Οι χώρες της Ευρώπης αυστηροποιούν τα μέτρα για να καταπολεμήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα (video)

Petite Perle 300×250

Η Ευρώπη σφίγγει τον κλοιό υπό τον φόβο της ταχείας εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι κυβερνήσεις εγκαινιάζουν προγράμματα διαβατηρίων εμβολιασμού και εφαρμόζουν νέα μέτρα, καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν μία καλοκαιρινή έξαρση κορονοϊού.

Καθώς η σχολική περίοδος τελείωσε, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί φθάνουν πλέον στην Ευρώπη για διακοπές, σε χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα αρχίζει να γίνεται κυρίαρχη – και η Ευρώπη απαντά με νέα περιοριστικά μέτρα, γράφει ο Guardian.

Ορισμένες χώρες έχουν επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, με τη Μάλτα να απαγορεύει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες και τη Γερμανία να εισάγει αυστηρότερους κανόνες καραντίνας για άτομα που φτάνουν από την Ισπανία και την Ολλανδία.

«Οι αρχές απο την Ελλάδα και την Ιταλία έως τη Γαλλία και την Πορτογαλία εφαρμόζουν ευρέως τα διαβατήρια εμβολίων για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αν και οι κυβερνήσεις αποφεύγουν τη χρήση αυτού του όρου, ο οποίος προκαλεί αντιδράσεις» γράφει η εφημερίδα.

Η Ιταλία απαιτεί πλέον αποδεικτικό εμβολιασμού – μέσω του πανευρωπαϊκού «πράσινου πιστοποιητικού» – για μία σειρά από δραστηριότητες από την επίσκεψη σε μουσεία, μέχρι την άσκηση σε γυμναστήρια ή την είσοδο στον κινηματογράφο.

Παρόμοιοι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ στη Γαλλία προκάλεσαν διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων ακροδεξιοί ακτιβιστές. Ωστόσο, οι περισσότεροι Γάλλοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί πλήρως και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει τα νέα μέτρα.

Στην Ελλάδα, τα μπαρ και τα εστιατόρια υποδέχονται πλέον μόνο εμβολιασμένους πελάτες στο εσωτερικό, περιορισμός που επιβλήθηκε και στην Πορτογαλία στις αρχές Ιουλίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει πλέον κυριαρχήσει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Και οι πολιτικοί επικαλούνται την ταχεία εξάπλωση αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής μορφής κορονοϊού για να δικαιολογήσουν τα νέα μέτρα που περιορίζουν μεγάλο μέρος των δημόσιων δραστηριοτήτων για τους μη εμβολιασμένους.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα, η οποία με τη σειρά της είναι 60% πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή που σύμφωνα με εκτιμήσεις «γεννήθηκε» στηην Κίνα, σύμφωνα με τον Martin Hibberd, καθηγητή αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου.

Αυτό σημαίνει οτι, 10 άτομα που έχουν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος κορονοϊού θα μεταδώσουν την ασθένεια σε περίπου 25 άλλα άτομα, χωρίς περιορισμούς όπως το locckdown ή οι εμβολιασμοί. Όμως, 10 άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα θα μεταδώσουν την ασθένεια σε 60-70 άτομα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ