Θεμιστοκλέους: Δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε μικρότερες ηλικίες – Η πορεία της Κρήτης

Petite Perle 300×250

«Η Κρήτη είναι σε πολύ καλά ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα» τόνισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ποσοστό εμβολιασμένου γενικού πληθυσμού στο 74% και 84% ενήλικου πληθυσμού. «Αυτά τα ποσοστά είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε. άρα έστω και μετά από μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες το έχουμε πετύχει και έχουμε πολύ καλά ποσοστά όσον αφορά την αναμνηστική δόση. Εδώ βρίσκεται η χώρα μας, είναι περίπου στο μέσο των χωρών της Ε.Ε. και η διαφορά ειδικά από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. είναι πολύ λίγες ποσοστιαίες μονάδες, από τις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στην Ευρώπη και βρίσκονται και στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στην παγκόσμια κατάταξη. Στα ποσοστά της αναμνηστικής δόσεις, και με βάση τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που ανοίξαμε πολύ πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες χώρες, την αναμνηστική δόση και ταχύτερα είμαστε πολύ καλά. Το 87% έχει κάνει την αναμνηστική δόση και μάλιστα από αυτούς που λήγει το πιστοποιητικό τους, το 92,5% έχει κάνει την αναμνηστική δόση. 4 εκ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με την αναμνηστική δόση και υπολείπονται 324 χιλ. Το ενθαρρυντικό είναι ότι και χθες και προχθές είχαμε πολύ αυξημένα ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Θεωρούμε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας, γιατί ραντεβού υπάρχουν σε όλη τη χώρα διαθέσιμα, και κάποιος μπορεί να βρει ραντεβού σε δύο – τρεις μέρες το αργότερο ώστε να εμβολιαστεί. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε ακόμη υψηλότερα ποσοστά σε αυτό».

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κρήτη βρίσκεται σε πολύ καλή θέση όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού. «Η Κρήτη είναι στα ποσοστά του μέσου όρου της χώρας. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παρουσιάζει η Αττική, είναι κοντά σε αυτό η Κρήτη και είναι και πολύ καλά στους κατ' οίκον εμβολιασμούς. Ένα αρκετά καλά οργανωμένο σύστημα που έχουν βοηθήσει και οι τοπικοί παράγοντες και από τις 4 Π.Ε. της Κρήτης, το Λασίθι είναι η πρώτη Π.Ε. σε εμβολιαστική κάλυψη, με το Ηράκλειο και είναι λίγο πιο χαμηλά το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Ευελπιστούμε ότι και εκεί θα μπορέσουμε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη ώστε να προστατευτούν οι συμπολίτες μας από την Κρήτη. Πάντως, η συνεργασία που έχουμε με τις υγειονομικές αρχές της Κρήτης και τους τοπικούς παράγοντες είναι σε ένα πολύ καλό σημείο. Βρεθήκαμε εκεί, με τον τότε υπουργό Υγείας τον κ. Κικίλια, στην αρχή και πετύχαμε μια αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Novavax που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας, τις επόμενες ημέρες. «Εμείς εντάσσουμε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οποιοδήποτε εμβόλιο παίρνει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Το Novavax, ένα πέμπτο εμβόλιο, πήρε την έγκριση πριν από λίγο καιρό 21/2 είναι η πρώτη παράδοση στη χώρα μας, ταυτόχρονα με όλες τις χώρες της Ε.Ε. Θα ενταχθεί και αυτό στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι και αυτό θα βοηθήσει. Είχαμε εμβόλια παλιάς τεχνολογίας και το Astrazeneca και το Johnson&Johnson ήταν εμβόλια τεχνολογίας, που χρησιμοποιούσαμε εδώ και πολλά χρόνια. Τα καινούρια εμβόλια είναι τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη είναι καλοδεχούμενο, ευπρόσδεκτο και θα ενταχθεί αμέσως στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των γονέων στον εμβολιασμό των μικρών παιδιών, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως τα ποσοστά των εμβολιασμένων παιδιών είναι γύρω στο 17,5%. «Είναι αρκετά καλό ποσοστό, γιατί όπως γνωρίζουμε όσο μικρότερη είναι η ηλικιακή ομάδα, τόσο μικρότερη είναι η συμμετοχή. Το βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην χώρα μας έχουμε ένα καλό ποσοστό συμμετοχής, αυξάνονται, μπαίνουν ραντεβού συνεχώς και έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή να έχουμε διαθέσιμα ραντεβού για παιδικά εμβόλια σε όλη τη χώρα».

Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους απέκλεισε το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μικρότερες ηλικίες. «Για να είμαι ειλικρινής, είμαστε προσηλωμένοι στο μέτρο άνω των 60, η ηλικία του οριακού ορίου των 60, τέθηκε γιατί εκεί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλειών και των ατόμων που νοσηλεύονται με βαριά συμπτωματολογία ή ακόμη και πεθαίνουν. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε αρκετά, σκεφτείτε ότι ξεκινήσαμε από ένα ποσοστό 82% συμμετοχής στις ηλικίες άνω των 60 και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 92% που και εκεί είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. και αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μικρότερες ηλικίες».

Κλείνοντας, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν, με το ξεκίνημα του εμβολιαστικού προγράμματος. «Οι προκλήσεις ήταν πολλές, να σκεφτούμε ότι στήθηκε ένα σύστημα και στην ψηφιακή του μορφή και στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά κυρίως στην διενέργεια των εμβολιασμών σε πάρα πολλές χιλιάδες σημεία στη χώρα και πιστεύω οι πολίτες θα το κρίνουν, προσφέραμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες. Οι προκλήσεις ήταν πολλές, αλλά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν να επιτευχθεί αυτό το μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και να επιτευχθεί το ότι κάναμε ένα βήμα, να σώσουμε ζωές συμπολιτών μας. Έχουμε στοιχεία που μας δείχνουν ότι περισσότεροι από 20 χιλ. συμπολίτες μας σώθηκαν χάρη στο εμβόλιο και με αυτή τη σκέψη συνεχίζουμε».

Πηγή: creta24

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ