Ανδρουλάκης: «Όταν ζητάμε αλληλεγγύη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να την δώσουμε»

Petite Perle 300×250

Για τη θέση  απέναντι στην Ουκρανία, «χωρίς ιδεοληψίες και συμφέροντα» και τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μίλησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Την πάγια θέση του κόμματός του σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία επιχείρησε να περιγράψει με ενάργεια ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζοντας όσον αφορά στην αποστολή αμυντικού υλικού ότι «όταν ζητάμε αλληλεγγύη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να την δώσουμε».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δήλωσε συγκεκριμένα στον ΑΝΤ1 πως στέκεται αξιακά απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, χωρίς ιδεοληψίες και συμφέροντα.

«Εδώ έχουμε μια ακραία καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Η χώρα μας, δεν μπορεί παρά να στέκεται πάντα στην πλευρά του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το επιβουλεύονται, ιδίως μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία», υπογράμμισε ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι: «Όπως ο κ. Πούτιν δείχνει μια αναθεωρητική αντίληψη για τα θέματα της γεωπολιτικής, βασιζόμενος δήθεν σε ένα αυτοκρατορικό παρελθόν, τα ίδια ακριβώς λέει και ο κ. Ερντογάν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Αν θέλουμε να ζητάμε αλληλεγγύη, να είμαστε έτοιμοι και να δίνουμε αλληλεγγύη σε παρόμοιες περιπτώσεις»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο φαρισαϊσμός έχει τα όριά του. Την ώρα του σκληρού εμφυλίου στην Υεμένη, διαπραγματεύονταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, την αποστολή βαρέως εξοπλισμού, με συμφωνία της χώρας μας, στη Σαουδική Αραβία. Άρα αυτά τα πράγματα έχουν γίνει και με λάθος τρόπο στο παρελθόν και μάλιστα επειδή συζητείται η ψηφοφορία και η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το 1,2 δισ. που είχαμε πει να στείλουμε ως αναπτυξιακή βοήθεια στην Ουκρανία, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Το καλοκαίρι που υπήρχε ψήφισμα να καταδικάσουμε τη συσσώρευση Ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. Στο ίδιο ψήφισμα καταδικάζαμε και την υπόθεση Ναβάλνι που προκάλεσε ο κ. Πούτιν, όμως πάλι απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι «τόσο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνοι της ΝΔ απείχαν και από την καταδίκη της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, όπως προφανέστατα είναι και ισότιμο μέλος της ΕΕ. Επανέλαβε δε την πρωτοβουλία του από τη θέση του πρώτου Αντιπροέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποστολή εξοπλισμού από χώρες της Ευρώπης σε τρίτα κράτη: «Δεν μπορεί, όταν αγοράζει η Ελλάδα και κάνει εξοπλιστικά προγράμματα με τους Γάλλους, συγχρόνως οι Ισπανοί και οι Γερμανοί να εξοπλίζουν την Τουρκία. Αν προχωρήσει η αμυντική ένωση της Ευρώπης και αποκτήσουμε κοινούς εξοπλισμούς, ευρωστρατό και ενιαία εξωτερική πολιτική, ο Ελληνικός λαός θα πληρώνει πολύ λιγότερα χρήματα σε εξοπλισμούς και θα μπορεί από μία χώρα – καταναλωτής να μετατραπεί σε χώρα – παραγωγό».

Σχολιάζοντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις, μια επίκριση που ψευδεπίγραφα επιστρατεύουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ δεν πολιτεύομαι με μεζούρα, αλλά αξιακά. Θέλουν την παράταξή μας αποκούμπι, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και έχουν αλλάξει ραγδαία. Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Στεκόμαστε αξιακά απέναντι στα γεγονότα, δεν χρησιμοποιούμε ένα παζάρι δημοσκοπήσεων, τι λένε οι περισσότεροι ή ποιο είναι το λιγότερο πολιτικό κόστος. Εμείς πρέπει να στεκόμαστε με το δημόσιο συμφέρον» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επισήμανε δε την ανάγκη να ενισχυθεί η Δημοκρατική Παράταξη, έναντι της Κυβέρνησης που διαρκώς συσσωρεύει αποτυχίες και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποδείξει ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική.

Προσδιόρισε ως τρίπτυχο στόχων τη διαμόρφωση μιας δέσμης μεγάλων πολιτικών αλλαγών στους θεσμούς, στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος, δηλαδή ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, την ανάδειξη ενός σύγχρονου, ανανεωμένου ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή κοινωνική αξιοπιστία, που θα το εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός και τέλος την ανατροπή των συσχετισμών.

Αναφερόμενος τέλος, στο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε εκ νέου στο τραπέζι τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, που περιλαμβάνουν την εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Η συνέντευξη του Ν. Ανδρουλάκη στον ΑΝΤ1 έχει ως εξής:

Κύριε Ανδρουλάκη καλημέρα σας θα ξεκινήσουμε με το Ουκρανικό και μετά θα πούμε δύο τρία πράγματα για να σας γνωρίσουμε καλύτερα και υπό το βάρος των πιέσεων των δημοσκοπήσεων, γιατί αυτές οι δημοσκοπήσεις από τη μία φέρνουν χαρά και από την άλλη φέρνουν υποχρεώσεις. Να ξεκινήσω όμως με αυτό που δεν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε χθες. Δεν είχατε τη δυνατότητα να βρεθείτε στην Βουλή και να μιλήσετε, αφού η υποχρέωσή σας είναι ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής και όχι εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου δεν σας το επέτρεψε αυτό.

Θα μιλήσω την άλλη εβδομάδα στο Στρασβούργο για το θέμα αυτό, διότι θα μπει στην Ολομέλεια, όπως μπήκε και χθες που υπήρχε απευθείας μετάδοση με τον κ. Ζελένσκι.

Αν ήσασταν χθες τι θα λέγατε; Να ξεκινήσουμε έτσι. Ακούσατε τον κ. Μητσοτάκη, ακούσατε τον κ. Τσίπρα…

Ακούστε κ. Παπαδάκη, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εγώ στέκομαι αξιακά σε αυτά τα γεγονότα όπως στέκεται και η παράταξή μας. Ούτε με ιδεοληψίες, ούτε με συμφέροντα. Εδώ έχουμε μία ουσιαστική, ακραία καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Μία χώρα, λοιπόν, η οποία έχει βρεθεί θύμα αυτών των πολιτικών, με το πιο σημαντικό γεγονός την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο από την Τουρκία, δεν μπορεί να μην στέκεται στην πλευρά του σεβασμού του διεθνούς δικαίου απέναντι σε όσους το επιβουλεύονται. Γι' αυτό, λοιπόν, έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση. Εμείς είμαστε φίλοι του ρωσικού λαού και έχουμε μακρά ιστορία. Αλλά εδώ ο ηγέτης της Ρωσίας ο κ. Πούτιν ουσιαστικά οργάνωσε μία παράνομη εισβολή, μία βάρβαρη εισβολή. Την καταδικάζουμε. Ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλία. Μίλησαν χθες η διευθύντρια του γραφείου μου με τον πρέσβη της Ουκρανίας, τον κ. Σουτένκο και οργανώνουμε αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Ουκρανία και πραγματικά όσοι θέλουν από τους τηλεθεατές σας να βοηθήσουν, μπορούμε να δώσουμε τα τηλέφωνα ώστε να γίνει συλλογή τις επόμενες ημέρες να στηρίξουμε τον Ουκρανικό λαό. Επίσης στηρίξαμε την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια γιατί πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει.

Το σκεφτήκατε κύριε πρόεδρε για την αποστολή του αμυντικού υλικού;

Τυγχάνει να είμαι ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχω κάνει ολόκληρη καμπάνια για το πως η Ευρώπη πρέπει να στέλνει εξοπλισμούς σε τρίτα κράτη. Δηλαδή, σε όλους τους φακέλους και με δική μου πρωτοβουλία μπήκε το θέμα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Διότι δεν μπορεί τα ευρωπαϊκή κράτη, όταν αγοράζει η Ελλάδα και κάνει εξοπλιστικά προγράμματα με τους Γάλλους, συγχρόνως οι Ισπανοί και οι Γερμανοί να εξοπλίζουν την Τουρκία, μία χώρα η οποία προκαλεί και δημιουργεί εντάσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να έχουν ένα αξιακό πλαίσιο. Δεν μπορεί να στέλνουν όπλα σε χώρες οι οποίες κάνουν επιθετικές ενέργειες και πρέπει να γίνεται με μία συνολική στρατηγική. Από τη στιγμή, λοιπόν, που 15 κράτη, συν τις τρεις Βαλτικές, σε πρώτο χρόνο 18 κράτη έχουν στείλει αμυντικό υλικό να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό, δεν βλέπω γιατί η χώρα μας, που είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην κάνει το ίδιο. Εμένα με ενδιαφέρει αυτό να μην συμβαίνει με χώρες όπως είναι η Τουρκία. Άρα να έχει όλη η Ευρώπη μία κοινή στρατηγική στην αποστολή εξοπλισμών. Τώρα για τον κ. Τσίπρα, που το έθεσε στη Βουλή, ξέρετε ο φαρισαϊσμός έχει τα όρια του. Την ώρα του σκληρού εμφυλίου στην Υεμένη, διαπραγματευόταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος την αποστολή βαρέως εξοπλισμού, με συμφωνία της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία, στην Σαουδική Αραβία. Άρα αυτά τα πράγματα έχουν γίνει με λάθος τρόπο στο παρελθόν. Και μάλιστα, επειδή συζητιέται η ψηφοφορία και η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το 1,2 δισεκ. ευρώ που είχαμε πει να στείλουμε ως αναπτυξιακή βοήθεια στην Ουκρανία, δεν είναι η πρώτη φορά. Θέλω να σας πω ότι το καλοκαίρι που υπήρχε ψήφισμα να καταδικάσουμε τη συσσώρευση στρατού στα Ουκρανικά σύνορα, ρωσικού στρατού στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. Στο ίδιο ψήφισμα καταδικάζαμε την ιστορία με τον κ. Ναβάλνι, που έκανε ο κ. Πούτιν, πάλι απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης στα θέματα του Χονγκ Κονγκ και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων απείχαν από την ψηφοφορία και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. Εμείς σε όλα αυτά τα θέματα και χωρίς να λογαριάζουμε πόσο μεγάλη είναι η χώρα στεκόμαστε όπως είπα προηγουμένως αξιακά. Όπου υπάρχει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει καταπάτηση κράτους δικαίου και διεθνούς δικαίου εμείς είμαστε απέναντι.

Είπε κάτι ο κ. Τσίπρας, που πιστεύω ότι αν ήσασταν μέσα θα του απαντούσατε, είναι σίγουρο. Θα μεταφέρω εγώ αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας. Το ξέρετε άλλωστε. Είπε ότι εμάς, μας ενδιαφέρει η Ελλάδα, μας ενδιαφέρουν οι Έλληνες η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Αυτό το σύνθημα κάτι μου θυμίζει εμένα.

Σε όλο τον ελληνικό λαό θυμίζει. Προφανέστατα η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Προφανέστατα η Ελλάδα δεν ανήκει στη δύση, είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η ιστορία της Ευρωπαϊκής ένωσης, αν πάμε σε ένα ευρωπαϊκό μουσείο κ. Παπαδάκη και δούμε τα έργα, τα περισσότερα εμπνέονται από τον ελληνικό πολιτισμό, από την αρχαία Ρώμη και τη χριστιανική παράδοση. Τι συζητάμε; Αν είναι μεγάλο κομμάτι του δυτικού πολιτισμού η χώρα μας; Αν είναι μια ισότιμη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πολιτικούς όρους; Αυτά είναι γνωστά. Θέλω, όμως, να πω γι' αυτό ξανά ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι είμαστε μία χώρα, η οποία πρέπει όπου υπάρχει καταπάτηση του διεθνούς δικαίου να είναι απέναντι, διότι όπως ο κ. Πούτιν δείχνει μία αναθεωρητική αντίληψη για τα θέματα της γεωπολιτικής, βασιζόμενος δήθεν σε ένα αυτοκρατορικό παρελθόν, τα ίδια ακριβώς λέει και ο Ερντογάν. Και επειδή τα ίδια λέει ο Ερντογάν πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικές όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Αν θέλουμε να ζητάμε αλληλεγγύη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να δίνουμε αλληλεγγύη σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Μιλάμε για καταπάτηση. Εδώ και 48 χρόνια έχουμε σκλαβωμένη τη μισή Κύπρο. Τι έκανε το κόμμα σας, από το οποία προέρχεστε, τι έκανε η Νέα Δημοκρατία, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κάναμε τίποτα ουσιαστικά. Αυτό, που τώρα επιχειρούμε να κάνουμε φωνάζοντας για την καταπάτηση, την απαράδεκτη εισβολή των Ρώσων έχει γίνει από τους Τούρκους. Όλοι αυτοί τους οποίους βλέπω να αλλάζουν τακτική και να λένε δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε εμείς, η πολιτισμένη δύση δεν είναι δυνατόν να δέχεται την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μίας άλλης χώρας. Στην Κύπρο που είναι μέλος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Κατ' αρχάς εσείς ξεκινήσατε και λέτε ότι όλα τα κόμματα έχουν την ίδια ευθύνη. Ποια κόμματα έχουν την ίδια ευθύνη; Το κόμμα που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόμμα, το οποίο θωράκισε τα εθνικά μας συμφέροντα το 2004 ήταν το ΠΑΣΟΚ. Με δική μας πρωτοβουλία η Κύπρος έγινε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα έχουμε ένα δίχτυ ασφάλειας απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν. Φανταστείτε να μην υπήρχε αυτό το δίχτυ ασφάλειας. Και μάλιστα επειδή πρέπει να κάνουμε μία αξιολόγηση, πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούσαν λανθασμένη την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την Κύπρο και με τα ανατολικά κράτη το 2004 λέγοντας ότι χρειαζόταν εμβάθυνση και όχι επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά ιστορικά αποδεικνύουν τα γεγονότα της Ουκρανίας ότι καλά έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλά έκανε η παράταξή μας και στηρίξουμε την αύξηση εκείνης της εποχής, αυτή την επέκταση. Διότι φανταστείτε να μην ήταν η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φανταστείτε τα κράτη, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, όλα αυτά τα ανατολικά κράτη των Βαλτικών χωρών να μην ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα μπορεί να είχαμε και άλλα περισσότερα προβλήματα από αυτό που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία. Γι' αυτό καλό θα είναι να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Εμείς πήραμε πρωτοβουλίες με εθνικό περιεχόμενο και μάλιστα προσπαθήσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, βάσει αυτών των πρωτοβουλιών όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα δεν το ήθελαν αυτό.

Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε το γεγονός αυτό ότι η Ελλάδα στέκεται μαζί με την πολιτισμένη Δύση, βοηθάει, και από την άλλη πλευρά απαιτεί να υπάρξει αντίδραση από αυτούς που είμαστε δίπλα, εναντίον της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, να αντιδράσουν γι' αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο; Είναι μία χρυσή ευκαιρία; Πρέπει να την εκμεταλλευτούμε;

Κύριε Παπαδάκη, βεβαίως. Βεβαίως πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες, για να καταλάβουν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι και όλες οι χώρες ότι αυτό που συμβαίνει απέναντι στον κ. Πούτιν πρέπει να συμβαίνει και απέναντι στον αναθεωρητή κ. Ερντογάν. Διότι, δεν είμαστε μόνο εμείς. Ξεχνάμε τι έγινε με τα μπαϊρακτάρ, τι έγινε με τον πόλεμο της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν; Ξεχνάμε το ρόλο του Ερντογάν στη Συρία; Είναι μία αναθεωρητική δύναμη η οποία δημιουργεί αταξία και αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Και θέλω να σας πω το εξής. Είναι προφανές ότι εδώ έχουμε μία μάχη δεσποτισμού απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Δεν θέλουμε όμως αυτό να ξεπλύνει και τις ευθύνες άλλων χωρών όπως είναι οι Αμερικάνοι. Διότι, όλα αυτά τα χρόνια μετά το 1990, η Αμερική έχει και αυτή καταπατήσει το διεθνές δίκαιο. Και πρέπει να τα λέμε όλα. Εμείς στεκόμαστε αξιακά. Δεν ξεπλένουμε τις ευθύνες κανενός. Και προφανέστατα αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ευθύνες και άλλων χωρών σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ο τρόπος που λειτούργησαν ήταν αποσταθεροποιητικός και το πληρώσαμε. Και στην Αραβική Άνοιξη και σε άλλες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας.

Να έρθουμε τώρα λίγο σε εσάς. Εκλεγήκατε και με πανηγυρικό τρόπο, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, διαδεχόμενος την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, και υπήρξε μία ανταπόκριση, που άλλους τους εξέπληξε και άλλοι τη θεώρησαν φυσιολογική. Άλλοι θεωρούν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής σας εκλογής, άλλοι γιατί δόθηκε μια νέα πνοή στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ. Καταρχήν, πώς σας λέμε; ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;

Το όνομά μας είναι ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό και στο συνέδριό μας θα το συζητήσουμε. Εμείς ξεκινήσαμε μία νέα εποχή και αυτή η νέα εποχή φέρνει μία αλλαγή στο κλίμα για την παράταξή μας. Προσπαθούμε να είμαστε η δύναμη του ορθού λόγου και της προόδου της χώρας σε όλα τα θέματα και να απαντάμε προγραμματικά. Θέλουμε να είμαστε μία αξιόπιστη αντιπολιτευτική δύναμη, έως ότου μας δοθεί η δυνατότητα να γίνουμε κυβέρνηση και να υλοποιήσουμε τις θέσεις και τις ιδέες μας σε ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει και θα βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Είναι πολύ κρίσιμο κ. Παπαδάκη η αξιοπιστία σε αυτήν την προσπάθεια. Και εγώ και όλοι που αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα, θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, να είμαστε αξιόπιστοι. Γι' αυτό σας λέω ξανά, στεκόμαστε αξιακά στα γεγονότα. Δεν χρησιμοποιούμε ένα παζάρι δημοσκοπήσεων, «τι λένε οι περισσότεροι» ή «ποιο είναι το λιγότερο πολιτικό κόστος». Εμείς πρέπει να στεκόμαστε με το δημόσιο συμφέρον.

Θα κληθείτε να πάρετε κάποιες αποφάσεις όμως…

Μα και αυτές οι αποφάσεις με την Ουκρανία, νομίζετε, είναι εύκολες αποφάσεις; Κάποιοι το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι σε όλα, κ. Παπαδάκη. Κάποιοι βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και παίρνουν αποφάσεις. Θέλω να σας πω κάτι για να κλείσουμε το προηγούμενο θέμα, που πραγματικά με ενοχλεί. Μιλάμε τώρα γι' αυτά που γίνονται με τα αμυντικά. Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι στην Ελλάδα ότι, εάν προχωρήσει η αμυντική ένωση της Ευρώπης, αν αποκτήσουμε κοινούς εξοπλισμούς, αν γίνει ο ευρωστρατός, αν έχουμε ενιαία εξωτερική πολιτική, ο ελληνικός λαός θα πληρώνει λιγότερα χρήματα σε εξοπλισμούς, θα αποκτήσει συμπαραγωγές, θα είμαστε όχι μόνο μία χώρα-καταναλωτής, αλλά και μία χώρα-παραγωγός.

Αρκεί να μη γίνει με όρους Γερμανίας…

Ας πρωταγωνιστήσουμε. Ας βάλουμε όρους, ας βάλουμε κανόνες. Ας δούμε δυναμικά τα πράγματα. Αν δημιουργηθεί ο ευρωστρατός και έχουμε ευρωπαϊκό στρατό στα σύνορά μας με την Τουρκία, δεν είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τα εθνικά μας συμφέροντα; Γιατί λοιπόν όλα αυτά να μην τα δούμε με έναν δυναμικό τρόπο; Εγώ δεν λέω, προφανέστατα, βλέπουμε μία πολύ μεγάλη τραγωδία, που δεν ξέρουμε αν θα μείνει στην Ουκρανία. Αυτήν τη στιγμή τη βλέπουμε στην Ουκρανία. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Τα γεγονότα είναι ραγδαία. Εμείς ευχόμαστε να βρεθεί μία συμφωνία και να σταματήσει γρήγορα αυτός ο πόλεμος, αλλά πρέπει να δούμε δυναμικά τα γεγονότα και να πρωταγωνιστήσουμε.

Βέβαια, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και για ποια Ευρώπη μιλάμε, έτσι; Γιατί υπάρχουν και εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως μόνος σας αναφέρατε προηγουμένως ότι από τη μία πλευρά ευρωπαϊκή χώρα να βλέπει ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και από την άλλη να την εξοπλίζει την ίδια στιγμή, η οποία με τον εξοπλισμό της προσπαθεί να έχει την υπεροχή για να απειλήσει τη χώρα μας. Για ποια ΕΕ μιλάμε λοιπόν;

Γι' αυτό που λέτε. Ξέρετε, όταν ξεκίνησα αυτήν την καμπάνια να μπει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, πάρα πολλοί Γερμανοί ευρωβουλευτές ήταν απέναντι. Όταν όμως τους εξηγείς ξεχωριστά, όπως στους Πρασίνους -που πρόσφατα η αρχηγός τους έδωσε μια συνέντευξη σε μεγάλη ελληνική εφημερίδα που υποστηρίζει αυτήν την πολιτική να ελέγχουμε τους εξοπλισμούς-, τους πείθεις. Το καταλαβαίνουν ότι εμείς δεν μπορούμε να αγοράζουμε όπλα και συγχρόνως να έχουμε μνημόνια, κόστος, δημοσιονομικά χρέη, να παίρνουμε αυτά τα χρήματα από την υγεία και την παιδεία και αυτοί να πουλάνε όπλα στην Τουρκία. Και το ψήφισαν, αν εξαιρέσετε τους Γερμανούς του Λαϊκού Κόμματος, όλοι οι υπόλοιποι Γερμανοί ευρωβουλευτές ψήφισαν να μπει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Και αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία ενισχύει αυτό το επιχείρημα…

Βέβαια. Αυτό ακριβώς λέω. Πρέπει να αξιοποιήσουμε δυναμικά τα γεγονότα. Αν πριν από μερικούς μήνες λέγαμε ότι θα πάρει απόφαση η γερμανική κυβέρνηση 100 δις. να τα επενδύσει σε εξοπλιστικά προγράμματα, θα το θεωρούσαμε εκτός πραγματικότητας. Τα πράγματα αλλάζουν. Το θέμα είναι να μην βλέπεις τα γεγονότα στάσιμος, αλλά να προσπαθείς να ελέγξεις καταστάσεις προς όφελος κατ' αρχάς της ανθρωπότητας, της Ευρώπης, της ειρήνης, της ευημερίας, αλλά και των συμφερόντων της χώρας παράλληλα.

Μετά λοιπόν την εκλογή σας, βλέπουμε μία δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό βέβαια μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα. Οι δημοσκοπήσεις είναι μία απεικόνιση της στιγμής που, αν δώσεις και πολλή βάση, μπορεί να σε παρασύρει και να κάνεις λάθη. Όμως, παρόλα αυτά, αν συνεχιστεί αυτή η δημοσκοπική σας άνοδος, δεν θα πείτε ότι στις επόμενες εκλογές θα είστε κυβέρνηση. Και εσείς έχετε βάλει κάποιους στόχους σιγά-σιγά-σιγά να επανέλθετε στην εξουσία. Όμως, θα κληθείτε, εφόσον και το εκλογικό σύστημα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει αυτοδυναμία τουλάχιστον για τις εκλογές αυτές που περιμένουμε -αν θα γίνουν μέσα στο '22 ή το '23 θα το δούμε-, θα πρέπει να αποφασίσετε με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε. Και σας κατηγορούν κάποιοι ότι διατηρείτε ίσες αποστάσεις, προσπαθώντας να έχετε οφέλη και κέρδη και από τις δύο πλευρές. Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να αποφασίσετε; Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να γείρετε είτε από εδώ είτε από εκεί.

Κύριε Παπαδάκη, μας κατηγορούν ποιοι; Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν είναι το πρόβλημά τους οι δήθεν ίσες αποστάσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν. Εγώ δεν πολιτεύομαι με μεζούρα, πολιτεύομαι αξιακά. Είναι γιατί θέλουν την παράταξή μας αποκούμπι. Λοιπόν, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και έχουν αλλάξει ραγδαία. Οι δημοσκοπήσεις, όπως λέτε, είναι φωτογραφία της στιγμής. Για μένα, η πρώτη μεγάλη και πραγματική δημοσκόπηση θα είναι οι εθνικές εκλογές. Εγώ έχω τρεις στόχους.

Ο πρώτος στόχος είναι να έχουμε 10-15 σημεία μεγάλων πολιτικών αλλαγών στη χώρα μας, στους θεσμούς, στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος. Ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα.

Το δεύτερο είναι να έχω ένα σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό, ανανεωμένο, υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας, που θα το εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός για να κάνει αυτό το πρόγραμμα πράξη.

Και το τρίτο είναι η ανατροπή των συσχετισμών. Εάν αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις συνεχιστεί, τι θα έχουμε την πρώτη Κυριακή; Δύο ηττημένα κόμματα, το καθένα σήμερα στις δημοσκοπήσεις από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές χάνει από 10 έως 8 μονάδες -και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση -και ένα άλλο κόμμα διπλασιάζει τη δύναμη του. Άρα το δίλημμα δεν θα είναι αν θα πάνε κάποιοι με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αν θα πάνε με τους νικητές ή με τους ηττημένους. Και εμείς θα είμαστε οι νικητές. Άρα το ζήτημα είναι αν ακολουθήσουν οι ηττημένοι το πρόγραμμα των νικητών.

Αυτό σημαίνει προγραμματική σύγκλιση. Έρχεται, λοιπόν, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει «Ανδρουλάκη, έλα εδώ, κάτσε κάτω. Ένα-δύο-τρία-τέσσερα –πέντε-έξι», θα τα συζητήσετε εκεί. Με ποιους εσείς έχετε επιλέξει να συνεχίσετε;

Κύριε Παπαδάκη, δεν θα πει κανείς «κάτσε κάτω», όταν έχουμε τέτοια άνοδο και είναι θέμα καθημερινού αγώνα και προσπάθειας να τα καταφέρουμε. Εμείς θα βάλουμε μπροστά το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας, το αξιόπιστο ανθρώπινο δυναμικό και θα μιλήσουμε για ανατροπή της σημερινής παθογένειας της χώρας. Δυστυχώς, απέτυχε ο κ. Τσίπρας, αποτυγχάνει και ο κ. Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα; Ας δούμε το θέμα των φυσικών καταστροφών. Έκανε κάτι η χώρα να βελτιωθεί; Εμείς έχουμε πρόγραμμα να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα για να μη ζούμε τραγωδίες χειμώνα-καλοκαίρι. Έχουμε πρόγραμμα. Ας μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός και να δει μία αλλαγή στα πράγματα.

Τώρα, εγώ καταλαβαίνω αυτό που λέτε για την πρώτη Κυριακή, αλλά σας είπα. Το δίλημμα δεν θα είναι αν θα ακολουθήσουμε εμείς αυτούς, αλλά αν θα ακολουθήσουν εκείνοι εμάς. Εμείς θα βάλουμε το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και όποιος θεωρεί ότι μπορεί να το ακολουθήσει, δικαίωμά του.

Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα όμως και σε εσάς, γιατί, προσέξτε, είπατε πολύ σωστά ότι η επίθεση γίνεται και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως και εσείς είστε υποχρεωμένος να κάνετε επίθεση και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, στις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι «τσιμπολογάτε» και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν δημιουργεί ένα πρόβλημα στον αρχηγό ενός κόμματος στο ξεκίνημά του;

Κανένα πρόβλημα. Όσο ανεβαίνουμε, όσο δυναμώνουμε, όλα αυτά τα ψευτοδιλήμματα θα βγαίνουν στο περιθώριο και θα μπαίνει το πρόγραμμα, οι θέσεις και οι απόψεις. Δηλαδή, ενεργειακή φτώχεια. Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε τεράστιες ανισότητες. Αυξάνει η τιμή του ρεύματος, αυτήν τη στιγμή έχω μαζί μου τα στοιχεία, 5,4 φορές στην Ελλάδα ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,5 φορές. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει ρύθμιση στην αγορά. Εμείς έχουμε προτείνει πράγματα για να ρυθμίσουμε την αγορά. Δεν μπορεί το τιμολόγιο που έχουμε σήμερα, να είναι η χρηματιστηριακή τιμή της επόμενης ημέρας 100%, όταν στη Γερμανία και στη Γαλλία είναι 29% και στην Ιταλία 11%. Αυτό δείχνει μία ραγδαία αύξηση. Δεν είναι δυνατόν να μη βάζει ένα πλαφόν η κυβέρνηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής για να μειώσει την αύξηση αυτή, όπως κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν είναι δυνατόν να μη συζητάμε για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια βασικά αγαθά. Το λέω γιατί λένε «μα δεν έχουμε λεφτόδεντρο». Είχε λεφτόδεντρο ο κ. Μητσοτάκης, κ. Παπαδάκη, όταν έκανε 43,3 δισεκ. δημοσιονομική επέκταση και επαίρεται ο ίδιος ότι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως; Τότε είχε λεφτόδεντρο; Και όταν, προσέξτε, τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι πολλαπλάσια από αυτά που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση, διότι, λόγω της ακρίβειας, παίρνει περισσότερα έσοδα από το ΦΠΑ.

Και ένα τελευταίο ζήτημα. Η ενεργειακή στρατηγική. Διαβάζουμε, το είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνηση, ότι διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση να επενδύσει σε ένα εργοστάσιο πυρηνικό της Βουλγαρίας, που είχε σταματήσει η επένδυσή του γιατί δεν είχε τα χρήματα η Βουλγαρία να το ολοκληρώσει, για να παίρνουμε ενέργεια για τα επόμενα 20 χρόνια. Ποιος τα αποφάσισε όλα αυτά; Ποιος τα αποφάσισε όλα αυτά; Όταν έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και μπορούμε να σχεδιάσουμε την αύξηση των ΑΠΕ, μπορούμε γεωπολιτικά μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας να ξαναβάλουμε στο τραπέζι το θέμα του EastMed, όταν πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα πρέπει η Ελλάδα να έχει μία ενεργειακή αυτονομία επενδύοντας σε ένα καλύτερης ποιότητας ενεργειακό δίκτυο και εσωτερικά και με τρίτες χώρες. Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα. Και, αντί να συζητήσουμε αυτά στο κοινοβούλιο ή σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, να έχουμε στο παρασκήνιο τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις; Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά.

Κύριε πρόεδρε, αναφερθήκατε στο ευρωκοινοβούλιο δυο-τρεις φορές. Και βέβαια εκεί είναι το σημείο αναφοράς το δικό σας. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να συμμετέχετε στις συνεδριάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου. Βέβαια, ο κ. Κατρίνης μια χαρά τα πάει, αλλά, δεν είναι ένα πρόβλημα αυτό; Δεν είναι ένα πρόβλημα ο πρόεδρος ενός κόμματος να μην μπορεί να συμμετέχει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σε συζήτηση, όπως έγινε χθες; Το χρησιμοποίησαν και αντίπαλοί σας. Ο κ. Λοβέρδος είχε αναφερθεί σε αυτό.

Ακούστε. Επειδή όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και το άκουσα αυτό πολλές φορές πριν τις εσωτερικές μας εκλογές. Το απάντησε ο κόσμος της παράταξης με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για να πάμε μπροστά. Και νομίζω ότι τα σημερινά αποτελέσματα δείχνουν τελικά ότι δεν έπραξε λάθος ο κόσμος της παράταξης, διότι πάμε πάρα πολύ καλά και νομίζω ότι έχουμε και μεγαλύτερη προοπτική.

Τώρα, για να πάμε στο σήμερα. Δεν είμαι ο μόνος ούτε στο πολιτικό σύστημα της χώρας, έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, ούτε στην Ευρώπη. Πάρα πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών κομμάτων είναι ευρωβουλευτές ή δεν είναι βουλευτές. Το θέμα είναι το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές. Και πιστεύω ότι, εάν κινηθούμε αξιακά και προγραμματικά, η ΝΔ συνεχώς συσσωρεύει αποτυχίες και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εναλλακτική. Διότι, τη βίωση την εναλλακτική πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός, είδε τη στασιμότητα, είδε την υποβάθμιση, είδε ότι δεν μπορούν να γίνουν ένα σοβαρό κεντροαριστερό ευρωπαϊκό κόμμα. Άρα, σε αυτό το περιβάλλον, έχουμε μία μεγάλη και ιστορική ευκαιρία. Να αναταχθεί η Δημοκρατική Παράταξη και να δώσει μία άλλη προοπτική στον ελληνικό λαό. Απαντώντας και στα θέματα ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης, διότι ποιο είναι το πιο κρίσιμο θέμα; Το δημογραφικό και οι πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Και δεύτερον ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος με την υγεία και την παιδεία στην προτεραιότητα. Αν όλα αυτά, νιώσει ο ελληνικός λαός ότι μπορούν να γίνουν και να αλλάξουν την καθημερινότητά του, πιστεύω ότι θα γίνουμε και κυβέρνηση κ. Παπαδάκη και ξανά θα δώσουμε μία άλλη προοπτική θετική στον τόπο.

Πηγή: protothema

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ