Κορωνοϊός: Η Όμικρον 2 φέρνει νέα έξαρση κρουσμάτων – Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Petite Perle 300×250

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τη μετάλλαξη Όμικρον 2 μίλησε χθες Τετάρτη, 16 Μαρτίου, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, έχουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι σε έξαρση, ενώ η Δέλτα έχει εξαφανιστεί. «Η επέλαση της Ομικρον 2 έχει συντηρήσει τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο και είναι κάτι το οποίο θα προβληματίσει όχι σοβαρά, αλλά ως προς το να τηρούμε τα μέτρα. Αντικαθιστά την Όμικρον, η παραλλαγή Δέλτα δεν υπάρχει πλέον. Ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, όσο αφορά στη μόλυνση, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση, και 8 στους 10 δεν έχουν συμπτώματα. Λίγοι ανεμβολίαστοι μπορεί να έχουν βαριά νόσηση», επισήμανε μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στη νόσηση των παιδιών, εξηγώντας ότι, «το σχολικό περιβάλλον είναι ευάλωτο υγειονομικά, τα παιδιά δεν μπορούν να κρατήσουν τις μάσκες. Τα σχολεία είναι ένα εκκολαπτήριο κορονοϊού. Και τα εμβολιασμένα και τα ανεμβολίαστα παιδιά το περνούν ήπια. Δεν είναι μία ήπια παραλλαγή, αλλά έχει βοηθήσει ο εμβολιασμός». «Η Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι' αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο. Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο στομάχι. Έξαρση και παράταση της πανδημίας, δε θα δώσει έξαρση όπως η όμικρον, αλλά θα παρατείνει τα νούμερα και δεν αποκλείεται να δούμε υψηλά νούμερα κρουσμάτων τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

"Την περνάμε όλοι ήπια, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να ενισχύσουμε τον ρόλο της μάσκας, είναι πολύ σημαντική η μάσκα αυτή τη στιγμή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έξαρση της Όμικρον 2 σε οίκους ευγηρίας, και σε άλλους υγειονομικούς φορείς. Ο ιός εισδύει και προκαλεί προβλήματα και ίσως θα έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αυτές τις δομές", κατέληξε.

Βασιλακόπουλος: Βλέπουμε τις συνέπειες της γενικότερης χαλάρωσης και του εορταστικού τριημέρου

Την ίδια μέρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επισήμανε την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη ενώ, συγκεκριμένα για τη χώρα μας, την απέδωσε στην χαλάρωση των μέτρων και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

«Υπάρχει σαφέσταση έξαρση, είμαστε σε έναν συντελεστή μετάδοσης, το περίφημο R, πάνω από τη μονάδα, που σημαίνει ότι μεγαλώνει λίγο η επιδημία», είπε και εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες που καθορίζουν αυτή την έξαρση. Ο πρώτος είναι η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Όμικρον και είναι 30% – 50% πιο μεταδοτική.

«Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου. Ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών που κι αυτές αποσύρουν μέτρα», υπογράμμισε και επισήμανε ότι η αύξηση κρουσμάτων είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη – ακόμα και σε χώρες με πολύ καλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών από εμάς. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και λίγο μεγαλύτερο κύμα και θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων», συμπλήρωσε.

ethnos.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ