Ιστορική επίσκεψη Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – «Βαθιά απογοητευμένες» οι ΗΠΑ

Petite Perle 300×250

Τεκτονικές μετακινήσεις φαίνεται πως φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς το πρώτο του ταξίδι σε αραβική χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη χώρα του, 11 χρόνια πριν, έκανε ο πρόεδρος της Συρίας.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή, όπου συνάντησε αρκετούς σημαντικούς όσο και αμφιλεγόμενους ηγέτες, οι οποίοι υπογράμμισαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν ξανά τους δεσμούς με τη Συρία.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί μια πιθανή αναθέρμανση στις σχέσεις της Συρίας με τους Άραβες γείτονές της, οι οποίοι είχαν απομονώσει στο παρελθόν τον κ. Άσαντ.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να επικρίνουν το ταξίδι, εκφράζοντας τη «βαθιά απογοήτευσή» τους.

«Προτρέπουμε τα κράτη που σκέφτονται να αποκτήσουν σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ να ζυγίσουν προσεκτικά τις φρικιαστικές ωμότητες που διέπραξε σε βάρος των Σύρων την τελευταία δεκαετία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να στερήσει σε μεγάλο μέρος της χώρας την πρόσβαση στην ανθρωπιστική ασφάλεια και την ασφάλεια», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ανάμεσα στους ηγέτες που συνάντησε το Άσαντ ήταν και ο δισεκατομμυριούχος ηγέτης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ Αλ Μακτούμ, ο οποίος τελευταία έχει εμπλακεί σε μια σειρά από διαμάχες. Ένα από τα 25 παιδιά του, μάλιστα, η Λατίφα, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι κρατήθηκε όμηρος και φοβήθηκε για τη ζωή της μετά την προσπάθειά της να δραπετεύσει από το Ντουμπάι το 2018.

Ο κ. Άσαντ ταξίδεψε επίσης στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Άμπου Ντάμπι, για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των Εμιράτων, «τόνισε ότι η Συρία είναι θεμελιώδης πυλώνας της αραβικής ασφάλειας και ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία μαζί της».

Οι ηγέτες φέρεται να συζήτησαν πώς τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να παράσχουν πολιτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στη Συρία, καθώς και πώς να προωθήσουν το οικονομικό εμπόριο μεταξύ των εθνών.

Πηγη: https://www.cnn.gr/

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ