Οικονόμου: Πολύ σύντομα θα διαλευκανθούν οι θάνατοι της Ίριδας και της Μαλένας

Petite Perle 300×250

Στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, τους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Ελευθέριος Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου, εξήγησε ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι αστυνομικές και ανακριτικές αρχές να ερευνούν το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας για τον οποίο έχει προφυλακιστεί η μητέρα του παιδιού Ρούλα Πισπιρίγκου και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι σύντομα θα έχουμε εικόνα και για το θάνατο των άλλων παιδιών, της Ίριδαςκαι της Μαλένας. Παράλληλα, μίλησε για το ρόλο της Πολιτείας στα θέματα της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με τα τραγικά γεγονότα της Πάτρας, όπου όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις βάσιμα οδηγούν στο ότι έχουμε εγκληματική συμπεριφορά, γι' αυτό και γίνεται η διερεύνηση, σε επίπεδο κύριας ανάκρισης», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Οικονόμου.

Πώς επηρέασε τις έρευνες ο θάνατος της Τζωρτζίνας

Μιλώντας για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας που αντιμετωπίζεται από τις δικαστικές αρχές ως εγκληματική ενέργεια, ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε, ότι αποτέλεσε το έναυσμα για να αρχίσει η διεξοδική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το θάνατο των τριών παιδιών που είναι ακόμη σε εξέλιξη:

«Στην όλη υπόθεση κάτι δεν πήγαινε καλά. Υπήρχαν σημαντικά ερωτηματικά, ως προς το θάνατο της μικρής Γεωργίας και για το λόγο αυτό δόθηκαν οι οδηγίες από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, για να διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης στο τμήμα Ανθρωποκτονιών», είπε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «To προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε οδηγούσε σε βάσιμες ενδείξεις ότι ο θάνατος της Γεωργίας πιθανότατα να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια».

«Από τη στιγμή που επήλθε ο θάνατος και υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις από πλευράς ιατροδικαστικής υπηρεσίας, γρήγορα η υπόθεση οδηγήθηκε στο τμήμα ανθρωποκτονιών», ανέφερε σχετικά με το πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στην εξιχνίαση της υπόθεσης που πλέον βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

Σύντομα θα έχουμε εικόνα και για το θάνατο των άλλων παιδιών

Μιλώντας για το θάνατο των άλλων δύο παιδιών, της Ίριδας και της Μαλένας, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι γίνεται πλήρης έρευνα από την Ελληνική Αστυνομία.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διαλευκανθεί πλήρως και ο θάνατος των άλλων παιδιών. Υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά. Με τη διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που εξετάζονται κάθε ημέρα έχουμε νέα στοιχεία», τόνισε.

Όπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου όταν γίνονται αντιληπτά τέτοιου είδους περιστατικά βίας εις βάρος ανηλίκων θα πρέπει να τα καταγγέλλουμε και να μη σιωπούμε.

Θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια

Κάνοντας λόγο για «πληθώρα φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και εγκληματικής βίας κατά ανηλίκων» ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ότι τα ανησυχητικά αυτά περιστατικά ακολουθούν μια γεωμετρική πρόοδο. «Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει συνολικότερα τόσο ως Πολιτεία, διάφορους κοινωνικούς φορείς αλλά και καθέναν από εμάς ατομικά. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια που οδηγούν σε τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές».

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, «όταν έρχεται η ώρα να επέμβει η αστυνομία είναι ήδη πολύ αργά και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο.

Λέων: Τα ευρήματα που «δείχνουν» ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας

«Ακόμα κι ένας άπειρος ιατροδικαστής που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, εάν διαβάσει την ιατροδικαστική εξέταση θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο», αναφέρει με τη σειρά του μιλώντας στο CNN Greece, o ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων για τον θάνατο της Ίριδας. Και στην περίπτωση της Μαλένας, υποστηρίζει ότι «τα ευρήματα είναι πολλά και δείχνουν ασφυκτικό θάνατο».

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο CNN Greece, κάνει λόγο και στις δύο περιπτώσεις, για «ασφυκτικό θάνατο» και «εγκληματική ενέργεια» δηλαδή στους θανάτους της Μαλένας και Ίριδας. Όπως λέει ο ίδιος, οι θάνατοι των παιδιών «αποδεικνύονται επιστημονικά από τα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι».

Σχετικά με τον τεχνικό σύμβουλο που αναζητεί η πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου καθώς όπως είπε και ο δικηγόρος της έχει δοθεί «σαφής εντολή να απευθυνθούμε σε ιατρικές πηγές για να βρεθεί το πού βρέθηκε η κεταμίνη και για το λόγο αυτό», έκανε γνωστό πως αναζητείται τεχνικός σύμβουλος, αφού «μόνο ιατρικές πηγές μπορούν να βοηθήσουν στην υπεράσπισή της», ο κ. Λέων σχολιάζει: «Είναι ένα δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου ειδικά όταν για τα θέματα τα οποία κατηγορείται έχουν επιστημονικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν παρά μόνο από ειδικούς.

»Το θέμα είναι ότι προς το παρόν υπάρχει η εγκληματική ενέργεια και ανάγκη εκτίμησης από την πλευρά του τεχνικού συμβούλου για έναν θάνατο. Κατά την άποψή μου, οι συνήγοροι της κατηγορουμένης θα πρέπει να αναμένουν και τα αποτελέσματα και των άλλων δυο θανάτων έτσι ώστε ο τεχνικός σύμβουλος να είναι πραγματικά χρήσιμος στην προκειμένη υπόθεση και να έχει ολοκληρωμένη άποψη για το τι έχει συμβεί. Ειδικά στην επιστήμη θα πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα υπόψη μας για να εκφέρουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Μαλένα: Κακώσεις, τοξικολογικές και εκδορές δείχνουν ασφυκτικό θάνατο

Στην περίπτωση της Μαλένας, οι ειδικοί στηρίζονται στα ιστολογικά ευρήματα, τις τοξικολογικές εξετάσεις και όσα έχει καταγράψει ο ιατροδικαστής. «Έχουμε το ευτύχημα να έχουμε μία πλήρη ιστολογική εξέταση από έναν υψηλού κύρους, καθηγητή της Ανατομικής Παθολογικής, και επιπλέον έχουμε τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες έγιναν από το ίδιο εργαστήριο με την ίδια μεθοδολογία που έγινε για το τρίτο παιδί. Άρα, οι τοξικολογικές εξετάσεις που ανέδειξαν την κεταμίνη, εδώ, μας επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει η χρήση ουσιών», λέει ο ίδιος και προσθέτει:

«Τα ευρήματα στους πνεύμονες και στο ήπαρ, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και οι βλάβες που έχουμε, δηλαδή οι κακώσεις, όπως για παράδειγμα αυτές στη ράχη της ρινός του τύπου των εκδορών (νυχιές) παραπέμπουν σε ασφυκτικό θάνατο. Οι εκδορές στη μύτη συνάδουν με την απόφραξη των αεροφόρων οδών».

Το γεγονός ότι στην τριμερής επιτροπή είναι επικεφαλής ένας εμπειρότατος ιατροδικαστής είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει σαφής συμπεράσματα, προσθέτει ο κ. Λέων.

Θάνατος Ίριδας: «Μίλησαν» το πανάκι με αίμα και οι πνεύμονες

Στο δεύτερο παιδί, «κάθε εύρημα που έχουμε σε κάθε όργανο, είναι ο ορισμός του ασφυκτικού θανάτου», λέει ο κ. Λέων.

«Ένας άπειρος ιατροδικαστής που είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα και διαβάζει το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης θα αντιληφθεί αμέσως ότι πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο και προφανώς για εγκληματική ενέργεια» εξηγεί ο ίδιος.

Τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα είναι στους πνεύμονες, λέει ο ιατροδικαστής και αναφέρει μερικά χαρακτηριστικά:

«Για παράδειγμα, είναι η έντονη πνευμονική συμφόρηση, το έντονο πνευμονικό οίδημα αλλά και οι ασφυκτικές κηλίδες που υπάρχουν στους πνεύμονες είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό. Ακόμη, οι αλλοιώσεις στον εγκέφαλο λόγω έλλειψης οξυγόνου και τα τραύματα στην στοματική κοιλότητα πρέπει να εξεταστούν σε συνδυασμό με το πανάκι που βρέθηκε και ήταν ποτισμένο στο αίμα», λέει ο κ. Λέων και προσθέτει ότι:

«Εφόσον το παιδί αιμορραγούσε το πανάκι με αίμα, βρισκόταν εντός της στοματικής κοιλότητας».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ