Τη μια ρίζα από τo Αηδονοχώρι έχει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος

Petite Perle 300×250

Σχεδόν κάθε χρόνο επισκέπτεται το χωριό της μητέρας του, το γένος Πιτσούλη και μοναστήρι της Μετανοίας του, τον Άγιο Γεώργιο Επανωσήφη, όπου το κελάκι του τον περιμένει και μαζί η αδελφότητα του μοναστηριού

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτόν. Θυμούνται που ήταν παιδιά, σχεδόν στην ίδια ηλικία, τότε που τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά στο Αηδονοχώρι κι έσφυζε από ζωή.

 Οι άνθρωποι καλλιεργούσαν τη γη και μοχθούσαν στα χωράφια όλοι μαζί.

 Μικροί και μεγάλοι, παιδιά και γονείς.

Ένα από αυτά τα παιδιά, ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος που μεγάλωσε στο καφενείο που είχε ο πατέρας του στο Ηράκλειο και στα αμπέλια και τους ελαιώνες της μητέρας του, στο Αηδονοχώρι.

Ο Αρχιεπισκόπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Γρινιεζάκης, πολλές φορές ανέφερε ότι «το χωριό μου είναι το Αηδονοχώρι», και πώς να μην είναι αφού η μισή του ρίζα είναι από εκεί.

Ο πατέρας Μανώλης Γρινιεζιάκης είναι από το Ηράκλειο και η μητέρα του Φώφη Πιτσούλη από το αυτό το μικρό χωριό του Μαλεβιζίου.

 Ο Αρχιεπίσκοπος γεννήθηκε το 1973 και είναι ο μεγαλύτερος από τα τρία του αδέρφια.

Προέρχεται από οικογένεια βιοπαλαιστών με τέσσερα παιδιά που δούλευε σκληρά για να τα μεγαλώσει.

Όπως μας είπε μιλώντας στη «Φωνή του Μαλεβιζίου» ο πρόεδρος Αγαμέμνων Πιτσούλης,  που συνδέεται με δεσμούς αίματος με τον κ. Μακάριο, από μικρό παιδί έδειχνε ότι θα ξεχωρίσει. Είχε έφεση στα γράμματα και η καρδιά του ήταν μάλαμα.

Καθώς μεγάλωναν δεν έκανε σε κανένα εντύπωση η εξέλιξη που είχε. Η διαδρομή του είχε φανεί από τότε που σκάλιζε τα χώματα.

Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Αναγορεύθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1993 και Πρεσβύτερος στις 25 Ιουνίου 1997 από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο.

 Στις 23 Απριλίου 1998 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Διάκονος (1994-1997) και Εφημέριος (1997-1999) στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Επίσης ως Εφημέριος στην Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Southbridge των Η.Π.Α. (1999-2002).

Διετέλεσε Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (2002-2010). Το 2002 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2015 εξελέγη Κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Ταλλίνης Εσθονίας. Στις 16 Μαΐου 2015 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης τιτουλάριος Επίσκοπος Χριστουπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος τον διέθεσε στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας. Στις 9 Μαΐου 2019 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Κάθε καλοκαίρι έρχεται στην Κρήτη και πηγαίνει και στο χωριό της μητέρας του, στο σπίτι που μεγάλωσε, να δει τους συγγενείς του. Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω κορωνοϊού το ταξίδι αυτό δεν έγινε.

Σχεδόν κάθε χρόνο επισκέπτεται και το μοναστήρι της Μετανοίας του, τον Άγιο Γεώργιο Επανωσήφη, όπου το κελάκι του τον περιμένει και μαζί η αδελφότητα του μοναστηριού, με την οποία διατηρεί άρρηκτους δεσμούς αγάπης και αλληλοσεβασμού.

Ανθρώπους από τον τόπο του είδε και πρόσφατα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κρητικής αντιπροσωπείας στην Αυστραλία, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη Μάχης της Κρήτης.

Κατά την επίσκεψη της κρητικής αντιπροσωπείας στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο Αυστραλίας, Τους τίμησε με τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου». Τον απόδωσε στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη και το Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, για την προσφορά τους στην Ορθοδοξία, τον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ