Ερώτηση Μ. Συντυχάκη για τα προβλήματα στα χειρουργεία και το αναισθησιολογικό του ΠΑΓΝΗ

Petite Perle 300×250

Η επίκαιρη ερώτηση του Μανώλη Συντυχάκη βουλευτή του ΚΚΕ, με θέμα : Για τα προβλήματα στα χειρουργεία και το αναισθησιολογικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Ενδεικτική των κινδύνων για την υγεία του λαού, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας,  είναι η δραματική κατάσταση του Αναισθησιολογικού και Χειρουργείου, που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης, τα χειρουργεία υπολειτουργούσαν με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίστες αναμονής. Τα τελευταία δύο χρόνια, με το ξέσπασμα της πανδημίας τα χειρουργικά τραπέζια έχουν περιοριστεί (λειτουργούν τα 5-7), προκειμένου να εξασφαλιστεί προσωπικό και υποδομές για την περίθαλψη των COVID περιστατικών, με αποτέλεσμα σήμερα η λίστα αναμονής να έχει φτάσει τους 5.500 ασθενείς, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την ποιότητα της ζωής τους. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης πολλοί αναγκάζονται να απευθυνθούν στην ιδιωτική υγεία. Η αίθουσα ανάνηψης είχε μετατραπεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε Μ.Ε.Θ., νοσηλευτικό προσωπικό από το αναισθησιολογικό και το χειρουργείο είχε μεταφερθεί για την κάλυψη ΜΑΚ κι άλλων κλινικών, αναισθησιολόγοι υποχρεώθηκαν να κάνουν εφημερίες και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κλίνες ΜΕΘ δεσμεύθηκαν για τα COVID περιστατικά. 

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου διεκδικεί εδώ και χρόνια την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, χωρίς την υποβάθμιση άλλων λειτουργιών του Νοσοκομείου, καθώς και την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών,  με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να αποσυμφορηθούν οι λίστες. Όμως  τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση δεν το πραγματοποιούν, αλλά αρκούνται σε «μπαλώματα» επικίνδυνα για ασθενείς και υγειονομικούς, επειδή προσπάθειά τους είναι να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία, ενισχύοντας την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, και να ενισχύσουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είναι επισφαλής η λειτουργία των χειρουργείων όπως την επιδιώκει η διοίκηση, χωρίς επιστημονική βάση, με τις ελλείψεις προσωπικού, με τους αναισθησιολόγους να μην επαρκούν για να καλύψουν 9 χειρουργικά κρεβάτια και ταυτόχρονα την αίθουσα ανάνηψης και τα λοιπά καθήκοντά τους (ιατρείο πόνου, ERCP κτλ). Ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, αφού συνολικά είναι λιγότερο σε σχέση με πριν την πανδημία. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με το υπόλοιπο προσωπικό του χειρουργείου, αφού οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, οι βοηθοί θαλάμου, οι τραυματιοφορείς καλούνται να καλύψουν ταυτόχρονα αρκετές χειρουργικές αίθουσες. Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι σε καθέναν από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες οφείλονται δεκάδες μέρες αδειών και ρεπό, με συνέπεια τη συσσωρευμένη κόπωσή τους. 

Απαιτείται σήμερα άμεσα να ανοίξουν όλα τα χειρουργικά τραπέζια με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου με πλήρης και αποκλειστική απασχόληση προσωπικού, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσουν όλα τα χειρουργικά τραπέζια με ασφάλεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός πως τοποθετείται στα παραπάνω ζητήματα.

                                                                  Ο Βουλευτής                                                                                                                                                                                                                                                       Συντυχάκης Μανώλης

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ