Τουρκία: Σφοδρό επεισόδιο Ελλήνων βουλευτών με τον Χουλουσί Ακάρ

Petite Perle 300×250

Σε κοινοβουλευτική επιτροπή του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε όλη τη βεντάλια της παράνομης ρητορικής, έθεσε θέμα χωρικών υδάτων, αποστρατικοποίησης νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες Βουλευτές να απαντήσουν.

Η «Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός που πήρε πρώτος τον λόγο. Η αντιπαράθεση διήρκεσε περίπου 12 με 13 λεπτά με τον κ. Ακάρ φανερά εκνευρισμένο να απαντά στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι του ζήτησαν να εξηγήσει «πώς ανήκει σε νατοϊκή συμμαχία όταν υπάρχει το casus belli και αυτή η εχθρική συμπεριφορά».

Στη συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι βουλευτές Θεοδώρα ΤζάκρηΜανούσος Κωνσταντίνος ΒολουδάκηςΣπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Χουλουσί Ακάρ αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση «η κατοχή σας συνεχίζεται στη βόρεια Κύπρο» λέγοντας:

«Αν εννοείτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, θέλετε από την αρχή να τσακωθούμε; Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου. Έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα εκεί μέχρι το 1974. Ακόμη και Ελληνοκύπριοι κινδύνευσαν. Ξεκινήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Μέχρι τώρα και ο νότος και ο βορράς ζούσαν με ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρ' όλες τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε».

Σχετικά με τον καταυλισμό του Λαυρίου, ο Ακάρ είπε «Αν βάλετε το PKK/YPG και την οργάνωση FETO, που έβλαψαν τον λαό μας, σκότωσαν 40 χιλιάδες ανθρώπους και σκότωσαν 251 ανθρώπους στο στρατόπεδο του Λαυρίου, αυτό δεν λέγεται συμμαχική αλληλεγγύη, είναι ενάντια στη φιλία. Αυτή η κατάσταση βλάπτει επίσης τη συμμαχία και έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας».

Όταν Έλληνας βουλευτής αναφερόμενος στο Λαύριο είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» ,ο υπουργός Ακάρ απάντησε:

«Μην λέτε ότι δε υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το ξέρει ότι υπάρχει στο Λαύριο. Το ίδιο κάνουν και οι Σουηδοί με το ΡΚΚ και το YPG.
Κανείς δεν ξέρει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ούτε ανθρωπιά, ούτε δημοκρατία, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες στους τρομοκράτες, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλουμε να είμαστε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Απαντώντας σε άλλο Έλληνα βουλευτή που είπε ότι η «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά», ο Ακάρ απάντησε:

«Ελληνικά αεροπλάνα ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις περιοχές Ντάτσα Δίδυμα και Νταλαμάν. Όταν έρχεστε από τόσα χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Υπάρχουν στοιχεία στα ραντάρ και τα έχουμε μοιράσει με τις συμμαχικές χώρες . Και στις 28 Απριλίου εμείς απαντήσαμε».

«Δεν αισθανόμαστε ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε» είπε τέλος, 'Ελληνας βουλευτής και ο Ακάρ απάντησε: «Αυτό δεν είναι πράξη ελληνικής ευγένειας».

Την ώρα που η εμπρηστική ρητορική συνεχίζεται τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον κυβερνητικό εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτζελί η Αθήνα απαντά με βάση το Διεθνές Δικαιο και να ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για την τουρκική προκλητικότητα.

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εθνική κυριαρχία είναι κατοχυρωμένα νομικά και ιστορικά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πριν από το επεισόδιο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλούσε επί 40 λεπτά και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο και ηπειρωτικό χώρο, τις ασκήσεις και παρόμοια προβλήματα.  Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν χωρίς συνομιλίες , συναντήσεις, επισκέψεις και διάλογος. Θέλουμε διάλογο. Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής δίκαια, χτίζοντας μαζί μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν συγκεκριμένες ενέργειες και ρητορικές για τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, κλιμακώνοντας τις εντάσεις».

«Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα διμερή ζητήματα άμεσα και καλή τη πίστη, οι Έλληνες φίλοι μας συνομιλούν με την ΕΕ. Μιλούν για αυτά τα διμερή ζητήματα σαν να προσπαθούν να τα παρουσιάσουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ ή εκείνοι ως ζητήματα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε:

«Δεν θα βοηθήσει η εμπλοκή τρίτων σε διμερή ζητήματα. Το μήνυμά μας προς τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει αποτελέσει ποτέ απειλή για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ούτε διεκδικούμε το έδαφος ή τα δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών." Θέλουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη- κτίζοντας συναντήσεις, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση», είπε.

Υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG σκότωσε 40 χιλιάδες ανθρώπους μας και η οργάνωση FETO σκότωσε 251 ανθρώπους, ο Ακάρ είπε, "Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα και το έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα.

Τονίζοντας επανειλημμένα ότι η λύση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, ο Ακάρ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Πάντα και επίμονα δηλώναμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Το πρώτο είναι οι συναντήσεις διαβούλευσης, η άλλη είναι οι διαδικασίες διαχωρισμού και η τρίτη οι συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εμείς δίνουν σημασία στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι ειδικοί πρέπει να συγκεντρωθούν και να τα μελετήσουν λεπτομερώς. Οι πρώτες τρεις συναντήσεις έγιναν. Δηλώσαμε ότι περιμέναμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ωστόσο, δεν λάβαμε απαντήστε για δύο χρόνια. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στο κοινοβούλιο σας όταν επιστρέψετε, Ας βρούμε μαζί λύσεις στα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα».

Πηγη: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ