Νησιά Φίτζι: Ανησυχία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που ολοένα και τα βυθίζει

Petite Perle 300×250

Σε υψηλότερα σημεία αναγκάζονται να μετακινηθούν εκατοντάδες κάτοικοι των νησιών Φίτζι λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες μαρτυρίες, στο Σερουά των Φίτζι το νερό διαπερνά τα φράγματα όταν έχει παλίρροια, φτάνοντας μέχρι το χωριό, εκεί που οι βάρκες είναι δεμένες δίπλα από τα σπίτια.

Ως εκ τούτου, ολόκληρος ο πληθυσμός του πρέπει να μετεγκατασταθεί στις μεγαλύτερες νήσους των Φίτζι, αφού η βύθιση του νησιού του δεν μπορεί πια να αποτραπεί.

Έτσι, όλες οι πιθανότητες έχουν εξαντληθεί και η μέθοδος της τεχνητής ανάκτησης γης δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να αποτρέψει την καθολική βύθιση των νησιών στη θάλασσα.

Πολλά άλλα χωριά έχουν επίσης εγκαταλειφθεί αρκετό καιρό τώρα από τους κατοίκους τους.

ΟΗΕ και COP26 για το θέμα

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, τα κεφάλαια που αποφάσισαν να διαθέσουν οι αναπτυγμένες χώρες καλύπτουν μόνο μέτρα αναπροσαρμογής, αλλά όχι επανεγκατάστασης.

Στη δε COP26 οι χώρες αυτές αναφέρθηκαν σε αποζημιώσεις των χωρών που βιώνουν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, δίχως όμως την λήψη δεσμευτικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, δήλωσε στη Σούβα ότι κατανοούσε την απογοήτευση των συμπατριωτών του. «Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μίας κρίσης που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγη: ΕΡΤ

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ