Ουκρανία: Εκκενώνονται υποχρεωτικά και άλλες περιοχές στα μέτωπα του πολέμου

Petite Perle 300×250

Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας τροχονόμος στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Μπερντιάνσκ

Η Ουκρανία σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των περιoχών στα μέτωπα του πολέμου οι οποίες θα εκκενωθούν υποχρεωτικά, καθώς μπορεί να καταληφθούν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα θέρμανσης τον χειμώνα, ανέφερε σήμερα μια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η εκστρατεία υποχρεωτικών εκκενώσεων ξεκίνησε τον Ιούλιο από το ανατολικό Ντονέτσκ και υλοποιήθηκε αυτόν τον μήνα. Οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιφέρειες και πόλεις στις ανατολικές επαρχίες βομβαρδίζονται συνεχώς από τη Ρωσία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Αν μείνουν εκεί, ο κόσμος θα υποφέρει, ιδίως τα παιδιά», είπε η Ιρίνα Βερεσούκ ανακοινώνοντας από την τηλεόραση την επέκταση του προγράμματος.

Εξήγησε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην απομάκρυνση μητέρων με παιδιά και ηλικιωμένων σε ορισμένες περιοχές του ανατολικού Χαρκόβου και των περιφερειών Ζαπορίζια και Μικολάιφ, στα νότια.

«Δεν μιλάω για ολόκληρες τις επαρχίες αλλά σε ορισμένα μέρη θα απαιτηθεί υποχρεωτική εκκένωση και προετοιμαζόμαστε για αυτό», πρόσθεσε η Βερεσούκ. Προέτρεψε του κατοίκους να μην προβάλουν αντίσταση, εξηγώντας ότι είναι αντιμέτωποι με την απειλή της ρωσικής κατοχής. «Ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να κάνει ο εχθρός για να εξαναγκάσει τους ανθρώπους να συνεργαστούν. Για αυτό ζητώ τόσο συχνά τις εκκενώσεις και καλώ τους ανθρώπους να μην ελπίζουν ότι ο εχθρός θα τους δείξει έλεος και (…) θα τηρήσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας τροχονόμος στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Μπερντιάνσκ    

Ο υποδιοικητής της τροχαίας στην πόλη Μπερντιάνσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του από έκρηξη βόμβας, δήλωσε διορισμένος από τους Ρώσους τοπικός αξιωματούχους.

Σε δήλωση τους που ανάρτησαν στο Telegram οι διορισθείσες από τους Ρώσους αρχές του Μπερντιάνσκ αναφέρουν ότι ο Αλεξάντρ Καλέσνικοφ σκοτώθηκε σε «τρομοκρατική επίθεση» την οποία έκανε το «καθεστώς του Κιέβου»

Όπως αναφέρει η εφημερίδα NovayaGazeta.Europe επικαλούμενη το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti και το πρακτορείο Interfax, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί πάνω σ' ένα δένδρο, σε ύψος τριών μέτρων και σε μικρή απόσταση από ένα κέντρο υγείας, στο οποίο διαβιούν πρόσφυγες από την Μαριούπολη.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας και οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν το συμβάν.

Η πόλη Μπερντιάσνκ, που είναι λιμάνι με περίπου 100.000 κατοίκους, στην Αζοφική Θάλασσα κατελήφθη από τους Ρώσους τον Φεβρουάριο. Το συμβάν είναι το τελευταίο μιας σειράς παρόμοιων δολοφονιών αξιωματούχων που υποστηρίζουν του Ρώσους στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Αυτόν τον μήνα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της διορισμένης από τους Ρώσους διοίκησης της Νόβαγια Καχόφκα, δολοφονήθηκε στο σπίτι του, ενώ τον Ιούνιο ένας ανώτερος αξιωματούχος διορισθείς και αυτός από τους Ρώσους στην περιοχή της Χερσώνας σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο του.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα μέλος του αντάρτικού κινήματος στην Ζαπορίζια, μιλώντας στην εφημερίδα The New York Times, είχε αναφέρει ότι στα κατεχόμενα εδάφη διεξάγεται ανταρτοπόλεμος. Σύμφωνα με τον ίδιο σκοπός του αντάρτικου κινήματος είναι «να τους δείξουμε (στα στρατεύματα κατοχής και στη ρωσική κυβέρνηση) ότι δεν είναι στο σπίτι τους, δεν χρειάζεται να βολευτούν και δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχα».

Η νέα σχολική χρονιά για τους Ρώσους μαθητές θα ξεκινήσει με μαθήματα για τον αγώνα κατά του «καθεστώτος του Κιέβου» υπό τους ήχους της ρωσικής φύσης

Από 1ης Σεπτεμβρίου στα σχολεία της Ρωσίας, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα ξεκινήσει κύκλος μαθημάτων με τίτλο «Συζητήσεις για τα σημαντικά», στο πλαίσιο των οποίων θα εμφυσείται στα παιδιά ο πατριωτισμός και η αγάπη για την πατρίδα. Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Vaznie istorii στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Η ευτυχία της Πατρίδας είναι πιο ακριβή από την ζωή», αναφέρεται στις σχετικές οδηγίες που έχουν καταρτισθεί για τους δασκάλους που θα διδάσκουν αυτά τα μαθήματα.

«Στην νέα σχολική χρονιά στους Ρώσους μαθητές κάθε εβδομάδα θα τους λένε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι παράδειγμα πραγματικής αγάπης για την χώρα και τον ρωσικό λαό, ενώ ο πραγματικός πατριώτης πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να πεθάνει για την ευτυχία της Πατρίδας», γράφει ο ιστότοπος Vaznie istorii, αναφερόμενος στα μαθήματα αυτά.

Στους μαθητές της 1ηςς και 2ας τάξης σχεδιάζεται το πρόγραμμα να εμφυσήσει «την αγάπη για την Πατρίδα μου» μέσω της αγάπης για την φύση της χώρας. Στις οδηγίες μεθοδολογίας προς τους δασκάλους προτείνεται να βάζουν στα παιδιά να ακούνε ήχους της φύσης, να τους δείχνουν φωτογραφίες με τοπία από την ρωσική φύση και να ακούν πατριωτικά τραγούδια. Ιδιαίτερα στο πλαίσιο του μαθήματος περιλαμβάνεται το σοβιετικό τραγούδι «Από πού αρχίζει η Πατρίδα».

Προϋποτίθεται ότι σκοπός αυτού του είδους των μαθημάτων είναι «η διαπαιδαγώγηση των πατριωτικών αισθημάτων» αλλά και να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά «την δική τους ταυτότητα ως πολίτες, και να μάθουν να αγαπούν την πολυμορφία και την ομορφιά της φύσης της Πατρίδας».

Στους μαθητές της 3ης και 4ης τάξης οι δάσκαλοι θα εξηγούν ότι η αγάπη προς την πατρίδα εκδηλώνεται «με την ανδρεία και την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της Πατρίδας σε επικίνδυνους για την ίδια καιρούς», ενώ στους μαθητές της 5ης, 6ης και 7ης τάξης οι δάσκαλοι θα αρχίσουν να μιλούν για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τους στόχους της, όπως είναι «η υπεράσπιση του πληθυσμού του Ντονμπάς από το καθεστώς του Κιέβου» και «ο αφοπλισμός της Ουκρανίας».

Οι συζητήσεις αυτές με τους μαθητές έχουν ως σκοπό «να καταλάβουν οι μαθητές τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ότι οι κάτοικοι των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ είναι Ρώσοι και για αυτό είναι σημαντικό να επιστρέψουν στην Ρωσία», και πως «οι Ρώσοι στρατιωτικοί είναι ήρωες». Τα μαθήματα στις μεγαλύτερες τάξεις θα ολοκληρώνονται με αυτά τα συμπεράσματα.

Στους μαθητές της 8ης τάξης οι δάσκαλοι θα μιλούν επίσης για το ότι «οι πραγματικοί πατριώτες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την Πατρίδα με το όπλο στο χέρι».

Το μάθημα «Οι συζητήσεις για τα σημαντικά», θα διδάσκεται στο πλαίσιο «της υπεράσπισης της ρωσικής κοινωνίας από τις καταστροφικές πληροφοριακές -ψυχολογικές επιδράσεις» και της «ενίσχυσης των παραδοσιακών πνευματικών και ηθικών αξιών», σύμφωνα με το διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «Για την στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Για την επεξεργασία των εν λόγω διαδραστικών μαθημάτων με πατριωτικό περιεχόμενο, το υπουργείο Παιδείας έχει δαπανήσει ήδη 22 εκατομμύρια ρούβλια, γράφει ο ιστότοπος «Vaznie istorii».

* Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας έχει αναγνωρίσει τον ιστότοπο Vaznie istorii ως «ανεπιθύμητη οργάνωση» και η ανάρτηση αυτής της είδησης στην Ρωσία μπορεί να έχει ως επίπτωση την επιβολή προστίμου, ενώ η επαναλαμβανόμενη ανάρτηση μπορεί να συνεπάγεται ποινική δίωξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ