Μενέλαος Ι. Ξυλούρης 1914-1991- Συγκίνηση και αλήθειες στην παρουσίαση του βιβλίου

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Μορφές όπως ο Μενέλαος Ι. Ξυλούρης, δεν μίλαγαν ποτέ για όσα σπουδαία έκαναν για την πατρίδα τους, τα θεωρούσαν κανονικότητα και υποχρέωση, δεν είχαν το παραμικρό ενδιαφέρον για την υστεροφημία τους.

Ήταν σεμνοί αγωνιστές της αντίστασης και μετέπειτα της ζωής.

Ο Μενέλαος Ξυλούρης ως δικηγόρος επιπλέον ανέπτυξε και πολιτική δράση ως εκλεγμένος βουλευτή Ηρακλείου επί μια εικοσαετία στις τάξεις της κεντρώας παράταξης. Δε διαπραγματεύτηκε ποτέ, δε συνθηκολόγησε, δεν αντάλλαξε έμεινε αταλάντευτος και συνεπής.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Μενέλαος Ι. Ξυλούρης 1914-1991»   έγινε τη Δευτέρα του βράδυ, στον τόπο καταγωγής του, τον Κρουσώνα, στην κατάμεστη αίθουσα της Ενορίας, παρουσία φορέων, εκπροσώπων της εκκλησίας και πολιτικής ζωής, και πλήθος κόσμου.

Το βιβλίο αποτελεί κοινή εργασία του επίκουρου καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μανόλη Γ. Δρακάκη και της φιλολόγου Ευαγγελίας Ι. Τακάκη, και συνιστά την πρώτη προσέγγιση στο βίο και την πολιτεία του Μενέλαου Ι. Ξυλούρη αναδεικνύοντας τη δράση του από τον Κρουσώνα, στους αγώνες υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας, η συμμετοχή του στον Ελληνο- Αλβανικό Πόλεμο ( 1940- 1941) ως έφεδρου αξιωματικού,   ως συναρχηγού της αντιστασιακής «Ομάδας Σατανά» κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο τραυματισμός στον εμφύλιο πόλεμο,   η αγωνιστική του δράση ενάντια στη Δικτατορία των συνταγματαρχών, και τέλος, ως εκλεγόμενου Βουλευτή Ηρακλείου επί μια εικοσαετία στις τάξεις της κεντρώας παράταξης. Ξετυλίγει πτυχές της ζωής του είναι σημαντικό όχι μόνο για την προσωπική του πορεία, αλλά την ιστορία του τόπου.

Καταδεικνύει τον   διαρκεί αγώνα του στα μέτωπα του πολέμου και της πολιτικής ζωής. Μέσα στις σελίδες του γίνεται αναφορά σε παρά πολλά γεγονότα και υποθέσεις που προσωπικά πάλεψε με σθένος για να κερδίσει. Και πραγματικά είναι διδακτικό και  ως προς  το σήμερα.  

 Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στα χαρακτηριστικά του που τον έκαναν να ξεχωρίζει.

Συγγραφείς του βιβλίου, όπως προαναφέρθηκε είναι ο επίκουρος καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μανόλης Γ. Δρακάκης και η φιλόλογος Ευαγγελία Ι. Τακάκη.

Έγινε μια επίπονη έρευνα που διήρκησε περίπου δύο χρόνια, στα ελάχιστα που είχε η ίδια η οικογένεια,   σε εφημερίδες της εποχής κυρίως στην Πατρίς, σε  σημαντικά βιβλία, στα πρακτικά της Βουλής κ.α

Ο ίδιος δεν άφησε κανένα αρχείο, κανένα προσωπικό ημερολόγιο, καμία καταγραφή της ζωής και της δράσης του.

Πέρα από όσα σημαντικά είπαν οι διακεκριμένοι ομιλητές στην παρουσίαση, μέσα στις σελίδες του βιβλίου στο σημείωμα της οικογένειας του Μενέλαου Ξυλούρη, γίνεται αναφορά ως προς αυτό.

Ακόμη και το «πολεμικό ημερολόγιο» που φαίνεται ότι κράτησε στη διάρκεια του Ελληνο Ιταλικού πολέμου, χάθηκε καθώς το έστειλε στον Ταγματάρχη του Ι. Βερνάρδο, για τη συγγραφή ενός βιβλίου για την Τρεμπεσίνα – τον τόπο που πολέμησαν. Από εκεί προέρχονται και τα αποσπάσματα που αναδημοσιεύονται μιας κι ο ίδιος, ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να πάρει πίσω.

Μετά το θάνατό του,   τα παιδιά του Σίσσυ και Γιάννης κι ο γαμπρός του Σίμος Χούπας κατάφεραν να συγκεντρώσουν ελάχιστα έγγραφα και φωτογραφίες που διασώθηκαν κυριολεκτικά εκ τύχης.

Εκφράζονται η ευγνωμοσύνη της οικογένειας   προς τους συγγράφεις του βιβλίου, και ευχαριστίες σε πλειάδα ανθρώπων όπως, τον καθηγητή Ιστορίας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, Νίκο Καραπιδάκη,   τον Γιώργο Μ. Ξυλούρη, και τον αρχαιολόγο Γιώργο Τζωράκη. Τη Βάσω Δανέζη Λαμπρινού ως προς την επιμέλεια των κειμένων,   την Αριστέα Πλεύρη για τη συμβολή της.

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης που στήριξε αυτή την έκδοση και στον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Κώστα Φασουλάκη, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική αφού αυτός ουσιαστικά έριξε το σπόρο για τη δημιουργία της έκδοσης.  

Οι συγγραφείς του βιβλίου μίλησαν στη   Φωνή του Μαλεβιζίου.

 Η κα Τακάκη τόνισε τη σημαντικότητα της προσωπικότητάς του Μενέλαου Ξυλούρη.  

«Είναι μια σημαντική προσωπικότητα   όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για την   Ελλάδα.   Μέσα από τους αγώνες του αλλά και το κοινοβουλευτικό του έργο αγωνίστηκε για τα συμφέροντα του τόπου του νησιού της Ελλάδας και του δικηγορικού συλλόγου λόγω ιδιότητας. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς και μεγάλη τιμή που μας εμπιστεύτηκε η οικογένεια του Μενέλαου Ξυλούρη, ο οποίος ήταν και φίλος του πατέρα μου,   για να κάνουμε αυτή την έρευνα και να καταγράψουμε τα έργα και τις ημέρες ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου» .

Ο κ. Δρακάκης αναφέρθηκε στη σεμνότητα του.

«Η σεμνότητα και η αφοσίωση του σε σταθερές αξίες τις οποίες δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ.

Τις   υπηρέτησε από την αρχή της ζωής τους μέχρι τέλος, δεν δέχθηκε να αλλοιωθεί ο ίδιος ως προσωπικότητα.   Ένα επίσης στοιχείο αλλά σημαντικό   σχετίζεται με την έμπνευση και την πίστη των δικών του ανθρώπων των παιδιών του,   της Σίσσυς και του Γιάννη και του γαμπρού του Σίμου Χούπα, να ενισχύσουν μια τέτοια έρευνα.

Η παρουσίαση έγινε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μαλεβιζίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρουσώνα «Η Νέα Γενιά».

Χαιρετισμό έκανε   ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ενώ την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι Κωστής Μαμαλάκης ιστορικός αναλυτής, Γιάννης Χαραλαμπίδης ιστορικός αναλυτής, Γιάννης Δρακουλάκης πρώην Δήμαρχος Κρουσώνα.
Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Σώτια Πεντεδήμου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ