Νίκος Ηγουμενίδης: Η Κυβέρνηση κοροϊδεύει τους νέους για παροχή κατοικίας

Petite Perle 300×250

«Οι όροι που θέτει η Κυβέρνηση στους νέους για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ισοδυναμεί με υποθήκη για το μέλλον τους», τονίζει σε παρέμβαση του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή για τη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης. Ο βουλευτής αναφέρει αναλυτικά τους δυσβάστακτους όρους που τίθενται απέναντι στους νέους οι οποίοι στη δίνη της υπέρογκης ακρίβειας υποχρεώνονται μέσα από μια μακροχρόνια υψηλή δόση «να μπαίνουν στη μέγγενη των δανείων»

Ο βουλευτής αναφέρει ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονται οι σημερινοί νέοι πρέπει να πληρώνουν για 30 χρόνια υψηλή δόση δανείου -τουλάχιστον 400-500 €- ώστε  να πάρουν ένα σπίτι που θα τους εξυπηρετεί σε βάθος χρόνου και πρέπει να διαθέτουν για προκαταβολή 15-50.000 €. «Επομένως, αμέσως-αμέσως αποκλείεται μια μεγάλη μερίδα νέων οι οποίοι μπορεί, μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, να χάσουν το σπίτι τους αν δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους που διαχειρίζεται ολόκληρο η Τράπεζα και του οποίου το επιτόκιο, όπως αποκάλυψε η εκπρόσωπος της Ένωσης Τραπεζών, θα είναι οπωσδήποτε κυμαινόμενο», όπως εξηγεί ο βουλευτής στο άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής ο βουλευτής αντιπαραβάλλει το σχέδιο του  ΣΥΡΙΖΑ και με το δικαίωμα των νέων 24-44 ετών σε προσιτή  ενοικιαζόμενη στέγη με ειδική επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, δηλαδή  175.000 νοικοκυριά, 400.000 άτομα, με διπλάσια επιδότηση από ό,τι ισχύει για τον γενικό πληθυσμό, και κυμαίνεται από 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 350€/μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά, όπως επίσης και το εισοδηματικό όριο για τη λήψη της επιδότησης επίσης να αυξάνεται από 7.000€ σε 10.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 17.500€ σε 25.000€ για ζευγάρι με 2 παιδιά.

Ο βουλευτής ασκεί σκληρή κριτική στη Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τον πτωχευτικό νόμο του κ. Μητσοτάκη: «Όσο είναι σε ισχύ ο πτωχευτικός νόμος Μητσοτάκη που απειλεί όλα τα σπίτια των Ελλήνων, όσο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Σε μια περίοδο που η μόνη απάντηση της Κυβέρνησης είναι το ηλεκτρικό πριόνι για την δέσμευση της α' κατοικίας, απαιτείται άμεση κατάργηση του Πτωχευτικού νόμου του κ. Μητσοτάκη, ρύθμιση του χρέους προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας σε 120 δόσεις και με κούρεμα της βασικής οφειλής», αναφέρει ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης προσθέτει επίσης ότι «πρέπει να πάμε και συνολικά ένα βήμα παραπέρα. Είναι επιτακτικό τα ελληνικά νοικοκυριά να απαλλαχθούν από το βάρος πολλών δισεκατομμυρίων. Χρειάζεται να περάσουμε στην εποχή που  κάθε α' κατοικία να είναι στα χέρια του ιδιοκτήτη του. Αυτή τη θέση φυσικά δεν μπορεί να την υπηρετήσει μια Κυβέρνηση που υπηρετεί τα σχέδια των τραπεζιτών, όπως αυτό αποδεικνύεται και με τους φαιδρούς διαλόγους του Υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τραπεζών».

«Το θέμα της κατοικίας στο σύνολο του", αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, "δάνεια – πλειστηριασμοί – αυθαίρετα – δάνεια σε ελβετικό φράγκο, και η πρότασή μας πάει πλάι με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις. Ένας τέτοιος στόχος ανοίγει προοπτικές στους νέους ανθρώπους, στους ευάλωτους, στα φτωχά εισοδήματα και ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση μιας Νέας Ελλάδας», επισημαίνει ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ