Σημαντικά έργα Πολιτισμού στην Κρήτη στην τωρινή αλλά και στη νέα προγραμματική περίοδο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Petite Perle 300×250

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Περιφέρεια Κρήτης

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε σημαντικά έργα που προωθούμε στον τομέα του Πολιτισμού και συνεργαζόμαστε πολύ καλά με το υπουργείο Πολιτισμού», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, απόψε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, υποδεχόμενος την Υπουργό Πολιτισμού στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας της Λίνας Μενδώνη σε Χανιά και Ηράκλειο.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Υπουργείο Πολιτισμού σημείωσε πως «έχουμε κάνει πάρα πολλές προγραμματικές συμβάσεις προς όφελος της ανάπτυξης του πολιτισμού στο νησί μας». Υπογράμμισε δε πως από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης «διεκδικούμε σημαντικούς πόρους για την επόμενη επταετία από τον τομέα του των περιφερειακών προγραμμάτων και των τομεακών προγραμμάτων και θέλουμε να προχωρήσει η ολοκλήρωση μελετών ώστε να είμαστε πανέτοιμοι ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου».

Μιλώντας για τη διήμερη παρουσία της Υπουργού στην Κρήτη, ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως υπογράφηκε την Τετάρτη το βράδυ προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Αποκορώνου, έργο που χρηματοδοτεί με 410.000 ευρώ η Περιφέρεια Κρήτης για να γίνουν μελέτες για 27 μνημεία, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή περιοδεία στην περιοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων για σημαντικά έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και τη συνάντηση με το Δήμο Ηρακλείου στη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν θέματα για τα τείχη, τα οποία είναι ενταγμένα στο περιφερειακό πρόγραμμα και θα ξεμπλοκάρουν, όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε ακόμα στα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που περιλαμβάνουν όλους τους δήμους των πρωτευουσών, των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος) με σημαντικά έργα τα οποία προτείνονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα ειδικά έργα στο Οροπέδιο Λασιθίου, τη μελέτη του Αγίου Μηνά και τις πρωτοβουλίες για ωρίμανση σειράς μελετών για έργα στήριξης του πολιτισμού.

Στις δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της. «Για μένα και τους συνεργάτες μου είναι πάντα μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε στην Κρήτη, στην περιφέρεια, όπου έχουμε μία πολύχρονη και εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη», δήλωσε.  

Αποτιμώντας την επίσκεψή της στην Κρήτη αναφέρθηκε στη δημοτική αγορά των Χανίων όπου «το έργο προχωρεί απρόσκοπτα με μια μικρή επικαιροποίηση της μελέτης». Στην προγραμματική σύμβαση για τον Αποκόρωνα και «στη σημερινή περιοδεία για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο των τακτικών υποχρεώσεων των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο στην περιοχή των Αρχανών, όπου εδώ και αρκετές δεκαετίες έχουν γίνει πολύ σημαντικές ανασκαφές από τον Γιάννη Σακελλαράκη και την Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη».

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα λέγοντας πως το πιο πρόσφατο μεγάλο έργο ήταν η απόδοση του Μουσείου των Χανίων και δήλωσε: «Υπολογίζουμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα αποδώσουμε στο κοινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαράς, που είναι ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και φυσικά έχουμε τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν και τα ανάκτορα μέσα στο ευρύτερο έργο της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Έχουμε και το μεγάλο έργο στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο αφορά το Δικταίο Άντρο που έχει πολλά σκέλη, διότι είναι η προστασία και η ανάδειξη του ίδιου του σπηλαίου, αλλά κι ένα τελεφερίκ το οποίο δημιουργούμε προκειμένου τα άτομα με αναπηρία και γενικά τα εμποδιζόμενα άτομα να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σπήλαιο, ακολουθώντας την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης για την καθολική προσβασιμότητα. Ειδικά για τον πολιτισμό, μας ενδιαφέρει το σύνολο των πολιτιστικών υποδομών να είναι προσβάσιμο στην κοινωνία των τριών τρίτων. Το έργο στο Λασίθι ξεκίνησε με έναν προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων, έχει φτάσει στα 15 και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε σε σχέση με τα έργα.

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό της νέας περιόδου η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε: «Έχουμε ήδη ωριμάσει μελέτες, υπάρχει συγκεκριμένη δεξαμενή, θα δούμε με τον περιφερειάρχη την προτεραιοποίηση των διαφόρων έργων προκειμένου μέσα στην πρώτη πρόσκληση που θα βγει το πρώτο τρίμηνο του 2023 να μπορέσουν να προχωρήσουν έργα πολιτισμού».

ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΗΛΩΣΗ

ΒΙΝΤΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΛΩΣΗ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ