Οι παιδικές ιώσεις εξαφάνισαν μέχρι και τα κοινά αντιπυρετικά από τα φαρμακεία

Petite Perle 300×250

Οι μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα- λόγω του "κοκτέιλ" ιώσεων της εποχικής γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που προκαλεί κυρίως βρογχιολίτιδα, του πνευμονιόκοκκου και πολλών ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα- έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες μετά τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, και η κατάσταση πλέον παίρνει δραματικές διαστάσεις. Το θέμα είχε αναδείξει πριν λίγες ημέρες με εκτενές ρεπορτάζ το Capital.gr, όμως η εικόνα στα φαρμακεία δεν έχει εξομαλυνθεί, το αντίθετο μάλιστα.

Παρά τις παραγγελίες, τα τεμάχια που φτάνουν στα φαρμακεία είναι ελάχιστα και εξαφανίζονται αμέσως εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης. Φαρμακοποιός ανέφερε στο Capital.gr πως στο φαρμακείο του φτάνουν μόλις δύο τεμάχια από γνωστό παιδικό σιρόπι για τον πυρετό, τα οποία "φεύγουν" αμέσως.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις στα παιδικά φάρμακα καταγράφονται στα αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, σιρόπια για το βήχα. Οι δραστικές ουσίες αμοξυκιλλίνη και παρακεταμόλη είναι αυτές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι ελλείψεις- όχι μόνο σε παιδικά σκευάσματα, αλλά και σε φάρμακα για την υπέρταση, για την καρδιά και το διαβήτη- έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο, έχουν εντούτοις κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. 

Οι φαρμακοποιοί συστήνουν στους πολίτες να πάρουν την ίδια δραστική ουσία με άλλη εμπορική ονομασία όταν υπάρχει έλλειψη, εντούτοις όπως λένε υπάρχουν γονείς που θέλουν την ονομασία του φαρμάκου που έχει γράψει ο παιδίατρος.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, οι ελλείψεις στα παιδιατρικά φάρμακα δεν οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές, αλλά στην υψηλή ζήτηση εξαιτίας των αναπνευστικών ιώσεων. Η ζήτηση είναι μεγάλη έτσι κι αλλιώς σε όλη την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που παρατηρούνται ελλείψεις σε πρώτες ύλες σε παραγωγικές φαρμακευτικές μονάδες στην Ασία (κυρίως στην Ινδία).

Η κατάσταση, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, λόγω της υψηλής ζήτησης. Σημειώνεται μάλιστα πως όπως λένε οι προβλέψεις των ειδικών, οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι, με την εποχική γρίπη να φτάσει στο αποκορύφωμα.

Η άνοδος των κρουσμάτων γρίπης φάνηκε και στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρεται, ο αριθμός των ιατρών του δικτύου που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 126 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία στις 13.478. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αύξηση καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019 2020 (προ πανδημίας).

Πού οφείλονται οι ελλείψεις


Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr και εξηγούν παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου, τα μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτός από την υψηλή ζήτηση λόγω της εποχής, αποδίδονται στη μείωση της παραγωγής φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ λόγω της πανδημίας καταγράφονται ελλείψεις σε πρώτες ύλες.

Υπάρχουν και οι παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όμως για πολλές κατηγορίες φαρμάκων έχουν απαγορευτεί από τον ΕΟΦ, ενώ και φαρμακευτικές εταιρίες εφοδιάζουν με μικρότερες ποσότητες την ελληνική αγορά, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που παίρνουν τα φάρμακα στις ανατιμολογήσεις. 

"Το πρόβλημα έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων συνδέεται με τη μεγάλη ζήτηση και τη χαμηλή παραγωγή που δημιουργεί η παγκόσμια αδυναμία των εταιριών να καλύψουν τις ανάγκες. Προς αυτήν την κατεύθυνση και για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που μαστίζει όλες τις χώρες λόγω της μεγάλης ζήτησης με την έκρηξη των λοιμώξεων και μη επάρκειας στην παραγωγή έχουμε προβεί σε συνολικές απαγορεύσεις εξαγωγών χωρίς χρονικό περιορισμό και ελέγχους με κυρώσεις τόσο σε φαρμακευτικές εταιρίες όσο και σε φαρμακαποθήκες αναφορικώς με την ύπαρξη επάρκειας αποθεμάτων και τις παράλληλες εξαγωγές. Μάλιστα έχουμε καταγράψει όλα τα αποθέματα και σε όποια εταιρία δεν συνεργάζεται προβαίνουμε σε αναστολή λειτουργίας. Τις πρωτοβουλίες αυτές αναγνωρίζουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων. Στόχος μας είναι η μείωση των συνεπειών του προβλήματος και η εξυπηρέτηση των πολιτών" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθό ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης που έχουν αποκτήσει πλέον ενδημικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας.

Έλεγχος στις φαρμακαποθήκες
Ήδη ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων για δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους (https://www.capital.gr/politiki/3689782/th-pleuris-anastoli-leitourgias-se-duo-farmakapothikes). Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθούν από τον ΕΟΦ. Ως εκ τούτου οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα. Συνολικά περισσότερες από 15 φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα έχουν ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται πως οι φαρμακαποθήκες πρέπει να δηλώσουν τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα και που απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων τη νέα χρονιά

Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως το υπουργείο Υγείας φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει, την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση. Τονίζει πως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά.

Πηγή: capital.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ