ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0: Η Ένωση έσπασε το αήττητο του τριφυλλιού (βίντεο)

Petite Perle 300×250

Η ΑΕΚ επικράτησε 1-0 του Παναθηναϊκού στην "OPAP Arena" με την "τορπίλη" του Πινέδα στο δεύτερο μέρος, έσπασε το αήττητο του τριφυλλιού στη σεζόν και μείωσε στους τέσσερις πόντους τη διαφορά από την κορυφή. Δοκάρι στις καθυστερήσεις οι "πράσινοι" με τον Ιωαννίδη ενώ ο Μπρινιόλι έπιασε πέναλτι του Γκαρσία στο 90+10'.

Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια στο Αθηναϊκό ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό καθώς επικράτησε 1-0 στην "OPAP Arena", έσπασε το αήττητο του τριφυλιού και μείωσε στους τέσσερις τη διαφορά από την κορυφή και φώναξε πως θέλει το πρωτάθλημα. Με τη νίκη της αυτή έδωσε τη δυνατότητα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακού να βρεθούν και αυτοί κοντά στους πράσινους που παραμένουν μόνοι πρώτοι.

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Πινέδα στο 68' μια φάση που η άμυνα των πράσινων πιάστηκε στον ύπνο στο δεύτερο μέρος καθώς προήλθε μετά από ελεύθερο και ενώ το ματς είχε διακοπεί λόγω μιας κροτίδας που είχε πέσει στον αγωνιστικό χώρο με τον Μπρινιόλι να πέφτει στο έδαφος.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε στη συνέχεια να φτάσει στο γκολ της ισοφάρισης, είχε δοκάρι στις καθυστερήσεις με τον Ιωαννίδη ενώ η ΑΕΚ θα μπορούσε να φτάσει και σε δεύτερο γκολ στο 90+10' όταν ο Φερνάντες κέρδισε πέναλτι, ο Γκαρσία εκτέλεσε με τον Μπρινόλι όμως να μπλοκάρει τη μπάλα.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με το 1-0 υπέρ της ΑΕΚ με τον Ματίας Αλμέιδα να είναι περήφανος για την εικόνα της ομάδας του και τον Γιοβάνοβιτς για πρώτη φορά να διαμαρτύρεται στον διαιτητή για τον τρόπο που έπαιξε το ελεύθερο στο 68' του αγώνα.

Οι αρχικές σκέψεις των δύο προπονητών

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν ρίσκαρε με τη συμμετοχή του Ρότα και πήγε με τον Σιντιμπέ στο δεξί άκρο ενώ επανέφερε στην ενδεκάδα τον Σιμάνσκι. Επίσης σε σχέση με το ματς κόντρα στα Γιάννινα άφησε εκτός ενδεκάδας τον Φερνάντες. Κάτω από τα γκολπόστ έμεινε ο Αθανασιάδης με τον Σιντιμπέ στα δεξιά και τον Χατζισαφί αριστερά ενώ οι Μουκουντί-Βίντα ήταν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Στη μεσαία γραμμή έπαιξε ο Σιμάνσκι με τον Γιόνσον με τον Άμραμπατ να παίζει στο δεξί άκρο της επίθεσης, τον Πινέδα αριστερά και τον Αραούχο πίσω από τον Γκαρσία.

Από την άλλη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατέβασε τον Παναθηναϊκό με μια έκπληξη καθώς άφησε εκτός ενδεκάδας τον Τσέριν για να ρίξει στη θέση του τον Πέρεθ, στη μια και μοναδική αλλαγή που έκανε σε σχέση με την ενδεκάδα κόντρα στον Λεβαδειακό. Ουσιαστικά θέλησε να στηριχτεί στην εμπειρία των δύο χαφ και να έχει μια λύση επιπλέον από τον πάγκο στη διάρκεια του αγώνα. Στην εστία βρέθηκε ο Μπρινιόλι, δεξιά ήταν ο Κώτσιρας και αριστερά ο Χουάνκαρ. Ενώ στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Σένκεφελντ, Μάγκνουσον. Στη μεσαία γραμμή στο 4-2-3-1 ήταν οι Πέρεθ, Κουρμπέλης με τον Παλάσιος να παίζει στο δεξί άκρο της επίθεσης, τον Βέρμπιτς στο αριστερό και τον Μπερνάρ πίσω από τον Σπόραρ.

Χωρίς ρυθμό και φάσεις

Το πρώτο μέρος δεν είχε ρυθμό και πολλές καθαρές φάσεις για τις δύο ομάδες και σε αυτό έπαιξε ρόλο τόσο το γεγονός πως η έναρξη του αγώνα καθυστέρησε για δέκα λεπτά αλλά και πως με τη συμπλήρωση 14' λεπτών στην αναμέτρηση τραυματίστηκε ο Χατζισαφί και μέχρι να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες πέρασαν τέσσερα-πέντε λεπτά.

Η ΑΕΚ προσπάθησε όπως σε κάθε ματς να πιέσει και δη τους Πέρεθ-Κουρμπέλη για να μην μπορέσουν να κάνουν το παιχνίδι τους αλλά και πάλι παρά τις μπάλες που έκλεβε δεν μπορούσε να απειλήσει την εστία του Μπρινιόλι. Η πρώτη αξιόλογη φάση ήρθε στο 25' με τον Βέρμπιτς να σουτάρει μετά από εκτέλεση φάουλ και τη μπάλα να βρίσκει και να φεύγει κόρνερ. Οι γηπεδούχοι από την πλευρά τους θα μπορούσαν να πάρουν προβάδισμα στο σκορ στο 36' όταν σε κόρνερ από τα αριστερά ο Σένκεφελντ δεν απομάκρυνε σωστά, η μπάλα έφτασε στον Αραούχο που έκανε το σουτ και ο Μάγκνουσον έδιωξε με το πόδια τη μπάλα.

Ο Ισλανδός μάλιστα ήταν αυτός που απείλησε με τη σειρά του στο 38' όταν είχε το χώρο μπροστά του, έκανε το σουτ από αρετά μακριά με τη μπάλα να φεύγει πάνω από την εστία του Αθανασιάδη. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο μέρος τελείωσε με μόλις έξι τελικές, τρεις για κάθε ομάδα, καμία στον στόχο.

Καλύτερο το δεύτερο ημίχρονο

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες αλλά η εικόνα και των δύο ήταν καλύτερη. Η ΑΕΚ ανέβασε την πίεση της ενώ και ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να παίξει καλύτερα, πάτησε περιοχή και είχε τις φάσεις του.

Εϊναι χαρακτηριστικό πως το τριφύλλι απείλησε πρώτο. Στο 54' ο Κουρμπέλης έδωσε στον Μπερνάρ ο οποίος έκανε όμορφη ενέργεια, πέρασε τον Μουκουντί, μπήκε στην περιοχή και με δυνατό σουτ προσπαθησε να νικήσει τον Αθανασιάδη που έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Η ΑΕΚ απάντησε στο 57' όταν σε εκτέλεση κόρνερ από τα αριστερά ο Αραούχο πήρε την κεφαλιά με τον Μπρινιόλι να πιάνει σταθερά τη μπάλα.

Η γρήγορη αντίδραση και η "τορπίλη" του Πινέδα

Στο 66' διεκόπη προσωρινά το παιχνίδι καθώς μια κροτίδα έπεσε στον αγωνιστικό χώρο και ο Μπρινιόλι με τον Σένκεφελντ έπεσε στον αγωνιστικό χώρο. Με την έναρξη ξανά του αγώνα στο 68' ο Χατζισαφί έδωσε αριστερά στον Αραούχο, αυτός με κεφαλιά πάσα βρήκε τον Πινέδα μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού και αριστερά με τον Μεξικανό να κάνει μια παράλληλη μπαλιά ουσιαστικά, η μπάλα πέρασε κάτω από τον Μπρινιόλι, βρήκε στα πόδια του και κατέληξε στα δίχτυα του Παναθηναϊκού.

Ο Γιοβάνοβιτς έριξε στο ματς τον Ιωαννίδη, γύρισε το σύστημα σε 4-4-2 και το τριφύλλι προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση. Χωρίς όμως ούτε οι πράσινοι, ούτε οι γηπεδούχοι να κάνουν κάποια φάση μέχρι τις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.

Δοκάρι ο Παναθηναϊκός, χαμένο πέναλτι η ΑΕΚ

Στα 12 λεπτά που σήκωσε ο Σιδηρόπουλος και δη στα τελευταία έξι λεπτά όμως ζήσαμε έντονες συγκινήσεις. Στο 90+8' σε βαθιά μπαλιά ο Ιωαννίδης έβαλε ωραία το σώμα του, πέρασε τον Βίντα, μπήκε στην περιοχή και ξεπέρασε και τον Μουκουντί αλλά και τον Αθανασιάδη που είχε βγει, ο Έλληνας επιθετικός βγήκε αρκετά πλάγια, έκανε το πλασέ αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του γκολκίπερ της ΑΕΚ.

Στο 90+10' ο Φερνάντες έκανε πανέμορφη ενέργεια, πέρασε με υπέροχη ντρίπλα τον Τσέριν και ο Σένκεφελντ τον ανέτρεψε μέσα στην περιοχή. Ο διαιτητής έδωσε πέναλτι. Ο Λιβάι Γκαρσία εκτέλεσε με τον Μπρινιόλι να μπλοκάρει τη μπάλα, να διατηρεί το 1-0 και να δίνει την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει μέχρι τέλους κάτι καλύτερο. Αυτό δεν έγινε όμως και το 1-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης.

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Άμραμπατ (81' Τσούμπερ), Πινέδα (90' Φερνάντες), Γκαρσία, Αραούχο (90+11' Μήτογλου).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Κώτσιρας (89' Βαγιαννίδης), Πέρεθ (89' Τσόκαϊ), Κουρμπέλης (70' Ιωαννίδης), Μπερνάρ, Παλάσιος, Βέρμπιτς (55' Τσέριν), Σπόραρ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ