Αλτσχάιμερ και βιντεοπαιχνίδια – Βάλτε τη γιαγιά σας να παίξει GodofWar: Ragnarök

Petite Perle 300×250

Συνήθως, όταν μιλάμε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, έχουμε στο μυαλό μας ηλικιωμένους ανθρώπους, όμως, δυστυχώς, αυτό με τα χρόνια έχει αλλάξει. Έτσι, βλέπουμε όλο και περισσότερο νέους ανθρώπους να υποφέρουν από «γήρανση εγκεφάλου». Οι νευρολόγοι, συνήθως προτείνουν τα σταυρόλεξα και τα sudoku, ως δύο ευχάριστες δραστηριότητες για να κρατάμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση.

Είχες σκεφτεί όμως, πως, οι ατελείωτες ώρες που περνάς μπροστά από τον υπολογιστή και το playstation, μπορούν και να σε βοηθήσουν να αποτρέψεις το Αλτσχάιμερ ή ακόμα και να αναγνωρίσεις τα πρώτα σημάδια;

Πριν όμως τρέξεις να ψήσεις τους φίλους σου να παρατήσουν τα πάντα και να κατακτήσετε παρέα τον ψηφιακό κόσμο, διάβασε όλα αυτά που έχουν να σου πουν οι έρευνες. Κι έτσι, ίσως ανακαλύψεις, πως οι καλύτεροι συμπαίκτες που θα μπορούσες να βρεις, είναι η γιαγιά κι ο παππούς σου.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο τέλος του 2017, αποφάσισε να μελετήσει τη σύνδεση μεταξύ των βιντεοπαιχνιδιών και της ανάπτυξης των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους. Άλλωστε, έχει ήδη αποδειχθεί ότι στις νεαρές ηλικίες τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο. Γιατί να μην μπορούν να κάνουν το ίδιο και σε μεγαλύτερες ηλικίες;

Έτσι, οι επιστήμονες, αποφάσισαν να φτιάξουν 3 ομάδες, με ανθρώπους ηλικίας 55 έως 75 ετών, και το concept είχε ως εξής: η μία ομάδα δεν έκανε τίποτα, η άλλη ομάδα έμαθε πιάνο κι η τρίτη ομάδα έπαιζε SuperMario. Μετά από έξι μήνες μελέτης, η 3η ομάδα, είχε αυξήσει την εγκεφαλική φαιά ουσία. Φοβερό;

Επί της ουσίας, η μελέτη αυτή μας έδειξε, πως, τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τη μνήμη κι αποτρέπουν τη γήρανση του εγκεφάλου, επειδή αναγκάζουν τους παίκτες σε χωρική επίγνωση και στη δημιουργία γνωστικών χαρτών τους οποίους θα πρέπει μετά να θυμούνται.

Μία ακόμα πιο πρόσφατη μελέτη, του 2019, μας λέει πως υπάρχει ένα παιχνίδι το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για την έρευνα που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο ερευνητής, AntoineCoutrot, έφτιαξε το παιχνίδι SeaHeroQuest, ως έναν τρόπο να βλέπει τις πρώτες ενδείξεις της νόσου. Με μία έρευνα που ξεπερνά τους 4 εκατομμύρια χρήστες, ο Coutrot, μπόρεσε να συνδέσει την χωρική επίγνωση του παιχνιδιού (πλοήγηση, αποστολές, επίλυση προβλημάτων) με τον πραγματικό κόσμο (χρήση gps, κινητών τηλεφώνων).

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, έδειξαν πως, τέτοιου είδους παιχνίδια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έγκυρη διάγνωση της νόσου σε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω και μας προτείνει να παίζουμε βιντεοπαιχνίδια για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.Μπορείτε λοιπόν να διασκεδάζετε, να συνδέεστε με φίλους κι αγνώστους, να μάθετε τη γιαγιά σας να χρησιμοποιεί το joystick και να καθυστερήσετε τη γήρανση του εγκεφάλου σας κι όλα αυτά, ταυτόχρονα.

Καλή διασκέδαση και προσοχή με τον εθισμό

Upgrade.com.gr

ΠΩΛΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Η/Υ

Πηγές:

https://www.nia.nih.gov/news/video-games-show-potential-improving-key-aspects-memory-older-adults

https://www.sciencetimes.com/articles/34417/20211109/playing-video-games-30-minutes-day-effective-against-dementia-older.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190424153518.htm

SuperMarioandAlzheimer

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ