Τεχνολογία – Αλλαγές στην εργασία και οι προκλήσεις

Petite Perle 300×250

Η τεχνολογία, έχει αλλάξει βαθιά όχι μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε μα και κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και φυσικά το περιβάλλον της εργασίας μας. Η ψηφιακή επανάσταση έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο, αλλαγές που έχουν βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, την ευελιξία και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, όπως κάθε εξέλιξη έτσι κι η τεχνολογική, φέρνει μαζί της σημαντικές προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Προκειμένου να προσαρμοστούμε στον τόσο γρήγορο κόσμο, άνθρωποι και οργανισμοί πρέπει να ξεπεράσουμε σημαντικές προκλήσεις.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο ριζικός τρόπος που η τεχνολογία έχει αλλάξει την εργασία μας, έχει αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της επαγγελματικής μας ζωής. Μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις είναι η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας κι η ενισχυμένη ελευθερία που αυτή προσφέρει. Χάρη στις εξελίξεις στα εργαλεία επικοινωνίας κανείς εργαζόμενος δεν χρειάζεται να περιορίζεται πλέον σε ένα περιβάλλον γραφείου. Σήμερα, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα από παντού.

Επιπλέον, εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης βλέπουμε τεράστιες αλλαγές στις βιομηχανίες. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα εξορθολογισμένες λειτουργίες και υψηλότερη παραγωγή. Οι εργαζόμενοι πλέον, μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο στρατηγικούς και δημιουργικούς σκοπούς. Αυτό γίνεται επειδή, οι κουραστικές και χρονοβόρες εργασίες έχουν αυτοματοποιηθεί. Κι αφού πλέον έχουμε την ευκολία των αναλύσεων τεράστιου όγκου δεδομένων, οι οργανισμοί μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις μέσω αλγορίθμων και AI.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
tecnologia-allages-stin-ergasia-kai-oi-prokliseis

Παρότι τα οφέλη της τεχνολογίας στον εργασιακό χώρο είναι πολυάριθμα, ωστόσο εγείρει κι ορισμένα ζητήματα που ζητάνε λύση. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι, η λεπτή γραμμή μεταξύ προσωπικής ζωής κι εργασίας. Το γεγονός ότι μπορείς να συνδέεσαι από οπουδήποτε, δυσκολεύει την αποσύνδεσή μας από την εργασία. Αυτό, ίσως χαλάει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου και μπορεί να μας οδηγήσει στα όρια ή/και στην εξουθένωση. Οι εργαζόμενοι και κυρίως οι εργοδότες θα πρέπει να θέσουν σαφή όρια. Αυτό, θα δημιουργήσει έναν υγιή διαχωρισμό που όλοι έχουμε ανάγκη.

Μια άλλη πρόκληση είναι ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης της τεχνολογίας, ο οποίος απαιτεί συνεχή ενημέρωση δεξιοτήτων από το εργατικό δυναμικό. Κι αυτή η ενημέρωση δεξιοτήτων θα είναι στο μέλλον προαπαιτούμενο για μια θέση εργασίας. Οι οργανισμοί από την άλλη θα πρέπει να παρέχουν προγράμματα κατάρτισης στους εργαζόμενους τους, ώστε η ψηφιακή επανάσταση να μην βρίσκει κανέναν ανενημέρωτο.

Επιπλέον, η ψηφιακή εργασία εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του απόρρητου και των προσωπικών δεδομένων. Οι εταιρείες βασίζονται όλο και περισσότερο σε αποθήκευση cloud, απομακρυσμένη πρόσβαση κι εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας. Αυτό φυσικά, φέρνει τον κίνδυνο της παραβίασης δεδομένων και της παράνομης πρόσβασης. Άρα, νέα και όλο και πιο ισχυρά μέτρα ασφαλείας, είναι πια επιτακτική ανάγκη.

Κάτι άλλο στο οποίο οφείλουμε να δώσουμε προσοχή, είναι σίγουρα η μεταβαλλόμενη φύση της αγοράς εργασίας. Η αυτοματοποίηση κι η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει σημαντικές ανησυχίες -κι όχι άδικα- για χαμένες θέσεις εργασίας καθώς αναμένεται σε κάποιους τομείς να αντικατασταθεί ο άνθρωπος. Θα γίνει όμως τελικά αυτό; Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα δούμε αναφορές από παλαιότερες δεκαετίες για τα ρομπότ που έρχονται να εκτοπίσουν τον άνθρωπο. Τελικά, τα ρομπότ είναι εδώ, όπως όμως κι ο άνθρωπος.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, άλλος ένας φόβος που εγείρεται είναι αυτός της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται ώστε να γίνονται έξυπνες διακρίσεις στα εργασιακά περιβάλλοντα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πολλοί οργανισμοί έχουν προγράμματα ΑΙ για να τους βοηθούν στις διαδικασίες πρόληψης κι έτσι να κάνουν διαλογή βιογραφικών. Όμως, η ΑΙ μπορεί να έχει ενσωματωμένα μεροληπτικά δεδομένα κι έτσι να διαλέγει βάσει προκαταλήψεων. Αν πχ έχει ενσωματωμένα ιστορικά στοιχεία, μπορεί να κάνει διακρίσεις βάσει δημογραφικών στοιχείων (βλ. πηγές).

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ
tecnologia-allages-stin-ergasia-kai-oi-prokliseis

Στην ψηφιακή εποχή, προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο η συνεργασία όσο κι η επικοινωνία. Παρότι η τεχνολογία βοηθάει την απομακρυσμένη ομαδική συνεργασία, μειώνει την κατά πρόσωπο επαφή, άρα μειώνει και την κοινωνική μας σύνδεση με τους άλλους. Στον ψηφιακό κόσμο, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προσπάθεια και τα κατάλληλα εργαλεία για να χτίσουμε ισχυρές θέσεις κι αποτελεσματική συνεργασία. Και μπορεί αυτά τα περιβάλλοντα να είναι ιδανικά για τους εσωστρεφείς ανθρώπους, ο κόσμος όμως είναι δομημένος βάση της εξωστρέφειας.

Η τεχνολογία, σίγουρα έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε. Μπορεί δηλαδή η εργασία μας σήμερα να φέρνει οφέλη όπως η ευελιξία κι η βελτιωμένη απόδοση, μα έχει και ζητήματα που οφείλουμε να τους δώσουμε λύσεις. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, η τεχνογνωσία κι η ασφάλεια των δεδομένων είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις σίγουρα χρειαζόμαστε σαφή όρια, καθώς και επένδυση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στα αξιόπιστα μέτρα κυβερνοασφάλειας. Για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, πρέπει πρωτίστως να κατανοήσουμε την τεχνολογία. Αν την εκμεταλλευτούμε σωστά, στο μέλλον θα έχουμε πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά εργασιακά περιβάλλοντα που θα είναι και πιο φιλικά προς τους εργαζόμενους.

Up–grade.com.gr

ΠΩΛΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Η/Υ, Γάζι

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ