Σάρχος: Διαφωνίες και ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα αποκαλυπτήρια προτομής

Μ. Μποκέας: "Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά δεν γίνεται διάκριση στους πεσόντες και στους ήρωες"

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Μια δύσκολη απόφαση στο και πέντε, κλήθηκε να πάρει το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, για ένα λεπτό ζήτημα που έχει προκύψει στο Σάρχο, με τους δημοτικούς συμβούλους να δηλώνουν ότι μόλις σήμερα (10/11/2023)  ενημερώθηκαν για τη διάσταση του θέματος και τις αντιδράσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση αφορά στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικήτα Γ. Στρατάκη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης εκ των πρωτεργατών της, που θανατώθηκε τον Αύγουστο του 1942 στα Μεσκλά « δια πελέκεως» έχοντας ένα μαρτυρικό τέλος μαζί με τον Σταύρο Ανωγειανάκη, από την Αγία Βάρβαρα και τον Λευτέρη Μιχαλάκη από τον Καμαριώτη.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έχουν προγραμματιστεί μάλιστα να γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, 12 Νοεμβρίου.
Το διαδικαστικό θέμα για την τοποθέτηση της προτομής πέρασε όμως σήμερα Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου.
Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι τώρα εκδηλώθηκαν αντιδράσεις τουλάχιστον προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι ενστάσεις που διατύπωσαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, ο 80χρονος ιατρός Μιχάλης Φιλιππίδης, που έμεινε ορφανός όταν εκτελέστηκε ο πατέρας του και άλλοι άνδρες από την οικογένεια του όπως και από τον Κώστα Χριστοδουλάκη δεν ήταν σε καμία περίπτωση για την ιστορικότητα των γεγονότων, ούτε για τα πρόσωπα.
Όλοι στον Σάρχο θάψανε τους δικούς τους ανθρώπους.
Το θέμα που τέθηκε ήταν η διάκριση που υποστήριξαν ότι επιχειρείται μεταξύ των ηρώων με την παρούσα απόφαση.
Όπως είπε ο κ. Φιλιππίδης μέσα στο σώμα, αλλά και στην επίσημη αναφορά που έκανε στις 30 Οκτωβρίου 2023, με την οποία ζητά να μάθει «για ποιον λόγο ο Δήμος θα τιμήσει ιδιαίτερα, τον εν λόγω νεκρό χωρίς καμία επίσημη ιστορική καταγραφή και θα επιτρέψει να τοποθετηθεί ανδριάντας στο παλιό σχολείο του χωριού επειδή το αποφάσισαν κάποιοι.
Για το μαρτυρικό χωριό Σάρχος όλοι οι εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς είναι ήρωες και πρέπει να τιμώνται το ίδιο χωρίς μικροεγωισμούς ή άλλες σκοπιμότητες που δεν ταιριάζουν άλλωστε στην ηρωική θυσία τους».

Στην άποψη αυτή και ο κ. Χριστοδουλάκης που πολλές φόρες μέσα σε ένταση αντέκρουσε τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς του Πολιτιστικού Συλλόγου, λέγοντας ότι δεν ήταν μόνο αυτός ο πρωτεργάτης αλλά και άλλοι ήρωες από το χωριό, πριν την αποφράδα ημέρα της ομαδικής εκτέλεσης.
Όλοι οι νεκροί εκείνης της περιόδου τιμούνται στο κοινό μνημείο στην είσοδο του χωριού με το όνομα του Νικήτα Γ. Στρατάκη να είναι πρώτο.
Το όλο αυτό θέμα όπως ειπώθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε με μια απόφαση που πάρθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σάρχου, όταν πρόεδρος ήταν η κ. Ειρήνη Περβολαράκη, τον Ιούνιο του 2020, κατόπιν την πρότασης του Μύρωνα Περβολαράκη.
Η πρόταση έγινε στην οικογένεια, και αυτή την αποδέχθηκε και πλήρωσε και το κόστος για τη φιλοτέχνηση της προτομής και δεν δέχθηκε να γίνει έρανος για το νέο μνημείο.
Λόγω κορωνοϊού, το θέμα αυτό φαινομενικά κάπου είχε σταματήσει για το «αν θα τοποθετηθεί η προτομή» όχι όμως και στο «πού» καθώς έγιναν όλες οι διαδικασίες και έχει κατασκευαστεί και το βάθρο, στον προαύλιο χώρο της εισόδου του Λαογραφικού Μουσείου Σάρχου. «Πλέον μόνο η κεφαλή λείπει» είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιώργος Αδαμάκης.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος με νεότερη απόφαση στις 21 Οκτωβρίου 2023, έλαβε απόφαση για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια αυτήν την Κυριακή και το θέμα επί του διαδικαστικού έτρεξε.
Λήφθηκε ακόμα μια νέα απόφαση σε συνάντησης που έγινε στις 4 Νοεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρχου, η Ενορία Σάρχου, και η Τοπική Κοινότητα Σάρχου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κοινότητας Σάρχου, Γιώργος Αδαμάκης, πάντως κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, αναφέρθηκε στο πως έγιναν τα γεγονότα στο χωριό, για το πώς αιφνιδιάστηκε από τα σχέδια για την αρχική χωροθέτηση, όπως είπε και όλα όσα ακολούθησαν μέχρι την τελική. Είπε επίσης ότι μόλις η οικογένεια ενημερωθεί για αυτά που γίνονται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
«Αν η οικογένεια μάθει για όλα αυτά που γίνονται για την προτομή σας διαβεβαιώ ότι η ίδια δεν θα θελήσει να βάλει την προτομή ….», είπε.
Εκ μέρους του Πολιστικό Συλλόγου, η τότε πρόεδρος αναφέρθηκε στα δικά της επιχειρήματα που σχετίζονται με την διάκριση των περιόδων, και όχι των προσώπων, που έγιναν τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν στον Σάρχο.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρος Καλλέργης προσπάθησε πολλές φορές να λειτουργήσει πυροσβεστικά ζήτησε να μην γίνεται αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, καθώς το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο για γεγονότα που τα έχει γράψει η ιστορία καθώς επίσης και  ότι οι δημοτικοί  σύμβουλοι δεν είναι δικαστές.
Πάντως όλη αυτή η συζήτηση και η διένεξη μεταξύ των δυο πλευρών, ο λόγος τους και ο αντίλογος, έφερε σε δύσκολη θέση όλες τις πλευρές.

Ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, πριν την ψηφοφορία είπε ότι η Δαμάστα και ο Σάρχος είναι μαρτυρικά χωριά με τις επίσημες αποφάσεις του κράτους.
«Οι ήρωες θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας. Σε κάθε χωριό μπορεί να υπάρχουν προτάσεις και να εξετάζονται από τους τοπικούς φορείς και πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα τους φορείς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση προτάθηκε από τους τοπικούς φορείς του Σάρχου, η προτομή να γίνει για να τιμηθεί η δράση του Νικήτα Γ. Στρατάκη ως ένα από τα πρώτα πρόσωπα που συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, εντάχθηκε στην ομάδα Μπαντουβά, την οποία και χρηματοδοτούσε.
Δεν ξεχωρίζουμε κάποιον από κάποιους άλλους, δεν συγκρίνουμε», είπε ο κ. Μποκέας.
Στις ιστορικές αναφορές του κ. Χριστοδουλάκη, και για άλλα πρόσωπα που έδρασαν εκείνη την περίοδο, ο κ. Μποκέας είπε ότι «όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά», και πρότεινε σε αυτό το νέο μνημείο, να προστεθούν και οι προτομές και άλλων πεσόντων.
«Αν προτείνει το χωριό και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες αφού ήρωες είναι όλοι, είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις για να προστεθούν προτομές και άλλων πεσόντων.
Εδώ μιλάμε για εξέχουσα προσωπικότητα, που έδρασε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και προτάθηκε η τιμή του ανδριάντα».

Σε όλη αυτή τη συζήτηση που διήρκησε περίπου 1, 5 ώρα, δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι υψηλοί τόνοι.
Σε κάποια στιγμή αποχώρησαν και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Φίλλιπος Σαββάκης και Ειρήνη Αστρινάκη, και δεν ήταν στη ψηφοφορία που ακολούθησε και αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο.
Η συζήτηση πριν την ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση του 80χρονου, που φεύγοντας είπε: «Ντροπή… Το μόνο θύμα πολέμου εδώ μέσα είμαι εγώ… »
Η πλειοψηφούσα παράταξη ψήφισε υπέρ της τοποθέτησης της προτομής του Νικήτα Γ. Στρατάκη.
«Παρών» ψήφισε ο Μιχάλης Χουστουλάκης, που είχε προτείνει νωρίτερα να αναβληθεί το θέμα στην παρούσα φάση, εξαιτίας του κλίματος φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί στον Σάρχο.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ