Αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικήτα Γ. Στρατάκη στο Σάρχο

Petite Perle 300×250

Σε μία σεμνή τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικήτα Γεωργίου Στρατάκη, στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Σάρχου, παρουσία μελών της οικογένειας Στρατάκη, εκπροσώπων αρχών και φορέων και πλήθους κόσμου.

 

«Τιμούμε σήμερα μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία του χωριού, έναν από τους πρώτους που εντάχθηκαν οργανωμένα στην αντίσταση, έναν ευπατρίδη που προσέφερε στο χωριό και σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών του.

Ο Νικήτας Στρατάκης πλήρωσε με τη ζωή του την αντιστασιακή του δράση και την ένταξη του στην ομάδα Μπαντουβά που στήριζε οικονομικά.

Ο Νικήτας Στρατάκης έθεσε το καθήκον της υπεράσπισης της ελευθερίας και της πατρίδας πάνω από την ίδια τη ζωή του και την οικογένεια του.

Το χωριό Σάρχος και ο Δήμος Μαλεβιζίου τον τιμούμε σήμερα ως έναν από τους πρώτους μεταξύ ίσων, αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, τη θυσία καθώς και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στο χωριό της καταγωγής του.» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Ο Νικήτας Γεωργίου Στρατάκης από το Σάρχο Μαλεβιζίου υπήρξε ένα από πρώτα μέλη του οργανωμένου Αντιστασιακού Αγώνα με την Ομάδα Μπαντουβά την οποία και χρηματοδοτούσε.

Για τη δράση του αυτή συνελήφθη από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, καταδικάστηκε σε θάνατο στην Αγυιά Χανίων και εκτελέστηκε δια πελέκεως στα Μεσκλά Χανίων τον Αύγουστο του 1942.

Στην ένταξη του Νικήτα Στρατάκη στην Αντίσταση ως ένα από τα πρώτα τέσσερα μέλη της Νομαρχιακής Πολιτικής Επιτροπής του Αγώνα, αλλά και στην ομάδα Μπαντουβά, αναφέρθηκε ο καθηγητής ιστορίας και συγγραφέας Αντώνης Σανουδάκης, στην ομιλία του με τίτλο «Ο Εθνομάρτυρας Νικήτας Στρατάκης», την οποία, αφού παρέθεσε αναλυτικά όλα τα ιστορικά στοιχεία, έκλεισε λέγοντας «Για τη φρικτή και μαρτυρική καταδίκη του Εθνομάρτυρα Νικήτα Στρατάκη γεραίρει και υπερηφανεύεται ο Σάρχος Μαλεβυζίου και για τις εκτελέσεις των λοιπών ηρωικών εκτελεσμένων προς τους οποίους αποτίουμε φόρο τιμής για την προσφορά του αίματός τους χάριν της ελευθερίας. […] Ως Έλληνες και ως Κρητικοί ελπίζουμε και ευχόμεθα να ανθρωπέψει ο άνθρωπος έχοντας ανοιχτά τα μάτια της ψυχής και έτοιμη την καρδιά, όπως ο Εθνομάρτυρας Νικήτας Στρατάκης, ώστε να είναι απευκταία κάθε επιβουλή εναντίον της χώρας μας

Στη βοήθεια που προσέφερε στο χωριό του, τον Σάρχο, ο Νικήτας Στρατάκης, αλλά και ο αδελφός του Κωστής, αναφέρθηκαν οι Μύρωνας Περβολαράκης, εκ των πρωτεργατών της εκδήλωσης, και Ιωάννης Χατζάκης, επιζών της Κατοχής. Ο Μύρων Περβολαράκης σκιαγράφησε την προσωπικότητα και το έργο του Νικήτα Στρατάκη για να κλείσει με τα λόγια του Ιωσήφ Κούνδουρου: «Είναι σκληρός του θανάτου ο νόμος. Δεν τον μαλακώνουν τα δάκρυα, δεν το συγκινούν οι απορφανισμοί και τα πένθη, μήτε όταν εξέρχονται των ορίων της οικειότητας και λαμβάνουν τη μορφή και την έκταση ομαδικού πόνου. Αείμνηστε Νικήτα, το αποτύπωμα της προσφοράς του αίματός σου στην πατρίδα φέρουν όλοι όσοι γνωρίζουν την ένδοξη ιστορία σου, οι οποίοι έχουν πάντα ως πυξίδα και οδηγό τις ημέρες και τα έργα σου

Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μανόλης Χαρκούτσης, ο οποίος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση Θάνατος δια Πελέκεως δείχνει τον φόβο που είχαν οι ναζιστές στους ανθρώπους που μπορούσαν να εμπνεύσουν άλλους συνανθρώπους τους. Φοβήθηκαν την ψυχή αυτού του ανθρώπου, του Νικήτα Στρατάκη, και γι' αυτό τον εκτέλεσαν με αυτόν τον τρόπο για παραδειγματισμό», αλλά και ότι «ο Σάρχος είναι αδιαμφισβήτητα ένα μαρτυρικό χωριό που πρέπει με πείσμα να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις».

Έγγραφο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κ. Χρήστος Οικονόμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Άνθρωπος με Α κεφαλαίο και όλη τη σημασία της λέξης, πολύτεκνος οικογενειάρχης, επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια για την εποχή του, δεν δίστασε να συνεισφέρει τα μέγιστα στον αγώνα για τη λευτεριά, ενισχύοντας υλικά και ηθικά τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα. Ο Νικήτας άφησε εν ζωή αλλά και μετά την εκτέλεσή του με επαίσχυντο τρόπο από τους κατακτητές το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην κοινωνία, στον αγώνα για τη λευτεριά και την ιστορία

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Νικάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ. Ευγενίου και ο αιδ. Εφημέριος Σάρχου π. Γεώργιος Χατζάκης, ενώ στην τελετή συμμετείχαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου και οι κρητικοί καλλιτέχνες Δημήτρης Βερεράκης και Νίκος Γεπεσάκης.

Συντονίστρια της διοργάνωσης και τελετάρχης ήταν η Ειρήνη Περβολαράκη, τέως Πρόεδρος και νυν Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάρχου.

Το «παρών» έδωσαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Κώστας Φασουλάκης και Σταύρος Τζεδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μαλεβιζίου Φίλιππος Βαμβουκάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Μαλεβιζίου Γρηγόρης Φασουλάκης, ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Καμπουράκης, ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Μαλεβιζίου Μανόλης Παπαδομανωλάκης, ο Αστυνομικός Διοικητής Αγίου Μύρωνα Ανδρέας Ταβερναράκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κορφών Κώστας Φαραζάκης, η Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας Πόπη Λιαδάκη συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία, και οι τοπικοί φορείς του Σάρχου.

Παρέστησαν επίσης συγγενείς των συνεκτελεσθέντων με τον Νικήτα Στρατάκη, Σταύρου Αγιομυργιανάκη από την Αγία Βαρβάρα και Λευτέρη Μιχαλάκη από τον Καμαριώτη.

Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε κέρασμα δαπάναις της οικογένειας Νικήτα Στρατάκη.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ