ΠΟΥ: Πέθαναν δύο από τα πρόωρα βρέφη που επρόκειτο να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο αλ Σίφα

Petite Perle 300×250

Δύο από τα 33 νεογνά που είχε αποφασιστεί να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από τη μεταφορά τους.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι 33 πρόωρα βρέφη που βρίσκονταν στο αλ Σίφα θα απομακρύνονταν την Κυριακή από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ.

«Δυστυχώς, δύο από αυτά τα πρόωρα πέθαναν κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας λόγω ελλιπούς φροντίδας», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Από τα 33 πρόωρα μωρά, τρία βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο των Εμιράτων στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της Unicef.

 

Επίσης, άλλα 28 έφθασαν χθες, Δευτέρα, στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, τη μοναδική έξοδο από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «βοήθησε να διευκολυνθεί» η μεταφορά των μωρών από το αλ Σίφα την Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός, που πολεμά κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα έφοδο στο αλ Σίφα, υποστηρίζοντας ότι εκεί βρισκόταν βάση της ισλαμιστικής οργάνωσης, κάτι που η ίδια αρνείται.

Unicef για Γάζα: «Υγειονομική τραγωδία στον παλαιστινιακό θύλακα»

«Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πραγματική «τραγωδία» ή «τέλεια καταιγίδα» που προκαλείται από την εμφάνιση ασθενειών.

«Έχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Unicef υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.

«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο Έλντερ. «Τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο μαζικής επιδημίας», υπογράμμισε.

Ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα χολέρας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια δεν είχε εντοπιστεί πριν το ξέσπασμα του πολέμου.

Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι η οξεία διάρροια από την οποία υποφέρουν χιλιάδες ήδη αποδυναμωμένοι άνθρωποι είναι εξίσου επικίνδυνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Νετανιάχου για τους ομήρους της Χαμάς: Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», επισήμανε ο Νετανιάχου για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Times of Israel ανέφεραν νωρίτερα ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, δήλωσε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «κρίσιμο και τελικό στάδιο».

«Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία», δήλωσε και ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Αναφέρεται ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Χαμάς και την απελευθέρωση παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται υπό ισραηλινή κράτηση.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα μόλις τέσσερις από τους περίπου 240 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί και απαχθεί στη Γάζα έχουν επιστραφεί στο Ισραήλ.

Πριν από τον πόλεμο το Ισραήλ κρατούσε περίπου 5.200 Παλαιστίνιους υπό κράτηση και από τις 7 Οκτωβρίου έχουν γίνει πάνω από 2.900 επιπλέον συλλήψεις. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρακολούθησης πιστεύουν ότι το Ισραήλ κρατάει τουλάχιστον 95 γυναίκες, 37 δημοσιογράφους και 145 παιδιά ανάμεσά τους.

Με πληροφορίες από Guardian

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ