Ελαιόλαδο: Εκτόξευση τιμών χωρίς προιόν – Μπορεί να φθάσει και τα 11 ευρώ η τιμή

Τι δηλώνουν στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" Μιχάλης Αλμπαντάκης και Γιώργος Ανδρεαδάκης

Petite Perle 300×250

Την "ανηφόρα" συνεχίζουν να τραβούν οι τιμές του ελαιολάδου, με τους ελαιοπαραγωγούς ωστόσο να μην μπορούν λόγω ακαρπίας και λειψής παραγωγής να καρπωθούν την υπεραξία του προϊόντος.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Οι ιδιώτες έμποροι που δραστηριοποιούνται στην συγκέντρωση και τυποποίηση ελαιολάδου δίνουν πλέον και 9 ευρώ στο κιλό (τιμή παραγωγού) χωρίς να λογαριάζουν μάλιστα τις οξύτητες του προϊόντος που η δακοπροσβολή έχει επηρεάσει σημαντικά. Επιδίωξη τους να κρατηθούν στις αγορά του προϊόντος και να μην χάσουν τους πελάτες τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γνωστός έμπορος ελαιολάδου κ.Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο οποίος τις τελευταίες τιμές προσφέρει την τιμή των 9 ευρώ στο κιλό στους παραγωγούς μέσω των τριών ελαιοτριβείων που συνεργάζεται από την ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου και ενός στην Μεσσαρά.


Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στην Φωνή του Μαλεβιζίου πληρώνει με τιμές μετρητοίς ανεξαρτήτου οξύτητας που φτάνει έως και τα 1,3 οξέα. Ήδη μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 1000 τόνους ελαιολάδου, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ξεπερνούσε
τους 2.500 τόνους προϊόντος.
Κατά τις εκτιμήσεις του μάλιστα η τιμή παραγωγού για τις λιγοστές ποσότητες που αναμένονται μετά τις γιορτές μπορεί να σπάσουν το φράγμα των 10 ευρώ ανά κιλό. «Μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 11 ευρώ ανά κιλό», σημειώνει στην Φωνή του Μαλεβιζίου, επαναλαμβάνοντας και ο ίδιος πως η χρονιά φέτος είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 χρόνων από άποψη παραγωγής και ποιότητας.

SOS για την τυποποίηση
Την ίδια ώρα την ανάγκη για την στήριξη της τυποποίησης του ελαιολάδου επισημαίνει ο Πρόεδρος Συνδέσμου Τυποποιητών ελαιολάδου Κρήτης κ. Γιώργος Ανδρεαδάκης.
Όπως υπογραμμίζει ο αντίκτυπος της μείωσης της φετινής παραγωγής θα εμφανιστεί στην τυποποίηση. «Πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά η τυποποίηση και από τους φορείς αλλά και από τους παραγωγούς και να μην διατεθεί χύμα στο εξωτερικό», τονίζει με νόημα ο κ. Ανδρεαδάκης, καλώντας τους να προτιμήσουν τις κρητικές και κατ' επέκταση τις ελληνικές εταιρείες τυποποίησης που επίσης προσφέρουν υψηλές τιμές, όπως λέει. «Μόνο με την συνεργασία των ελαιουργικών παραγωγικών φορέων με την ελληνική τυποποίηση θα υπάρξει συγκράτηση στην υπεραξία του προϊόντος.Οι υψηλές τιμές δεν θα κρατηθούν αν αναχαιτίσουν τις προσπάθειες για την τυποποίηση του προϊόντος», συμπληρώνει.
Ο κ. Ανδρεαδάκης πάντως από την πλευρά του προβλέπει εξισορρόπηση των τιμών υπογραμμίζοντας πως η «εκτόξευση» οφείλεται αποκλειστικά στις τεράστιες ελλείψεις στην παραγωγή στο σύνολο των ελαιοπαραγωγικών χωρών της λεκάνης της Μεσογείου, με δεδομένη μάλιστα την μείωση κατά 40% στην παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου λόγω της αύξησης των τιμών στο ράφι.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ