Η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου στην σημερινή δίκη για το θάνατο της Τζωρτζίνας

Petite Perle 300×250

Με την απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίζεται η τρίτη κατά σειρά δικάσιμος στο Μεικτό Ορκωτό Αθηνών, για την υπόθεση θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη τον Ιανουάριο του 2022.

Η κατηγορούμενη μητέρα των τριών παιδιών αναφέρθηκε ενώπιον του δικαστηρίου στα όσα συνέβαιναν εντός του σπιτιού της οικογένειας όταν η 9χρονη είχε μείνει τετραπληγική μετά την ανακοπή στο Καραμανδάνειο και «κάρφωσε» τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο, Ανδρέα Ηλιάδη.

Στη σημερινή δικάσιμο η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι συναισθηματικά φορτισμένη και ξεσπά συχνά σε δάκρυα.

«Ορκίστηκα πως θα βρω τι έχει γίνει»

Η Πισπιρίγκου αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα επεισόδια του παιδιού στα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκε με τελευταίο αυτό στο Παίδων τον Ιανουάριο του 2022 που ήταν και το μοιραίο για τη ζωη του κοριτσιού.

«Όταν είδα το παιδί… είπα "γιατί με άφησες μόνη μου; Γιατί κι εσύ; Τι γινόταν;"» είπε με λυγμούς και συμπλήρωσε κλαίγοντας: «Ορκίστηκα εκείνη την ώρα ότι θα το βρω τι έχει γίνει. Εγω δεν έχω καμία σχέση. Ούτε τις κεταμίνες ξέρω, ούτε τίποτα. Είναι πιο τίμιο να παραδεχτείς ένα λάθος παρα να φτιάχνεις ιστορίες. Δεν άκουσα από κανέναν γιατρο ή από νοσηλευτή ένα "ίσως". Όλοι τους κατηγορηματικοί. Ούτε ένα "ίσως". Πολλή υπερβολή. Πόσο άλλο;…»

«Το ότι στις 14.28 ενημέρωσα τους γιατρούς είναι ψέμα. Γιατί 14.28 κάλεσα τον Μάνο και μιλήσαμε 23 δευτερόλεπτα και του είπα ότι το παιδί θα πήγαινε στην εντατική. Στις 14.29 με παίρνει ο Μάνος, 20''. Στις 14.31 τον παίρνω εγώ και στις 14.33 έδωσα το τηλέφωνο στον Τζιούβα να μιλήσει με τον Παπαγιάννη. Και ο Τζιούβας είπε ότι κατέβηκε κάτω 14.35. 5' κλήση! Πως γίνεται αυτό; Για να σώσει τη θέση του; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα», ανέφερε.

«Στις 14.38 παίρνω τον Μάνο και στις 14.39 παίρνει ο κ. Παπαγιάννης για να μου πει ότι μίλησε με τους γιατρούς και ότι θα κοιτούσε τα σήματα του βηματοδότη. Στις 14.49 πήρα τον κ. Ηλιάδη… Όταν ξημέρωσε 29/1 το παιδί δεν είχε καμία επαφή. Το μεσημέρι άρχισα πάλι να βλέπω στο οξύμετρο ότι ανέβαζε σφίξεις. Το παιδί δεν μπορούσε να κλάψει ή να σηκώσει τα χέρια της. Όταν το είδα αυτό βγήκα αμέσως στο διάδρομο να φωνάξω τους γιατρούς. Εγώ σε όλα τα επεισόδια δεν φώναζα. Μπορούσα να μιλήσω με ήπιο τρόπο. Ταραγμένη μεν, να πω κάτι συμβαίνει ελάτε, αλλά τσιρίδες δεν είχα ποτέ…Όταν πήγα στη στάση των νοσηλευτών της είπα κάνει επεισόδιο».

«Αυτά που είπε "τα ψυχανεμίστηκα εγώ, από μόνη μου πήρα την πρωτοβουλία" δεν καταλαβαίνω γιατί τα είπε. Για να φτάσω στους νοσηλευτές πάει να πει πως κάτι ζητούσε το παιδί μου» είπε η κατηγορούμενη και συνέχισε περιγράφοντας όσα συνέβησαν μέσα στο δωμάτιο όπου οι γιατροί επιχειρούσαν να κάνουν ανάνηψη στο παιδί.

«Είδα έξω από το τζάμι του θαλάμου της ότι έκαναν μαλάξεις στο παιδί. Η πρώτη κλήση που έκανα ήταν στο Μάνο που βρισκόταν στο ΚΤΕΛ. Έλεγα μέσα μου τι συμβαίνει επιτέλους; Θυμάμαι κάποια στιγμή βγήκε ο κ. Τζιούβας και μου λέει "η Τζωρτζίνα δεν θα τα καταφέρει". Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να του πω ότι βρίσκεται λίγη ώρα μέσα γιατί την προηγούμενη φορά επανήλθε μετά από μια ώρα. Του λέω "πως έπαθε ανακοπή αφού έχει βηματοδότη;". Μου είπε πως δεν το ήξερε και μπήκε μέσα να συνεχίσει. Πήρα τον καρδιολόγο Παπαγιάννη να του πω πως γίνεται να έπαθε ανακοπή με βηματοδότη και του είπα να μιλήσει με το γιατρό εκεί. Έδωσα το κινητό μου στο κ. Τζιούβα να μιλήσει με τον Παπαγιάννη. Εγώ βγήκα έξω και μετά από ώρα είπα στη νοσοκόμα να μου φέρει το κινητό έξω», ανέφερε.

Όπως είπε, κάποια στιγμή άκουσε την κραυγή του παιδιού της και κάλεσε τον Μανο Δασκαλάκη να του πει «μην αγχώνεσαι την άκουσα». Λίγο αργότερα όμως μια νοσοκόμα την ενημέρωσα πως το παιδί διασωληνώθηκε. «Γίνεται πανικός, ανοιγοκλείνουν πόρτες, χαμός. Ο Τζιούβας ζήτησε να με πάνε σε ένα γραφείο. Μου είπε πως η Τζωρτζίνα δεν τα κατάφερε. Λέω «Πως; Γιατι; Είχε βηματοδότη!». Μου είπε πως δεν ξέρει και θα με ενημερώσουν».

Ο ήχος στο οξύμετρο

Στις 27/1, σύμφωνα με τα όσα είπε στο δικαστήριο, βιντεοσκοπούσε ένα επεισόδιο μετά από υπόδειξη του Ανδρέα Ηλιάδη. Όσο για το οξύμετρο που σύμφωνα με την ίδια έκλεισε, είπε πως «κάλεσα τους γιατρούς στις 27 και τους είπα ότι φαίνεται πως ο ήχος ενοχλεί την Τζωρτζίνα και το χαμηλώσαμε». Στις 28 Ιανουαρίου «μπήκαν ξανά γιατροί και νοσηλευτές, γιατί δεν ανέβασαν το οξύμετρο και με κατηγορούν πως εγώ το χαμήλωσα;».

Οι απειλές και το μήνυμα από ηθοποιό

Η Ρούλα Πισπιρίγκο ισχυρίστηκε δε ότι έχει δεχθεί απειλές όλο το αυτό το διάστημα, επιθέσεις στο σπίτι της, ενώ κατέθεσε στο δικαστήριο και μήνυμα που της έστειλε η ηθοποιός Γιολάντα Μπαλαούρα στο οποίο της έγραφε: «Άντε κρεμάσου σιχαμένη να ξεβρωμίσει ο τόπος!».

«Το παιδί δεν έχει προσδόκιμο ζωής»

«Ακόμη και με κορονοϊό θα έβρισκα τρόπο από μακριά να δω το παιδί μου, να του πετάξω ένα φιλί. Εντάξει είχε κορονοϊό και 40 πυρετό όπως μου έλεγε ο Μάνος αλλά εγώ θα έβρισκα τρόπο. Τότε είχα εκνευριστεί με τον Μάνο. Μιλούσα με τον κ. Ηλιάδη για την κατάσταση της υγείας της Τζωρτζίνας. Έκανε μαγνητική. Από πίσω ήμουν εγώ από το φορείο. Κράτησε μισή ώρα και γρήγορα μπήκε ο βηματοδότης σε λειτουργία. Βγήκε ο Ηλιάδης έξω (κλαίει η Πισπιρίγκου) και μου είπε "σταματήστε τα όλα. Το παιδί έχει επιδείνωση και δεν πάει καλά. Το παιδί δεν έχει προσδόκιμο ζωής". Δεν το περίμενε κανείς. Μείναμε όλοι άφωνοι. Προσπαθούσα να καταλάβω πως και τι γίνεται. Δεν μου εξήγησε, έφυγε από το νοσοκομείο. Μου είπε ότι θα μιλήσει με τον κ. Κατερέλο για τις δόσεις φαρμάκων», είπε.

«Το εγκεφαλογράφημα, περνούσε η ώρα… Ρωτούσα, μου λένε κοιμάται. Πήρα τον κ. Ηλιάδη "δεν ξυπνάει του λέω, μην ανησυχείς κάθε παιδί έχει τον χρόνο του για να ξυπνήσει". Από τις 11:30 π.μ. ξύπνησε στις 15:00 περίπου. Έπρεπε να πάρω κάποιες οδηγίες και έτσι και έκανα σχετικά με τα φάρμακα. Έκανα ότι κάνω στα μωρά. Στην Τζωρτζίνα με κρέμες και ότι άλλο χρειαζόταν. Δεν ήθελα να πάθει ούτε γρατζουνιά».

  • Πρόεδρος: Ελάτε να ξεκινήσουμε κα κατηγορουμένη.
  • Πισπιρίγκου: Την προηγούμενη φορά σας είπα κάποια πράγματα για το κ. Ηλιάδη, βγήκε και με διέψευσε μετά.
  • Πρόεδρος: Πού εννοείται σας διέψευσε;
  • Πισπιρίγκου: Στους δημοσιογράφους. Θέλω να δείξω πόσο αξιόπιστος είναι. Σας δίνω εδώ τους διαλόγους με τον γενετιστή, είναι ο διάλογος με τον γενετιστή στο γραείο του κ. Ηλιάδη. Δεν ξέρω αν σας είπα για το σημείο που ο κ. Δασκαλάκης μιλάει.
  • Πρόεδρος: Μας τα έχετε πει αυτά.
  • Πισπιρίκου: Γιατί ο κ. Δασκαλάκης είπε εδώ ότι "δεν γνωρίζω εάν το παιδί είναι δικό μου" φαίνεται από εδώ από αυτό που σας δείχνω ότι τότε είπε «τώρα είμαστε στην έκτη εβδομάδα κύησης».

(Η κατηγορούμενη προσκομεί χαρτιά)

  • Πισπιρίγκου: Στο αναγνωστέο ο κ. Ηλιάδς είχε προσκομίσει βίντεο με την Τζωτζίνα και την καρδιά του παιδιού μου στις 5/7/2023. Τα είχε αποκλειστικά τα βίντεο αυτά, είχε μόνο εκείνος έναν υπέρηχο, τον είδα στα κανάλια! Αυτός είναι ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για τη ζωή της Τζωρτζίνας. Σε εφημερίδα έδωσε μηνύματα δικά μο προς εκείνον που δεν έστειλα ποτέ για το θέμα των οργάνων ειπώθηκαν πολλά στη δίκη, εγώ όμως δεν είπα κάτι. Ο κ. Ηλιάδης έδωσε μηνύματα μέσω Viber, τα μηνύματα αγάπης, για σουβλάκια.

Η ζωή της Τζωρτζίνας μετά την ανακοπή

«Τώρα θα σας πω κάποια πράγματα, το παιδί μου πήγαινε σε ΚΔΑΠ. Συμπεριφερόμαστε στο παιδί κανονικά. Υπάρχουν και βίντεο που έχω από αυτά, το πρώτο κούνημα του δαχτύλου στο αριστερό πόδι. Της ζητούσα, της έλεγα "μπορείς να το ξανακάνεις;". Έστελνα τα βίντεο στον φυσικοθεραπευτή και στον κ. Ηλιάδη. Είχαμε πολλά στιγμιότυπα από τις στιγμές των παιδιών. Έχει και η αδερφή μου πολλά. Το δικό μου κινητό ήταν γεμάτο από τέτοια στιγμιότυπα και βίντεο, εάν κάνουν ανάκτηση στο κινητό μου που έχουν κατασχέσει θα τα βρουν. Κάθε κίνηση, ερέθισμα, κάθε εντολή, προσπαθούσα να ο καταγράψω ως εξέλιξη της πορείας της Τζωρτζίνας», είπε ενώπιον του δικαστηρίου.

«Ο φυσικοθεραπευτής μου έλεγε "ό,τι δίνει εμείς το παίρνουμε, το αξιοποιούμε και της το δίνουμε στο πενταπλάσιο". Μέλημα του φυσικοθεραπευτή και όλων μας ήταν να σταθεί στα πόδια της να είναι όπως πριν συμβεί ό,τι συνέβη. Το κάθε δικό της δευτερόλεπτο μας έδινε 10 χρόνια ζωής, δύναμη να παλέψομε. Θέλαμε να της κάνουμε πάρτι γενεθλίων, ο φυσικοθεραπευτής στο σπίτι. Ο κ. Δούβρης προσπάθησε να σηκώσει την Τζωρτζίνα με ιμάντες, ο πατέρας της και αυτός προσπαθούσε να βοηθήσει να σηκωθεί. Ο φυσικοθεραπευτής ήθελε να προσανατολιστεί στο χώρο. Όταν σηκώθηκε η Τζωρτζίνα έκλαψε για πρώτη φορά», ανέφερε.

«Της κάναμε πάρτι σε εξωτερικό χώρο με φίλους και συμμαθητές, με θέμα τον μονόκερο. Προσπάθησα να βρω κλόουν, βρήκα έναν ειδικό για παιδιά ΑμεΑ. Η Τζωρτζίνα από το σχολείο είχε δύο καλές φίλες. Η καλύτερη φίλη της, οι γονείς της είχαν μαγαζί στην παραλία. Πήγαμε στην παραλία την Τζωρτζίνα, το ένα κοριτσάκι ήταν πιο εξοικειωμένο και ήρθε κοντά της. Η Τζωρτζίνα άκουγε τις συμμαθήτριές της για τη δασκάλα και την τάξη. Αυτό που βλέπαμε ήταν όι η Τζωρτζίνα άλλαζε, ήταν διαφορετική από την Εντατική. Στο σπίτι είχε τεράστια εξέλιξη με τον φυσικοθεραπευτή και εμένα», είπε.

Η καθημερινότητα και οι πρώτες λέξεις

«Θέλω να σας περιγράψω μία ημέρα της Τζωρτζίνας. Σηκωνόταν στις 10:00, έπαιρνε το γάλα της, με σύριγγα τα πρώτα φάρμακα, το νερό το έπαιρνε με σύριγγα. Στη συνέχεια άλεθα τις σούπες, τα λαχανικά, ο ψάρι, το μοσχάρι που της έδινα για μεσημεριανό. Το απόγευμα έτρωγε μπισκοτόκρεμα όπως τα μωρά, μετά πήγαινε στο ΚΔΑΠ. Γυρνούσε. καθόταν στον καναπέ, καθόμουν και εγώ μαζί της, μιλούσαμε. Άρχισε λογοθεραπεία και άρχισε να ξεχωρίζει τα χρώματα. Μια ημέρα την είχα βάλει και προσπαθούσα να έχει άρθρωση, να πει "α" και "ο". Η Τζωρτζίνα όταν ήθελε να επικοινωνήσει έβγαζε μια κραυγή έτσι καταλάβαινα ότι θέλει ή ότι κάτι την ενοχλεί. Η κατηγορούμενη περιέγραψε την πρώτη φορά που η Τζωρτζίνα είπε «μα» και «μπα» όταν της ζήτησε η λογοθεραπεύτρια να πει «μαμά» και «μπαμπά» και έκλαψε. Η Τζωρτζίνα μίλησε κανονικά, δεν ξέρω που είναι τα βίντεο».

Έκλαψε ενώπιον του δικαστηρίου όταν αναφέρθηκε σε γιορτές που «δεν υπήρχε κανείς στο σπίτι να κάνει τον Άγιο Βασίλη. Ντύθηκα Άγιος Βασίλης, βγήκα, τράβηξα βίντεο να το δείξω στον Μάνο και εκείνη την ώρα έρχεται η αδερφή μου, χτυπάει το παράθυρο, δεν την άφησα να μπει μέσα λόγω του ότι ήμασταν σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Της είπα "σε λίγο θα έκανες εσύ τον Άγιο Βασίλη. Κλαίγαμε και οι δύο και έφυγε. Είχαμε δύο απώλειες στην οικογένεια και θεωρούσα ότι δεν πρέπει να χάνεις ούτε δευτερόλεπτο».

Το «επεισόδιο» και η εισαγωγή στο νοσοκομείο

«Κάποια στιγμή το παιδί ήταν μελανιασμένο, κοιτούσε επάνω αφηρημένα, ήταν τα χέρια της γυρισμένα, σφιγμένα χείλη, έβγαζε σάλια. Ήταν τόσο σοκαριστικό», είπε και έβαλε τα κλάματα. «Έκανα βιντεοκλήση στον Μάνο. Ο Μάνος φώναζε "πάρε τον Ηλιάδη". Της φώναζα "Τζωρτζίνα, Τζωρτζίνα". Συνήλθε. Καλούσα τον κ. Ηλιάδη αλλά δεν το σήκωνε. Ηρέμησε κάποια στιγμή, πήρα στην Εντατική. Ρώτησα την κ. Αλεξία μου είπε "δεν ξέρω αλλά μπορείς να δώσεις τη μισή δόση φαρμάκων". Την έκανα μπάνιο, έκατσε στο κρεβάτι, την τάισα, πήρα τα βραδινά της φάρμακα, γύρισε ο Μάνος και το παιδί κοιμήθηκε. Κάποια στιγμή έκανε εμετό, πήραμε τον κ. Ηλιάδη και είπε "μπορεί να κόλλησε κάτι" του λέω "πότε πρόλαβε να κολλήσει στην εντατική δεν υπάρχουν μικρόβια, φορούσε μάσκα" και λέει ο Ηλιάδης "σταματήστε να δίνετε τα φάρμακα" Έτσι κάναμε. Την επόμενη ημέρα ήρθε ο φυσικοθεραπευτής. Συνεχίζει ο Μάνος έξαλλος, εγώ σε μία κατάσταση τραγική. Ξαφνικά γκρεμίστηκε όλος μου ο κόσμος, από τη μία στιγμή στην άλλη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επικοινωνία με τον Ανδρέα Ηλιάδη ο οποίος κάλεσε τους γονείς και ον φυσικοθεραπευτή να συμπεριφερθούν στη Τζωρτζίνα σαν ένα 9χρονο παιδί με ίωση και όχι σαν ένα 9χρονο που είναι ΑμεΑ. Η Ρούλα Πισπιρίγκου ισχυρίστηκε πως έδωσε γάλα στην Τζωρτζίνα και έκανε εμετό, ενώ ζήτησε από τον κ.Ηλιάδη να πάνε στο νοσοκομείο: «Μας έλεγε πως η ΜΕΘ είναι για τα σοβαρά περιστατικά και όχι για την Τζωρτζίνα και την κάθε Τζωρτζίνα που αφυδατώνεται».

Το παιδί μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο αφού η υγεία του δεν καλυτέρεψε και έγινε εισαγωγή στην Παιδιατρική. Σύμφωνα με την Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν στην απομόνωση και «χάθηκε το μοριακό τεστ που κάναμε» ενώ «από εκεί και πέρα είχαμε πολλά επεισόδια. Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσα ήταν. Έκανε επεισόδια, είχα ίνει φορτική στον κ. Ηλιάδη. Τον εκλιπαρούσα και του έλεγα "πάρτε το παιδί στη ΜΕΘ". Συνέχισε να επιμένει πως τα κρεβάτια δεν είναι για αφυδάτωση. Μετά από τρία επεισόδια μου είπαν πως είχε ενεργοποιηθεί ο βηματοδότης. Από τα βίντεο έχετε μια εικόνα. Είχε σπασμούς, τρέμουλο, έβγαζε την κραυγή, μελάνιαζε. Δεν ήταν μεμονωμένα, άλλωστε φαίνονται κάποια και στα βίντεο. Την αλλεργία την άκουσα εδώ στην αίθουσα, δεν την άκουσα από τους γιατρούς».

Η ΜΕΘ στο Ρίο και η διακομιδή στο Παίδων

Έπειτα περιέγραψε πως το παιδί έμπαινε στη ΜΕΘ στο Ρίο, ισχυριζόμενη πως ούτε η ίδια, ούτε ο Μάνος Δασκαλάκης επιτρεπόταν να το δουν, αφήνοντας αιχμές πως ενδέχεται να έκανε επεισόδια και στην Εντατική. Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση της υγείας της Τζωρτζίνας επιδεινώθηκε και δόθηκε εντολή για διακομιδή στο Παίδων στις 26 Ιανουαρίου.

«Η γιατρός που έκανε την εισαγωγή μου είπε πως ήταν στη Μαλένα αλλά εγώ δεν την αναγνώρισα. Ανεβήκαμε στο δωμάτιο, ξεκίνησαν οι εξετάσεις. Την επόμενη ο Μάνος πήγε για δουλειά», είπε και περιέγραψε τις επόμενες τρεις ημέρες, μέχρι τις 29 Ιανουαρίου όπου εξέπνευσε το παιδί.

πηγή : www.reader.gr

 

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ