21 χρόνια κύκλοι γύρω από την Κορακιά …. και τα Λινοπεράματα στη θέση τους -Το Μαλεβίζι γράφει ιστορία

Για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο -2003: Στην Κορακιά ο νέος ΑΗΣ Το Περιφερειακό συμβούλιο που καθόρισε τις σημερινές εξελίξεις

Petite Perle 300×250

Ήταν 10 Φεβρουαρίου 2003 όταν στον Άγιο Νικόλαο, θα πραγματοποιηθεί ένα από τα πιο συγκρουσιακά Περιφερειακά Συμβούλια εκείνης της εποχής, υπό τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Άκη
Τσοχατζόπουλο.

Ρεπορτάζ : Κορίνα Καφετζοπούλου

Σε αυτή τη συνεδρίαση, η Κορακιά που σήμερα σχεδιάζεται να γίνει νέα βιομηχανική ζώνη στο Μαλεβίζι, έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, ως λύση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα όλοι τη λένε με λάθος όνομα «Κορακιές», προκειμένου να γίνει εκεί νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ενεργειακό αυτή τη δεκαετία είναι πρώτο στην ατζέ- ντα της επικαιρότητας. Η Κρήτη ζει υπό τη μόνιμη απειλή black out. Τα δυο εργοστάσια στα Λινοπεράματα και την Ξυλοκαμάρα Χανιών δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Μετά βίας παράγουν 500 ΜW και απαιτούνται 540. Το 2004 χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων η Κρήτη χρειαζόταν 575 MW.

Η μη επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και η πρόχειρη λύση για την τοποθέτηση νέων αεριοστροβίλων έχει σηκώσει στο πόδι το νησί.

Η ΔΕΗ ως πάγια τακτική δεν τηρεί τις συμφωνίες που φέρουν υπουργικές υπογραφές.

Μάλιστα κάποια στιγμή θα ζητήσει και το «βόδι» αφού όταν το 2007 ο πρόεδρος της, Παναγιώτης Αθανασόπου- λους θα βρεθεί στην Κρήτη, θα ζητήσει τη στήριξη της κυβέρνησης κοινοποιώντας ότι το 2006 εξαιτίας της Κρήτης η επιχείρηση «μπήκε μέσα» κατά 131 εκ ευρώ! Οι τοπικοί φορείς δεν σταματούν να κάνουν λόγο για εμπαιγμό και μπαλώματα και στο στόχαστρο βάζουν τη ΡΑΕ και τους υπουργούς.

Ο Αθερινόλακκος είναι στην αρχή της κατασκευής του

αφού οι εργασίες ξεκίνησαν το 2001, επί Νίκου Χριστο- δουλάκη. Τελικά τα εγκαίνια τα έκανε ο Κωστής Χα- τζηδάκης το 2009. Μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα ως μόνιμη λύση του ενεργειακού ζητήματος, η κατασκευή νέου ΑΗΣ στην Κρήτη κάπου στη μέση του νησιού για να ισορροπείται το σύστημα τροφοδότησης. Το είχε προ- τείνει τέλη της δεκαετίας του 1990 ο Γενικός Διευθυ- ντής Ανάπτυξης της ΔΕΗ, Άθως Κραβαρίτης.

Η αρχική πρόταση είναι να γίνει στο Ρέθυμνο στα σύνο- ρα με το Ηράκλειο.

Το θέμα έχει ξεσηκώσει ξανά την Κρήτη στο πόδι και διχάζει Ανατολική και Δυτική και με αφορμή την τοπο- θέτηση νέων αεριοστροβίλων που ήταν να πάνε αρχικά στην Ξυλοκαμάρα.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης προεδρεύει ως περιφερειάρχης ο Θανάσης Καρούντζος.

Νομάρχης Ηρακλείου είναι ο Δημήτρης Σαρρής και Δή- μαρχος Γαζίου, ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης.

Σε αυτή λοιπόν τη θυελλώδη συνεδρίαση, το Ηράκλειο δέχεται να μπει μπροστά για την επίλυση του ενεργει- ακού ζητήματος και να δεχθεί να γίνει νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με προοπτική και για την υποδοχή φυσικού αερίου, στα όρια του, με μοναδική προϋπόθεση το κλείσιμο των Λινοπεραμάτων. Είναι χα- ρακτηριστική η τότε απόφαση του Περιφερειακού Συμ- βουλίου 2003 που αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • «Ο ΑΗΣ Ρεθύμνου (220MW) θα γίνει στην θέση "Κορακιές" του νομού Ηρακλείου και θα ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης των Λινοπεραμάτων.
  • Θα ξεκινήσει μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τα βιομηχανικά λιμάνια.
  • Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών θα εγκαταστασθεί 1 αεριοστρόβιλος στα Λινοπεράματα (30ΜW) και 1 στην Ξυλοκαμάρα (30MW)».

 

 

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων "Πατρίς" και "Νέα Κρήτη" παρουσιάζουν με αναλυτικά ρεπορτάζ τις αποφάσεις της κρίσιμης συνεδρίασης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2003 στον Άγιο Νικόλαο.

 Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι εκείνη την ημέρα οι κύριοι Σαρρής και Μαρκογιαννάκης στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας πολιτικό θάρρος για να μη βυθιστεί η Κρήτη στο σκοτάδι με την προϋπόθεση το κλείσιμο των Λινοπεραμάτων.

(Σταδιακά το 2006 θα ξεκινήσει, είχε πει τότε, ο Τσοχατζόπουλος).

Ο Μαρκογιαννάκης θα δεχθεί τη δυσφορία του Φόδελε, και για πρώτη φορά πέφτουν τα αντισταθμιστικά για την περιοχή με σύμφωνη γνώμη Τσοχατζόπουλου.

Ως προς την επιλογή του Ρεθύμνου για το νέο εργοστάσιο, αρχικά υπήρχαν εννέα προτάσεις για αντίστοιχα σημεία, αξιολογήθηκαν τρία και η πλέον συμφέρουσα με οικονομικά, περιβαλλοντικά και άλλα κριτήρια, ήταν στην Σκεπαστή.

Η επόμενη πρόταση αφορούσε τη θέση Κορακιά , που είναι κοντά στα σύνορα Ρεθύμνου-Ηρακλείου που καλύπτει στον ικανοποιητικότερο βαθμό τα περαιτέρω κριτήρια, έλεγαν τότε οι εισηγήσεις.

Αυτό το νέο εργοστάσιο που συζητιόταν εκείνη την εποχή σε συνδυασμό με τον σταθμό του Aθερινόλακκου, θα έβγαζε από το σκοτάδι τόσων ετών την Kρήτη. Για πρώτη φορά θα ακουγόταν και η λέξη εφεδρεία.

Εκείνη την ημέρα, ο υπουργός Aνάπτυξης, αλλά και οι υπεύθυνοι της ΔEH και της PAE παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και δεσμεύτηκαν ότι ο Aθερινόλακκος θα δώσει τα πρώτα 110 MW στα τέλη του 2004, ενώ το 2006 πια η Kρήτη θα έχει περισσότερα από 915 MW και εκ των πραγμάτων για πρώτη φορά εφεδρεία στο σύστημά της. Λίγους μήνες μετά του ίδιου έτους υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση (20-11-2003) από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Ανάπτυξης, Άκη Τσοχατζόπουλου, τον Περιφερειάρχη Αθανάσιο Καρούντζο, τον Νομάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαρρή και τον Δήμαρχο Γαζίου, Γιώργο Μαρκογιαννάκη που όριζε:

  • Τη δημιουργία νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (220-250 MW)
  • Τη δημιουργία στην ίδια θέση του δεύτερου νέου ΑΗΣ και τη σταδιακή μετεγκατάσταση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
  • Τον αποχαρακτηρισμό των Λινοπεραμάτων από Βιοτεχνική σε περιοχή κατοικίας και αναψυχής
  • Την εξέταση της μετεγκατάστασης των υπόλοιπων οχλουσών εκγαταστάσεων και τη δημιουργία ΒΕΠΕ στην Κορακιά, κ.ά.

Ήταν η εποχή που η Κρήτη δεν είχε συνηθίσει να ακούει μόνο μεγάλα λόγια τα πίστευε κιόλας!

Τα επόμενα χρόνια μάλιστα νέες αποφάσεις επικύρωσαν την συμφωνία του 2003. Το ίδιο έτος μάλιστα θα ανατεθεί στην ομάδα Κλουτσινιώτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη για την "Αναζήτηση χώρων και προϋποθέσεων για την μετεγκατάσταση των οχλουσών βιομηχανικών δραστηριοτήτων της περιοχής των Λινοπεραμάτων".

Το εργοστάσιο δεν έγινε ποτέ, τα Λινοπεράματα δεν έκλεισαν ήρθε το καλώδιο στην Κορακιά

Στην πορεία των χρόνων χύθηκε πολύ μελάνι, και χάθηκαν πολλές εργατοώρες σε συσκέψεις.

Το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έγινε ποτέ στην Κορακιά, (μια εποχή δεν μπορούσε να περάσει ούτε κουνούπι, όχι να γίνει αυτοψία)ακολούθησαν μεγάλα λόγια, υποσχέσεις από πρωθυπουργούς και υπουργούς και μια διαρκής αγωνία από το Μαλεβίζι για το κλείσιμο των Λινοπεραμάτων. Στην πιο πρόσφατη ιστορία και αφού έγινε για άλλη μια φορά αγώνας από τους τοπικούς φορείς κατοχυρώθηκε θεσμικά το αίτημα του Μαλεβιζίου, στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Σταθάκη. Αυτό έγινε το 2017, (ΦΕΚ 260/ ΑΑΠ/9.11.2017) που περιλαμβάνει σημαντικές στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη του νησιού και στοάρθρο 15 προβλέπει τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του νέου Ενεργειακού Κέντρου στην Κορακιά του Δήμου Μαλεβιζίου και το κλείσιμο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων.

Παράλληλα, η περιοχή της Κορακιάς, ορίζεται ως περιοχή αναζήτησης υποδοχέων βιομηχανίας –βιοτεχνίας για μονάδες μέσης και υψηλής όχλησης. Μάλιστα αναφέρεται μέ- χρι και το σενάριο για τη μεταφορά στην Κορακιά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτή η προσθήκη έγινε μετά νέες περιπέτειες που είχε το Μαλεβίζι επί Κώστα Μαμουλάκη αφού στην αρχή το μεγάλο καλώδιο, που προσαιγιαλώθηκε τελικά στην Κορακιά και άλλαξε το ρου της ιστορίας, ήταν να πάει αρχικά στα Λινοπεράματα για να αναβαθμιστεί μια μονάδα που όλοι ήθελαν να κλείσει.

Έτσι ξεκίνησε νέος κύκλος δια πραγματεύσεων.

21 χρόνια μετά η ατζέντα παραμένει η ίδια

Η Κορακιά, 21 χρόνια μετά εκείνη την απόφαση του 2003, φιγουράρει ξανά στα πρωτοσέλιδα, αυτή τη φορά ως υποδεχέας νέας βιομηχανικής ζώνης «πράσινης» με μηδέν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Οι επίσημοι φορείς αναφέρουν τη δημιουργία και των εγκαταστάσεων του νέου Ενεργειακού Κέντρου, την ώρα που όλα αυτά δεν ξέρουμε σε πόσα χρόνια θα κριθούν στις «λεπτομέρειες» του μεγάλου καλωδίου, μετά την ηλεκτρική διασύνδεση που είναι το μόνο έργο στο νησί που τηρεί πιστά τα χρονοδιαγράμματά του.
Θα πάνε εκεί οι αεριοστρόβιλοι για την ψυχρή εφεδρεία όπως ορίζουν παλαιότερες αποφάσεις του δήμου Μαλεβιζίου; Θα γίνει τελικά μετεγκατάσταση και του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και των οχλουσών βιομηχανιών; Θα δουν ποτέ οι κάτοικοι αυτή την περιοχή να απελευθερώνεται;
Είναι ερωτήματα που βασανίζουν διαχρονικά αυτόν τον τόπο και πρέπει να τον κρατούν σε διαρκή επαγρύπνηση….
Στο μεταξύ ως προς το ενεργειακό ήδη το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στη Δαμάστα που εξ΄αρχής είχε κάτσει η μπίλια από τον ΑΔΜΗΕ. Ως προς όλα τα υπόλοιπα, ανάμεσα στα φλας, μια σειρά ζητημάτων για μια περιοχή που έχει δώσει λύση, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο ενεργειακό ενώ την προορίζουν και για ΑΠΕ από την Αθήννα σεπεριοχές Natura, παραμένουν ανοικτά….

Η ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ