Τρικούβερτο γλέντι από τους Μακεδόνες της Κρήτης στα Λινοπεράματα (φωτογραφίες και βίντεο)

Μέχρι το πρωί γλέντησαν στον ετήσιο χορό του Συλλόγου τους

Petite Perle 300×250

Τρικούβερτο γλέντι έστησαν χθες το βράδυ σε νυχτερινό κέντρο στα Λινοπεράματα οι Μακεδόνες της Κρήτης. Στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου οι Μακεδόνες που ζουν και εργάζονται στην Μεγαλόνησο, βρήκαν την ευκαιρία και με τα μουσικά ακούσματα της γενέτειρας τους, και το συγκρότημα του Δημήτρη Παράσχου, γλέντησαν πραγματικά με την ψυχή τους, σε μια εκδήλωση που πλέον έχει γίνει παράδοση.

Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, απ' άκρη σ' άκρη της Μακεδονίας, άνοιξε το παιδικό χορευτικό τμήμα, που όπως είπε ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Τάσιος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στο σύντομο χρονικό διάστημα παρακολούθησης των μαθημάτων χορού οι μικροί χορευτές, που πλαισιώνουν το παιδικό τμήμα, κατάφεραν να μαγέψουν το κοινό τους, δείχνοντας πως είναι άξιοι συνεχιστές της παράδοσης!

Ακολούθησαν οι παλαιότεροι του χορευτικού τμήματος καθώς και η νέα φουρνιά των χορευτών με τις παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές της της Μακεδονίας, οι οποίοι έδωσαν το σύνθημα για ν΄ ανάψει το κέφι! Στην πίστα του νυχτερινού κέντρου δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα σε όλη την διάρκεια της βραδιάς! Δυναμικό παρών έδωσαν βέβαια και πολλοί φοιτητές με καταγωγή από την Μακεδονία που σπουδάζουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού μας!

 

 

Νωρίτερα η νεοεκλεγείσα διοίκηση του συλλόγου τίμησε τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκος Χριστοδούλου, που επί προεδρίας του, πέτυχαν την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των Μακεδόνων της Κρήτης στις δράσεις του Συλλόγου.

Στην φετινή ετήσια χοροεσπερίδα ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρουσία του παλιού χοροδιδασκάλου του Συλλόγου Αχιλλέα Τσιάρα ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την λαογραφία και για τον ίδιο οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν βίωμα! Πριν από χρόνια μάλιστα ήταν ο πρώτος, που με την συμμετοχή περίπου 60-70 ατόμων ίδρυσαν το πρώτο χορευτικό τμήμα στο Σύλλογο Μακεδόνων της Κρήτης, κρατώντας ζωντανή την παράδοση για τις γενιές των Μακεδόνων που διαβιούν στην Κρήτη.

Το Σάββατο το απόγευμα μάλιστα, πριν από την χοροεσπερίδα ο χοροδιδάσκαλος Αχιλλέας Τσιάρας πραγματοποίησε σεμινάριο παραδοσιακών χορών από την περιοχή του Ρουμλουκιού στο σχολικό συγκρότημα του 5ου ΓΕΛ & 4ου Εσπερινό ΕΠΑΛ. Στο σεμινάριο παρουσίασε την παραδοσιακή φορεσιά του Ρουμλουκιού μιλώντας εκτενώς για τους συμβολισμούς που μεταφέρει.

Μια από τις παραδοσιακές φορεσιές φόρεσε χορεύτρια του συλλόγου Αλεξάνδρα Μπριντάκη, που εικονίζεται σε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, η πρώτη από την χοροεσπερίδα και η δεύτερη μαζί με τον Αχιλλέα Τσιάρα στην διάρκεια του σεμιναρίου.

Ο Αχιλλέας  Τσιάρας  γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελίκη Ημαθίας. Η Μελίκη είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ρουμλουκιού σε πληθυσμό αλλά και σημαντικό χωριό σε λαογραφική αξία, καθώς η διατήρηση πολλών στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού είχε μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με άλλα χωριά.

Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου αυτά τα στοιχεία αποτελούσαν βίωμα και καθημερινότητα, παίρνει το ερέθισμα και οδηγείται στην παρατήρηση και την καταγραφή των τοπικών χορών αλλά και στη μελέτη της φορεσιάς. Η παρατήρηση και η έρευνα συνεχίστηκε και στα υπόλοιπα ρουμλουκιώτικα χωριά, δίνοντας μια συνολικότερη και πληρέστερη εικόνα των χορών και της φορεσιάς καθώς και των παραλλαγών  ή διαφοροποιήσεων που παρουσιάζουν.

Ως εκφραστής και ερευνητής της ρουμλουκιώτικης παράδοσης, διδάσκει χορούς σε τοπικούς συλλόγους, συμμετέχει σε σεμινάρια χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μελέτη του και η έρευνά του για την ρουμλουκιώτικη φορεσιά έχει παρουσιαστεί σε σεμινάρια, ημερίδες και μαθήματα όπως στο Λαογραφικό Εργαστήριο του Ιστορικού Αρχαιολογικού τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται και επιμελείται (χορευτικά και ενδυματολογικά) χορευτικές ομάδες της ομογένειας στην Αμερική αποσπώντας εξαιρετικά θετικές κριτικές και την πρώτη θέση στο διαγωνιστικό φεστιβάλ FDF.

Έχει συμμετοχή σε ντοκιμαντέρ, άρθρα σε περιοδικά λαογραφικού περιεχομένου,  στην επιμέλεια εκδόσεων ψηφιακών δίσκων, ραδιοφωνικές εκπομπές και άλλες πολιτιστικές δράσεις.   Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών για την έκδοση ενός μουσικού λευκώματος αφιερωμένο στο Ρουμλούκι, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφίες και κείμενα σχολιασμού και αποτελεί επιστημονικό σύγγραμμα των ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Σερρών.

Επιπλέον, είναι συνεργάτης του Εθνογραφικού Κέντρου Μάσκας Γιώργη Μελίκη- Κέντρο Έρευνας Μάσκας στο οποίο και επιμελήθηκε ενδυματολογικά την μόνιμη έκθεση με τις ρουμλουκιώτικες φορεσιές.Με τον ίδιο ζήλο ερευνά και καταγράφει τους χορούς, τα τραγούδια, τα έθιμα και τη φορεσιά των Ναμάτων Κοζάνης, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στον οποίο είναι πρόεδρος και δάσκαλος του Συλλόγου. Η έρευνα του επικεντρώνεται στα χωριά Νάματα, Βλάστη.

Υπήρξε επιμελητής  της έκδοσης του διπλού cd με μουσικές και τραγούδια των Ναμάτων (2003), αναβιώνει με το σύλλογο το έθιμο του Κλήδωνα, καταγράφει τεχνικές κατασκευής και κεντήματος των παραδοσιακών φορεσιών του χωριού και συμβάλει στη διατήρηση του Τρανού Χορού του Δεκαπενταύγουστου.

Τέλος, είναι  ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Βλάχων Νομού Κοζάνης «Η Φαντίνα».Πρόσφατα ίδρυσε στην Αλεξάνδρεια με τη σύζυγό του, επίσης χοροδιδάσκαλο, Γιούλη Δήμου, τις «ΧΟΡΟΔΡΑΣΕΙΣ», ένα πολιτιστικό εργαστήρι παραδοσιακού χορού και άλλων ποικίλων πολιτιστικών δράσεων.

Η πορεία του  ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών συνεχίζεται και σήμερα με ζήλο και μεράκι  σε πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής ( Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουλούρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κορυφής, Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Μελίκης και Περιχώρων).

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης μετά τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2023, συγκροτείται από τους :

Πρόεδρος: Ιωάννα Καρακάση 

Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Στραβοσκούφος

Ταμίας: Νικόλαος Παπανδρέου

Γ. Γραμματέας: Αντωνία Ιορδάνου

Αναπλ. Γραμματέας: Αλεξάνδρα Μπριντάκη

Μέλος/ Υπεύθ. Εκδηλώσεων: Κυριάκος Παλίδης

Μέλος/Υπεύθ. Η/Υ & Ηλ.συστημάτων: Χρήστος Στρατάκης

Πολιτισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ