Κέρδισε την ουσία αλλά και τις εντυπώσεις η εκδήλωση για την ημέρα της Γης στον Κρουσώνα (φωτογραφίες – βίντεο)

Petite Perle 300×250

Σε μια εκδήλωση που τα είχε όλα, παιδιά, παιχνίδια, δρώμενα αλλά και ενημέρωση ουσίας για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και τον Κρουσώνα που αποτελεί μέρος του τιμήθηκε το βράδυ της Κυριακής η ημέρα της Γης.

Της Μαρίας Καλλέργη

Η αίθουσα της ενορίας του Κρουσώνα που φιλοξένησε την εκδήλωση ήταν γεμάτη ενώ η ομιλία του δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης & πρόεδρος του ΔΣ του Γεωπάρκου Χαράλαμπου Φασουλά έκρυβε πολλές εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αφού έμαθαν σημαντικά στοιχεία για την βιοποικιλότητα αλλά και τη γεωμορφία της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Μαλεβιζίου. Περισσότερο εντυπωσιακή η πληροφορία ότι κάποτε ο Κρουσώνας, πριν από εκατομμύρια χρόνια υπήρξε παραθαλάσσια περιοχή ενώ κάποτε ήταν ακόμα και κάτω από την στάθμη της θάλασσας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαφέρμου, ο πρόεδρος της ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΕ περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Φασουλάκης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μαλεβιζίου Δημήτρης Πιτσικάκης, οι αντιδήμαρχοι Μαρίνα Βογιατζή και Μανώλης Βίστης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μαλεβιζίου Μπάμπης  Μερονιανάκης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κρουσώνα Κωνσταντίνος Πιτσικάκης, ο π.Δημήτριος Μερονιανάκης , ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής Μενέλαος Σκουλούδης, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Κρουσώνα, των συλλόγων γονέων των σχολείων του χωριού, του πολιτιστικού συλλόγου και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Κρουσανιώτισα πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου "ΑΡΕΤΟΥΣΑ" Μαρία Πιτσικάκη.

Ο κ.Φασουλάς μίλησε για το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη που από το 2015 έχει αναγνωριστεί  ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη τονίζοντας ότι λόγω του πλούσιου γεωεπιστημονικού περιεχομένου του, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσης,  εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια εξάπλωση της φήμης αυτού του τόπου.

Μίλησε για την σημασία του πάρκου όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας που αριθμεί πολλά ενδημικά είδη και ακόμα στην αξιοποίηση του για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων. Ήδη έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες και υπάρχουν εξήντα συνεργαζόμενες επιχειρήσεις αυτήν την στιγμή στην περιφέρεια του Γεωπάρκου με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενος που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα και με την εγγύηση του Γεωπάρκου.

Προϋπόθεση για την ένταξη της επιχείρησης αποτελούν οι υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και η αυθεντικότητα, προϊόντων και υπηρεσιών. Μέσω του Γεωπάρκου αναπτύσσεται και εναλλακτικός τουρισμός με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να γνωρίζουν την αυθεντική Κρήτη και την φύση της. Ήδη σχεδιάζονται 25 περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες αφορούν σε οικογένειες και τουρίστες που δεν είναι ορειβάτες και θα έρχονται στην Κρήτη όχι μόνον το Καλοκαίρι αλλά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δρώμενο από τα παιδιά με θέμα την ανακύκλωση τη φύση και το περιβάλλον. Τα παιδιά με το δικό τους τρόπο ζήτησαν από τους παραβρισκόμενους να προστατεύσουν το περιβάλλον που τους ανήκει. Σε σχέση πάντως με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος ο κ. Φασουλάς έδωσε δύο σημαντικά στοιχεία λέγοντας ότι πως ότι ρίχνουμε στα βουνά το πίνουμε στο νερό και πως τα πλαστικά που δεν ανακυκλώνονται γίνονται σκόνη, που ονομάζεται μικροπλαστικά.  Το συγκλονιστικό είναι πως αυτή η ύλη έχει βρεθεί σε ανθρώπινους εγκέφαλους αλλά και σε μητρικό γάλα!

Νωρίτερα υλοποιήθηκαν  εκπαιδευτικές δραστηριότητες/ παιχνίδια σχετικά με τη ρύπανση και την ανακύκλωση από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μειώνω- Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω" του Γεωπάρκου.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και τους Συλλόγους Γονέων Σχολείων Κρουσώνα: Γυμνασίου- Λυκείου, 1ου & 2ου Δημοτικών, 1ου & 2ου Νηπιαγωγείων, παιδικός σταθμός, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Κρουσώνα και υποστηρίχθηκε από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου ΑΡΕΤΟΥΣΑ".

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ