Κοινοτικός έλεγχος για το έντομο καραντίνας που προσβάλει τα κηπευτικά

Την Ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη σε Μεσσαρά και Ιεράπετρα οι ευρωπαίοι ελεγκτές θα ελέγξουν την αρτιότητα των διαδικασιών για την διακίνηση των προϊόντων

Petite Perle 300×250

Την ερχόμενη Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μαΐου καταφθάνουν στην Κρήτη οι κοινοτικοί ελεγκτές για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda  που «χτύπησε» τα κηπευτικά της Κρήτης  από πέρσι το καλοκαίρι, προξενώντας ανυπολόγιστες ζημιές στις υπαίθριες κυρίως καλλιέργειες.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Υπενθυμίζουμε πως θύμα του βλαβερού εντόμου -που η εξάπλωση του κινδυνεύει να αφανίσει τις καλλιέργειες κηπευτικών-  είχε κάνει έντονα την εμφάνιση του με καταστροφικές συνέπειες και στο Μαλεβίζι και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φόδελε. Η παραγωγή κηπευτικών αρκετών παραγωγών που προορίζονταν για τις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου καταστράφηκε και οι παραγωγοί οδήγησαν τα προϊόντα τους στη χωματερή.

Δεκάδες στρέμματα κηπευτικών τομάτας, αγγούρι, κολοκύθι, μελιτζάνες πιπεριές κ.α. εκριζώθηκαν μετά τις προσβολές . Στην πορεία  βέβαια το βλαβερό έντομο εντοπίστηκε σε πολλές περιοχές με τις υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με τις τοπικές να σπεύδουν για την ενεργοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τους εντομολογικούς εχθρούς καραντίνας. Το βλαβερό έντομο εμφανίστηκε και στην Κουντούρα Χανίων θέτοντας σε εγρήγορση όλες τις υπηρεσίες του νησιού ωστόσο στις  Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα  προβλήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κοινοτικοί ελεγκτές το διήμερο που θα βρεθούν στην Κρήτη αναμένεται να βρεθούν επί τόπου σε καλλιέργειες κηπευτικών που επλήγησαν σε Μεσσαρά και Ιεράπετρα , ενώ θα μεταβούν και σε δημοπρατήρια για τον έλεγχο της διαδικασίας διακίνησης των κηπευτικών.

Το μητρώο

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η δυναμική διαδικασία σύνταξης του Φυτοϋγειονομικού μητρώου σε ολόκληρη την Κρήτη , όπως προβλέπετε από τις  κείμενες διαδικασίες βάση του οποίου ενεργοποιείται και το  Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, για την διακίνηση των κηπευτικών κυρίως μελιτζάνας και πιπεριάς. Ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου κατά τις πληροφορίες στο φυτοϋγειονομικό μητρώο έχει ήδη εγγραφή ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών που φθάνουν περίπου τους 300, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται.

Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης, υποχρεούνται στην εγγραφή τους στο φυτοϋγειονομικό μητρώο, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση του φυτουγειονομικού διαβατηρίου , βάση του οποίου θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κατά την διακίνηση όλων των παραπάνω προϊόντων.

Η Κρήτη, εξάλλου, ως προσβεβλημένη περιοχή, επιβάλει την διακίνηση των εν λόγο προϊόντων -εντός και εκτός του νησιού- μόνο με το φυτοϋγειονομικό  διαβατήριο.

Η δράση του επικίνδυνου εντόμου από πολύ νωρίς ανησύχησε τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς πρόκειται για ένα πολυφάγο έντομο που προσβάλει -προκαλώντας σοβαρές ζημιές- πλήθος ξενιστών μεταξύ των οποίων τα αγροστώδη όπως ο αραβόσιτος τα οποία και προτιμά, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές) καθώς και αρκετά καλλωπιστικά φυτά όπως τα πελαργόνια, τα χρυσάνθεμα και τα γαρύφαλλα. Ήδη στο ΥπΑΑΤ έχει καταρτιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον επιβλαβή οργανισμό προτεραιότητας Spodoptera frugiperda και σε μη οριοθετημένες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση του επιβλαβούς οργανισμού, παράγοντα που μπορεί να είναι καθοριστικός για την επιτυχία της εξάλειψης των αρχικών πληθυσμών.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση κινδύνου θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Ευρώπη με 3-4 γενεές ετησίως στις παράκτιες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου και σε ορισμένες θερμότερες εσωτερικές περιοχές της νότιας Ευρώπης. Το είδος μπορεί να δημιουργήσει παροδικούς πληθυσμούς στη νότια και κεντρική Ευρώπη που μπορούν να φθάσουν, κατά τη διάρκεια της ευνοϊκής περιόδου, σε πληθυσμιακή αφθονία που αποτελεί κίνδυνο για ευπαθείς καλλιέργειες.

 

 

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ