Πληρωμές Βασικής, Αναδιανεμητικής και Νέων Αγροτών πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για το έτος 2025, ωστόσο η συνέχεια παραμένει θολή, καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν δείχνουν διάθεση επίσπευσης των διαδικασιών.
Για να υπάρξει νέα πληρωμή που να αφορά το 2025, προϋπόθεση αποτελεί το άνοιγμα της ΕΑΕ, προκειμένου οι παραγωγοί να προβούν σε διορθώσεις στα στοιχεία ταυτοποίησης των αγροτεμαχίων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα της ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις δεν αναμένεται πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. Στην Κρήτη αρκετές περιπτώσεις κτηνοτρόφων δεν καλύφθηκαν ούτε από την τρίτη κατανομή και παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Αναφορικά με τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα αυτές μετατίθενται χρονικά για το δεύτερο τρίμηνο του 2026. Την ίδια στιγμή, ο «νέος» ΟΠΕΚΕΠΕ ή αλλιώς Γενική Διεύθυνση Ελέγχων Λειτουργίας και Είσπραξης Πληρωμών (ΓΔΕΛΕΠ) της ΑΑΔΕ διενεργεί εκτεταμένους ελέγχους σε ιδιοκτησιακό και φορολογικό καθεστώς αγροτεμαχίων (Ε9, ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ), αλλά και στους δηλωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, με ορισμένες υποθέσεις να παραπέμπονται ακόμη και στη Δικαιοσύνη.
Τι αφορά την Κρήτη
Στην Κρήτη, όπου κυριαρχούν τα μικρά και πολυτεμαχισμένα αγροτεμάχια, οι έλεγχοι σε ΚΑΕΚ και ιδιοκτησιακά στοιχεία προκαλούν έντονη ανησυχία, κυρίως σε ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους. Παρότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με μη επαληθεύσιμα ΚΑΕΚ εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, παραγωγοί στο νησί φοβούνται ότι τυχόν ασυμφωνίες σε δηλώσεις και τίτλους θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή περικοπές ενισχύσεων.
Επιπλέον, στην πρόσφατη πληρωμή δεν καταβλήθηκαν –κατ’ εξαίρεση– ενισχύσεις για μικρά αγροτεμάχια έως 20 στρέμματα με προβληματικά ΚΑΕΚ, παρά τη σχετική εγκύκλιο που προέβλεπε τη δυνατότητα πληρωμής υπό προϋποθέσεις. Το γεγονός αυτό εντείνει την ανασφάλεια, ειδικά σε περιοχές της Κρήτης όπου η αγροτική γη δεν έχει πλήρως τακτοποιηθεί κτηματολογικά.
Τα ποσά που καταβλήθηκαν
Συνολικά για την Βασική Εισοδηματική Στήριξη καταβλήθηκαν 21,87 εκατ. ευρώ σε 17.174 παραγωγούς. Η Αναδιανεμητική Ενίσχυση κατευθύνθηκε σε 6.819 δικαιούχους οι οποίοι έλαβαν συνολικά 4,39 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τους Νέους Γεωργούς 1.348 δικαιούχοι έλαβαν συνολικά 528.591 ευρώ.
Παρά τα ποσά που καταβλήθηκαν, οι αγρότες –και ιδιαίτερα στην Κρήτη– παραμένουν σε στάση αναμονής, καθώς το επόμενο κύμα πληρωμών εξαρτάται από διορθώσεις, ελέγχους και το πότε τελικά θα ανοίξουν οι σχετικές πλατφόρμες. Μέχρι τότε, η αβεβαιότητα συνεχίζεται.
Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google


