Σήμερα η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης – Στις 11 το πρωί η συγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο

Ο πρωτογενής τομέας ενώνεται για τη μεγάλη κινητοποίηση, παρουσία του ΥΠΑΑΤ στην Κρήτη

Η Κρήτη βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς οι αγρότες, οι αλιείς και οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα ενώνονται σήμερα για μια παγκρήτια κινητοποίηση, που θα αρχίσει στις 11 το πρωί στο Παγκρήτιο Στάδιο, με αίτημα την ουσιαστική στήριξη και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα στο νησί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με τις οργανώσεις να κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και έλλειψη στρατηγικής.

Το Παγκρήτιο συλλαλητήριο, το οποίο διεξάγεται σήμερα Τετάρτη, θεωρείται η κορύφωση της κινητοποίησης. Κεντρικά αιτήματα του συλλαλητηρίου αποτελούν η μείωση του κόστους παραγωγής, οι δίκαιες αποζημιώσεις και η στήριξη υποδομών, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να δείχνουν αποφασισμένοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Η Συντονιστική του πρωτογενούς τομέα ανέφερε πως «η κάθοδος του υπουργού φαίνεται σκόπιμη, για να διασπάσει το συλλαλητήριο», ενώ οι παραγωγοί ξεκαθάρισαν πως πρώτα θα ολοκληρωθεί η κινητοποίηση και μετά θα συναντηθούν με τον υπουργό.

Η κοινωνική και οικονομική διάσταση

Η κινητοποίηση αυτή δεν αφορά μόνο τον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες υποστηρίζονται από εργατικά σωματεία και την κοινωνία, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν ευρύτερα την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Επίσκεψη Τσιάρα: Οι αντιδράσεις φορέων και πολιτικών

Η επίσκεψη του κ. Τσιάρα προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις, με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου να δηλώνει πως «ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή της προς τους αγροτοκτηνοτρόφους και τα αιτήματά τους προς τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους, «για να έχουμε κι εμείς φθηνά τρόφιμα».

Τη στήριξη προς την κινητοποίηση εξέφρασαν και τοπικοί βουλευτές, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πυροσβεστικές επισκέψεις, χωρίς ουσιαστική πολιτική στήριξη».

Και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «ήρθε στο νησί σε μια προσπάθεια να “καπελώσει” επικοινωνιακά την αυριανή (σ.σ. σημερινή) διαμαρτυρία, απαξιώνοντάς την» και τονίζει πως «τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη δεν έχουν χρώμα και αφορούν όλους όσοι προσπαθούν να μην παρατήσουν τη γη τους και την περιουσία τους».

Επ’ αυτού μίλησε ξεχωριστά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος είπε πως να διασπαστεί «η ενότητα των παραγωγών θέλει ο ΥΠΑΑΤ». Ταυτόχρονα, στην επιστολή του προς τον υπουργό, ο κ. Παρασύρης δεν παρέλειψε να ανακοινώσει την αποχή του κόμματος από τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον ΥΠΑΑΤ στο Ηράκλειο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η ενεργοποίηση του προγράμματος “Αμάλθεια” και η επιτάχυνση έργων ΣΔΙΤ.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης τόνισε πως «είναι θέμα επιβίωσης για την ύπαιθρο και το νησί γενικότερα».

Η Ένωση πρόσθεσε, επίσης, πως αποτελεί τον οργανισμό που έχει ξεκάθαρη εικόνα «για τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί του νησιού μας, καθώς σε καθημερινή βάση ζουν κατά κυριολεξία την αγωνία, την ανασφάλεια και το άγχος της επιβίωσης κάθε αγροτικού νοικοκυριού, για να κρατήσει το νοικοκυριό του όρθιο, για να μη χάσει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό».

Κεντρικά αιτήματα του συλλαλητηρίου αποτελούν η μείωση του κόστους παραγωγής, οι δίκαιες αποζημιώσεις και η στήριξη υποδομών, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να δείχνουν αποφασισμένοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση

Επ’ αυτού, γίνεται κατανοητό πως η ένταση που έχει δημιουργηθεί υπογραμμίζει τις χρόνιες αδυναμίες στην πολιτική για τον πρωτογενή τομέα. Η Κρήτη παραμένει ένας τόπος με μεγάλες δυνατότητες, αλλά η διαχείριση των προκλήσεων απαιτεί ριζικές λύσεις και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης θα δείξει αν οι αγώνες των αγροτών μπορούν να φέρουν πραγματικές αλλαγές ή αν οι δυσπιστίες τους απέναντι στην Πολιτεία θα συνεχιστούν. 

Συμπληρωματικά, κρίσιμο κρίνεται να αναφερθεί το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας πλήττεται, μεταξύ άλλων, και από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, τα οποία επηρεάζουν το νησί τα τελευταία χρόνια με τις ιδιαίτερες επιπτώσεις και απολήξεις τους, όπως η λειψυδρία.

ΦΑΙΣΤΟΣ S/M ΜΑΝΙΑΔΗΣ
Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ