Σε εξέλιξη βρίσκεται το καινοτόμο πρόγραμμα «Προς ένα Γυναικείο Παρατηρητήριο στον Δήμο Χερσονήσου», στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει γυναίκες που κατοικούν στον Δήμο, καταθέτοντας ανώνυμα τις εμπειρίες και τις απόψεις τους μέσα από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καταγραφή των βασικών ζητημάτων της καθημερινότητας μέσα από τη γυναικεία εμπειρία, η ανάδειξη εμποδίων και προκλήσεων, αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων για ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις δομές λήψης αποφάσεων, με αφετηρία την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το 1ο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, από 17:30 έως 20:30, στο Δημοτικό Κατάστημα Λιμένα Χερσονήσου. Κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν τα πρώτα ερευνητικά ευρήματα, ενώ θα ανοίξει συζήτηση με πρακτικά εργαλεία ενδυνάμωσης, βασισμένα σε όσα κατέθεσαν οι ίδιες οι γυναίκες στα αρχικά στάδια της έρευνας.
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, κατά τις ώρες διεξαγωγής του εργαστηρίου έχει προβλεφθεί απασχόληση για μικρά παιδιά.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αντιδήμαρχο Ισότητας Δέσποινα Πλευράκη και έχει τη στήριξη του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χερσονήσου. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η οργάνωση Contentativa.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή. Οι γυναίκες του Δήμου Χερσονήσου καλούνται να πάρουν μέρος στον διάλογο και στη διαμόρφωση ενός εργαλείου που φιλοδοξεί να αποτυπώσει και να ενισχύσει τη φωνή τους σε τοπικό επίπεδο.

