Πάσχα στα Μοναστήρια του Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Ζωντανό θρησκευτικό θύλακα αποτελεί η περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου, καθώς υπάρχουν μερικά από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης. Μονές που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από τους πιστούς, που ακόμη και σήμερα συρρέουν εκατοντάδες σε αυτές, τόσο τις Κυριακές, όσο και τις μεγάλες γιορτές, ειδικά το Πάσχα, αναζητώντας την κατάνυξη…

Κρουσώνας: Μοναστήρι Αγίας Ειρήνης

Το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στον Κρουσώνα είναι πανέμορφο σε μια πανοραμική τοποθεσία ψηλά στο βουνό. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε υψόμετρο 630μ. νότια του Κρουσώνα, στους πρόποδες του Ψηλορείτηκαι ήταν ένα από τα πλουσιότεραμοναστήρια κατά τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Η χρονολογία ίδρυσης της μονής δεν είναι γνωστή, ωστόσο αναφέρεται σε έγγραφα του 16ου αιώνα.

 Στα έγγραφα επίσης αναφέρεται ότι η μονή, την περίοδο της Ενετοκρατίας, άνηκε στην οικογένεια  Mudazzo. Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι στη μονή της Αγίας Ειρήνης λειτουργούσε και σχολείο.

Το 1822 οι μοναχοί θανατώθηκαν, το μοναστήρι καταστράφηκε και η περιουσία της δόθηκε στη Μονή Κεράς. Η ανοικοδόμηση της μονής έγινε το 1940 και οι πρώτοι μοναχοί επέστρεψαν το 1944.

Το καθολικό της είναι μια δίκλιτη βασιλική αφιερωμένη στην Αγία Ειρήνη (5 Μαΐου) και στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).

Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Παρά το γεγονός πως το μοναστήρι ανήκει στα ακμαία μοναστήρια της Κρήτης, σήμερα οι μοναχές που έχουν απομείνει είναι μόνο 8 σε αριθμό.

Η πρόσβαση στη μονή γίνεται μέσω του δρόμου που συνδέει τον Κρουσώνα με το Κρουσανιώτικο Λιβάδι και με το διπλανό ίδρυμα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες «ο Άγιος Σπυρίδων».

Ροδιά: Τα Εισόδια της Θεοτόκου

Η γυναικεία Μονή Ροδιάς, γνωστή στους εκκλησιαστικούς κύκλους ως Ιερό Ησυχαστήριο των Εισοδίων της Θεοτόκου ιδρύθηκε το 1990 από το Μητροπολίτη Νεκτάριο Παπαδάκη. Η έκταση του μοναστηριού ανήκε στην Αγάπη Σμπώκου, η οποία την δώρισε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης με σκοπό τη δημιουργία της Μονής.

Στο κέντρο της αυλής του μοναστηριού διακρίνεται ο ιερός ναός της Παναγίας, γύρω από αυτόν τα κελιά των μοναχών (διώροφα αψιδωτά), οι ξενώνες και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Ο μικρός μονόκλιτος ναός είναι αιγαιοπελαγίτικου ρυθμού και γιορτάζει την 21η Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα

Το Ιερό Ησυχαστήριο Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα βρίσκεται στα Λινοπεράματα Μαλεβιζίου, στο δρόμο που οδηγεί στη Ροδιά. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1991 από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο. Στη μονή βρίσκεται ο ναός της Αγίας Φωτεινής, το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου, τα κελιά των μοναχών αδελφών, καθώς και ο τάφος του κτήτορα της μονής αρχιεπισκόπου Τιμόθεου.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Φωτεινή καταγόταν από την πόλη Σιχάρ της Σαμάρειας. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης (Δ'1 – 38) αναφέρεται στον βίο και το μαρτύριο της. Η Αγία Φωτεινή διέδωσε το Ευαγγέλιο στην Αφρική και στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Νέρωνα (54-68 μ.χ.) και έλαβε μαρτυρικό θάνατο μαζί με τους γιούς της και τις πέντε αδελφές της.

Ο ναός εορτάζει την 26η Φεβρουαρίου και την Κυριακή της Σαμαρείτιδας.

Παναγία Παντάνασσας

Η μονή της Παναγίας της Παντάνασσας είναι κτισμένη στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου δίπλα στη θάλασσα και σε υψόμετρο 30m, περίπου 14km δυτικά του Ηρακλείου. Είναι νεώτερο γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου).

Η Παντάνασσα ιδρύθηκε για να επιτελέσει φιλανθρωπικό έργο, στα πρότυπα της μονής Καλυβιανής στη Μεσαρά. Ωστόσο, ο ιδρυτής του, ο Μητροπολίτης Νικόλαος Ξένος, απεβίωσε και δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει τα μεγαλόπνοα όνειρα του για την ίδρυση ορφανοτροφείου, γηροκομείου, ασύλου ανιάτων, παιδικού σταθμού, νηπιακού σταθμού, κλπ.

Παράδεισος της πίστης η ιστορική Μονή Σαββαθιανών
Μια από τις πιο ιστορικές μονές της Αρχιεπισκοπής Κρήτης είναι η Ιερά Μονή Σαββαθιανών. Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου, χτισμένο σε μια από τις πιο γραφικές περιοχές του δήμου Μαλεβιζίου, που συνδυάζει μοναδικά τη βουνίσια φύση με την πυκνή φυσική βλάστηση και τους καλλιεργημένους κήπους. Ψηλοί και απότομοι βράχοι περικλείουν και απομονώνουν τη Μονή από την υπόλοιπη περιοχή, δίνοντας στο τοπίο μια όψη ήρεμη αλλά και συνάμα επιβλητική, που προσφέρει στον επισκέπτη την αγαλλίαση και την ψυχική ηρεμία.  
Η Ιερά Μονή Σαββαθιανών βρίσκεται σε μικρή απόσταση βορειοδυτικά της Ροδιάς σε υψόμετρο 440 μέτρων του όρους Βασιλικός. 
Στην πόρτα του ναού υπάρχει η χρονολογία 1635, ωστόσο η μονή αναφέρεται ήδη σε έγγραφο του 1549 ως Μονή Σαββατιανών. 
Πρόκειται για μια Μονή η οποία διατηρήθηκε μέχρι σήμερα με τη χάρη του Θεού, όπως λένε οι μοναχές που ζουν εκεί, καθώς δεν είναι λίγες οι δοκιμασίες που έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια. Ένα μικρό, καλαίσθητο μονοπάτι πνιγμένο στα λουλούδια περνάει πάνω από μια παλιά γέφυρα και οδηγεί στη σπηλαιώδη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, που χρονολογείται από το 15ο αιώνα. Παράλληλα στο χώρο της Μονής, εκτός από τον κύριο ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και στους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, και το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, υπάρχουν επίσης μεταξύ άλλων το κοιμητήριο της Μονής, το οστεοφυλάκιο, ένας παλαιός μύλος, η τραπεζαρία των ξένων, το παλιό αρχονταρίκι της Μονής, τα κελιά των μοναχών και το παλαιό υδραγωγείο της Μονής. 
Στην Ιερά Μονή των Σαββαθιανών από την ίδρυσή της μόνασαν πολλοί και αξιόλογοι άνδρες, μεταξύ αυτών ο Μάξιμος Μαργούνιος, ονομαστός λόγιος της Ενετοκρατίας, ο οποίος αγωνίστηκε σθεναρά για την προάσπιση της Ορθοδοξίας. Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση ο διάσημος αγιογράφος Ιωάννης Κορνάρος μόνασε στη Μονή, όπου και αγιογράφησε για πρώτη φορά την περίφημη εικόνα "Μέγας ει Κύριε". Άλλος λόγιος μοναχός και γενναίος αγωνιστής της Μονής Σαββαθιανών ήταν ο Ευμένιος Βουρεξάκης. Η Μονή έχει επίσης συνδεθεί με έναν από τους τολμηρούς μαχητές, τον Ηρακλή Κοκκινίδη, ο οποίος το Μάρτιο του 1868 ως επικεφαλής μιας μικρής ομάδας αγωνιστών, τόλμησε να αναμετρηθεί με πολλαπλάσιο τουρκικό στρατό κοντά στο Γάζι, με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστεί. Το σώμα του θάφτηκε στη Μονή Σαββαθιανών, ενώ το κεφάλι του, που αρχικά είχε πεταχτεί σε ένα πηγάδι, μεταφέρθηκε αργότερα και αυτό στη Μονή. Στη Μονή θάφτηκε επίσης και ο πατέρας του Ηρακλή, ο οπλαρχηγός Νικόλαος Κοκκινίδης.     

Μοναστήρι Αγίων Θεοδώρων

Πολλοί πιστοί συρρέουν τις ημέρες του Πάσχα και στο Ιερό ησυχαστήριον Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται στο δήμο Μαλεβιζίου και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Πρόκειται για τη νεώτερη μονή που ιδρύθηκε από τον Τιμόθεο Τζαννή το 1980.

Φόδελε, στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα

Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος βρίσκεται 3 χιλιόμετρα νότια του Φόδελε, σε μια κατάφυτη περιοχή από πορτοκαλεώνες και ελαιώνες. Ένα μέρος μοναδικό, που όποιος αποφασίσει να το επισκεφτεί, θα αισθανθεί σίγουρα την επιθυμία να το επισκεφτεί ξανά και ξανά.

Το μοναστήρι ήταν κτισμένο με φρουριακή αρχιτεκτονική για να αποκρούει τις εχθρικές επιθέσεις. Σήμερα σώζεται τμήμα από τον οχυρωματικό περίβολο και η όμορφη είσοδος του μοναστηριού.

Στην είσοδό μία εντοιχισμένη επιγραφή αναφέρει: «Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η άγουσα εις την ζωήν -1677», αυτή αντανακλά και την αγωνία των Χριστιανών της εποχής εκείνης, κατά την περίοδο του τρόμου της Τουρκοκρατίας.

Η ακριβής ημερομηνία ιδρύσεως της μονής δεν είναι ακριβής. Μερικοί εικάζουν ότι μπορεί να τοποθετηθεί μετά το 1539, όταν οι μοναχοί της παραθαλάσσιας μονής του Αγίου Αντωνίου στους Πέρα Γαλήνους δέχτηκαν επίθεση από πειρατές και αποσύρθηκαν στην ενδοχώρα. Πράγματι η μονή, εκτός από τον Άγιο Παντελεήμονα, είναι αφιερωμένη και στον Άγιο Αντώνιο. Ωστόσο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπήρχε ήδη η μονή του Αγίου Παντελεήμονα, αλλιώς θα είχε επικρατήσει η ονομασία του Αγίου Αντωνίου ως προστάτης της μονής.

Η μονή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον αγώνα των Κρητικών κατά των Τούρκων κατακτητών. Την δράση της αυτή την πλήρωσε πολλές φορές με λεηλασίες και καταστροφές, αλλά δεν σταμάτησε η λειτουργία της.

Στην μονή σώζονται εικόνες του 17ου αιώνα, όπως η Δευτέρα Παρουσία του Μιχαήλ Δαμασκηνού, ο Άγιος Ονούρφιος και ο χορός των Αγίων Πάντων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ