«Αυτός ο ιός μας ξεμπρόστιασε… ξεμπρόστιασε τις αξίες της κοινωνίας μας…».

Petite Perle 300×250

Η μαρτυρία της Τάνιας Πλουμή για τις φρικιαστικές στιγμές που ζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

H περιβαλλοντολόγος Τάνια Πλουμή από τη Μασαχουσέτη όπου βρίσκεται μας παρουσιάζει την πραγματικότητα που βιώνει.

Η «Φωνή Μαλεβιζίου» επικοινώνησε μαζί της, πριν δύο ημέρες.

Πριν μερικές ημέρες η ίδια δημοσίως έθετε τους προβληματισμούς της για να δεινά που έφερε στον κόσμο η πανδημία του κορωνοϊού.

Όχι μόνο ως προς τους νοσούντες ή για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά.  Αλλά  ως προς τις αξίες, την αντίληψη, και τι τελικά θεωρεί κανείς προηγμένη χώρα.  

Σας παραθέτουμε την μεταξύ μας συνομιλία και τον αρχικό σχολιασμό της.

«Πριν λίγες ημέρες  ο κωμικός Νοτιοαφρικάνος, κάτοικος της Νέας Υόρκης, Τρέβορ Νóα, παρουσίασε τη θλιβερή (δικός μου χαρακτηρισμός) πραγματικότητα των σημερινών Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στη Νέα Υόρκη, νοσοκομεία έχουν νοικιάσει φορτηγά ψυγεία για τοποθέτηση των νεκρών, σε άλλες πολιτείες ο κόσμος κάνει ουρά για αγορά όπλων φοβούμενος κοινωνική "αναστάτωση", τα σούπερ μάρκετ ακόμα και στην πιο ισχυρή και πλούσια χώρα του κόσμου είναι άδεια από βασικά αγαθά για δεύτερη εβδομάδα, στα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα νοσοκομεία του κόσμου που βρίσκονται στη Βοστώνη, ο ιός έχει σημαντική εξάπλωση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό κυρίως λόγω έλλειψης προστατευτικών υλικών.

Δήμαρχος κατήγγειλε  δημόσια για θάνατο υγιούς κατά τα άλλα 17χρονου, τη στέρηση ιατρικής περίθαλψης λόγω έλλειψης ασφάλισης και οικονομικών πόρων του ασθενούς, ενώ την ίδια στιγμή κυβερνήτες (ευτυχώς όχι όλοι) αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δημόσια δήλωναν ότι δε θα αφήσουν "τη θεραπεία κατά του ιού να είναι χειρότερη από το πρόβλημα", κοινώς…δεν λαμβάνονται τα αυστηρά μέτρα που παίρνουν άλλες χώρες κατά του κορωνοϊού, με μόνο σκοπό τη προστασία της οικονομίας της χώρας.

 Κυβερνήτες (ευτυχώς ξαναλέω όχι όλοι) καλούν δημόσια τους πολίτες να επιστρέψουν στην κανονικότητα για το καλό της οικονομίας και να θυσιαστούν οι ηλικιωμένοι για ένα καλύτερο (οικονομικό) αύριο των επόμενων γενεών.

Αυτός ο ιός λοιπόν, μας ξεμπρόστιασε… ξεμπρόστιασε τις αξίες της κοινωνίας μας, της δύσης, τις προτεραιότητες μας, τον τρόπο που λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας…με μόνο γνώμονα το οικονομικό συμφέρον…όχι μόνο σε συλλογικό, κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε ατομικό.

Μήπως ήρθε ο καιρός να προβληματιστούμε και ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε;

Ποιες είναι προηγμένες χώρες τελικά;

Τι ορίζουμε ως εξέλιξη;  

Ποιες είναι οι αξίες μας ως κοινωνία;

Πως λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας;

Τι αξία έχει τελικά η ανθρώπινη ζωή;

  • Εσένα πως άλλαξε η καθημερινότητα σου;

Η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Εγώ πλέον εργάζομαι αποκλειστικά από το σπίτι.

Τα είδη πρώτης ανάγκης πολλές φορές δεν υπάρχουν στα σούπερ μάρκετς (όπως για παράδειγμα, μακαρόνια, ρύζι και κόκκινο).

Μάσκες και γάντια δεν υπάρχουν πουθενά και οι πολίτες δυστυχώς αδυνατούν (ή άλλοι αδιαφορούν) να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 Οι κοινωνικές συναναστροφές ελάχιστες εάν όχι ανύπαρκτες και όσο περνούν οι μέρες ο φόβος και η αγωνία που βιώνουμε μεγαλώνουν παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας στις Η.Π.Α.

Αυτή τη στιγμή δηλαδή  οποίος θέλει ή πρέπει εργάζεται. Κι  οποίος θέλει ή μπορεί μένει σπίτι;  

Ναι, κάπως έτσι. Εδώ μας έχουν δοθεί οδηγίες και όχι αυστηρά μέτρα που θα κληθούν οι πολίτες να πειθαρχήσουν σε αυτά!

Δεν υπάρχουν δηλαδή πρόστιμα όπως αυτά που έχουμε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

 Έχει δοθεί από την πολιτεία οδηγία βέβαια κυρίως σε εταιρίες και σε μεγάλους οργανισμούς για να προωθήσουν την εργασία από το σπίτι, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζεται στην πολιτεία που βρίσκομαι εγώ (Μασαχουσέτη). 

  • Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά;

Ναι, όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια της Βοστώνης έκλεισαν σχετικά νωρίς.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλη τη χώρα.

Το δικό μου Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε μαζί με το Harvard, το ΜΙΤ και αλλά μεγάλα ιδρύματα της περιοχής, ότι ως και το τέλος του Ακαδημαϊκού έτους όλα τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά.

Στο Πανεπιστήμιο που βρίσκομαι εγώ, δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε κανέναν χωρίς ειδική άδεια.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο κρούσμα του ιού στη Βοστώνη ήταν φοιτητής του Πανεπιστημίου μου, οποίος είχε μόλις επιστρέψει από την Κίνα.

 Οι εστίες έχουν αδειάσει και παραμένουν μόνο όσοι δεν έχουν άλλη κατοικία ή προέρχονται από χώρες όπως η Ιταλία, Κίνα, Ισπανία και το Ιράν που καταγράφουν μεγάλα ποσοστά κρουσμάτων.

  • Με το σύστημα υγείας τι γίνεται;

Αυτό που συμβαίνει με το σύστημα υγείας εδώ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

 Ενώ στη Βοστώνη βρίσκονται τα πιο φημισμένα και μεγάλα νοσοκομεία του κόσμου, λόγω έλλειψης προστατευτικού υλικού (όπως μάσκες και γάντια) υπάρχουν πολλά κρούσματα δυστυχώς μέσα στα νοσοκομεία σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 Οι συγκεκριμένες ελλείψεις έχουν να κάνουν με κυβερνητικές αποφάσεις.

 Ένας από τους δημάρχους της Καλιφόρνια έκανε επίσης δημόσια καταγγελία πριν από κάποιες μέρες, ότι νοσοκομείο της περιοχής δε περιέθαλψε17χρονο με κορωνοϊό, λόγω έλλειψης ιατρικής ασφάλισης και οικονομικών πόρων του ασθενούς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάσει τη ζωή του.

Ενώ στη Νέα Υόρκη επικρατεί μια σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση.       

  • Τι άλλο θα ήθελες να μας μεταφέρεις από εκεί;

Τέλος, κάτι επίσης πολύ ενδιαφέρον που συμβαίνει εδώ τις τελευταίες εβδομάδες είναι ο δημόσιος διάλογος/αντιπαράθεση περί προτεραιοτήτων όσον αφορά στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε κυβερνητικό αλλά και πολιτειακό επίπεδο.

Το δίλημμά λοιπόν ήταν, οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την προστασία της οικονομίας της χώρας, θυσιάζοντας κάποιες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ή την προστασία των ανθρώπινων ζωών λαμβάνοντας σκληρά μέτρα όπως αυτά του νότου της Ευρώπης αλλά βάζοντας έτσι την οικονομία του τόπου σε μεγάλο ρίσκο;

Μέχρι πριν από λίγες μέρες, επικρατούσαν οι φωνές του πρώτου σεναρίου, τελευταία δείχνουν τα πράγματα να αλλάζουν.     

 Θες να στείλεις ένα μήνυμα στον τόπο σου; Σε ανθρώπους δικούς σου;

Στέλνω σε όλους την αγάπη μου και εύχομαι όλη αυτή η περιπέτεια να έχει σύντομα αίσιο τέλος για όλους μας.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ