Κρουσώνας: Προβληματισμός σε επαγγελματίες και κατοίκους

Petite Perle 300×250

Ρεπορτάζ: Ελένη Βασιλάκη

Με φόβο και αγωνία για το μέλλον βλέπουν την επόμενη ημέρα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωναϊό οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του Κρουσώνα, αν και δεν λείπουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως από την κρίση αυτή θα βγει κάτι καλό. Αυτό που τους τρομάζει δεν είναι τόσο η ίδια η ασθένεια, που προκαλεί ο νέος ιός, όσο η οικονομική δυσπραγία που τον συνοδεύει, μετά από σχεδόν δύο μήνες λουκέτου της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς ορατό το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας.

Η "Φωνή του Μαλεβιζίου" επισκέφθηκε τον Κρουσώνα στο ξεκίνημα της εβδομάδας περνώντας στη δεύτερη φάση των μέτρων με λιγότερους περιορισμούς, συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους και αφουγκράστηκε τις ανησυχίες τους.

Ανησυχία λόγω οικονομίας

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρουσώνα Φώτης Τρυπιδάκης περιγράφοντας μας το κλίμα που επικρατεί στο χωριό του έκανε λόγο για φόβο και αβεβαιότητα. Βέβαια λειτούργησε καθησυχαστικά η περιορισμένη εξάπλωση του ιού στην Κρήτη όμως κι εκείνος στάθηκε κυρίως στην ανησυχία που δημιουργεί η οικονομική προοπτική. Τη σεζόν που μας πέρασε, όπως εξηγεί, το λίγο
λάδι που παρήγαγαν οι αγρότες του Κρουσώνα πουλήθηκε λαμβάνοντας ως προκαταβολή μόλις ένα ευρώ, χωρίς να ξέρουν αν θα εισπράξουν στην εκκαθάριση κάτι παραπάνω. Η οικοδομή, με την οποία ασχολούνται αρκετοί Κρουσιανιώτες, παρότι δε σταμάτησε εντελώς την περίοδο του γενικότερου λουκέτου λόγω κορωνoϊού , δεν είναι στα καλύτερα της ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις, που έκλεισαν για περίπου δύο μήνες, έχουν να επιδείξουν μηδενικά έσοδα. Όλα αυτά δεν μπορούν, κατά τον ίδιο, να δώσουν αισιοδοξία στον κόσμο παρότι όλοι τους θέλουν να ελπίζουν πως τα αρνητικά σενάρια για την εξέλιξη της οικονομίας θα διαψευσθούν.

Χρειάζεται ειδική μέριμνα

Πολύ προβληματισμένη για την επόμενη μέρα εμφανίζεται η πρόεδρος του γυναικείου συνεταιρισμού η "Κρουσανιώτισσα", Μαρία Τζουλιαδάκη.
Όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε τα έσοδα τους έπεσαν κατακόρυφα κι ας ήταν ανοικτός ο συνεταιρισμός. Τα μνημόσυνα, οι γάμοι και οι βαπτίσεις αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις 15 γυναίκες μέλη της "Κρουσανιώτισσας", και τέτοιες κοινωνικές εκδηλώσεις, μετά από Μυστήρια, εδώ και δύο μήνες δεν υπάρχουν ενώ δεν διαφαίνεται και προοπτική να επανέλθουν στο άμεσο μέλλον.
Αυτό προβληματίζει τις δραστήριες γυναίκες του συνεταιρισμού που θεωρούν πως πρέπει για περιπτώσεις όπως η δική τους να υπάρξει ειδική μέριμνα από το κράτος.

Περιορισμένη αισιοδοξία

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρουσώνα, ο οποίος καλύπτει εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, Μαρία Αντωνογιαννάκη, μας εξήγησε πως η αισιοδοξία τους είναι πολύ περιορισμένη.
Όλο αυτό το διάστημα, μας είπε, οι επιχειρήσεις-μέλη του είτε έβαλαν λουκέτο είτε υπολειτούργησαν. Ακόμα και εκείνες που μπορούσαν να παραμείνουν ανοικτές, όπως σούπερ μάρκετ, φούρνοι και επιχειρήσεις με delivery είδαν την κίνηση τους να μειώνεται αισθητά.
Σύμφωνα με την κ Αντωνογιαννάκη, το κακό είναι πως επί χρόνια οι επιχειρήσεις βίωναν όλες τις οικονομικές ανωμαλίες που επέφεραν τα μνημόνια και πριν προλάβουν να συνέλθουν τους χτύπησε ο κορωνοϊός. Έτσι τώρα χρειάζονται επειγόντως μέτρα και στήριξη για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.
Η ίδια μάλιστα έχει επικοινωνήσει με τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου ζητώντας τους να προετοιμάσουν όλοι μαζί προτάσεις για τρόπους πιθανής στήριξης ώστε να κινηθούν μέσω της ΟΕΣΚ και της ΕΣΕΕ, όπου υπάγονται, μήπως και καταφέρουν να περισώσουν κάτι. Δυστυχώς, όπως μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου, ο Κρουσώνας μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά και έτσι σε αυτή τη φάση δεν έχουν να περιμένουν έσοδα από τον τουρισμό. Όμως οι επιχειρήσεις του τόπου θα μπορούσαν να στηριχθούν, για να δουν την κίνηση τους να αυξάνει, στους ανθρώπους του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και στους επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα. Όμως και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των πόλεων βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται συνεπώς δεν ξέρουν πλέον από πού να περιμένουν έσοδα.

Χάσαμε το Πάσχα

Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου του Κρουσώνα και ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ένδυσης για όλη την οικογένεια, Ηρακλής Πυργιανάκης, μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής εξαιτίας του αναγκαστικού λουκέτου που έβαλαν χάνοντας τα αυξημένα έσοδα του Πάσχα.
«Όταν κλείσαμε είχαμε κάνει όλες τις παραλαβές εμπορεύματος, το οποίο δεν πουλήσαμε και τώρα πρέπει να πληρώσουμε όμως με τι εισπράξεις;» αναρωτιέται και σημειώνει πως το διάστημα που διανύουμε, μετά το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων, κάπως θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες των καταναλωτών όμως μετά ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον τους.
Είναι πάντως θετικό, κι αυτό μας επισημάνθηκε απ όλους τους επιχειρηματίες με τους οποίους μιλήσαμε, το γεγονός πως οι Κρουσανιώτες επιλέγουν για τις αγορές τους τοπικά καταστήματα.
Φόβους πως δεν θα μπορέσει η τοπική οικονομία να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν εξέφρασε η ιδιοκτήτρια καταστήματος ηλεκτρικών ειδών και υαλικών Βαγγελιώ Δρακουλάκη.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ο κόσμος πλέον φοβάται, δεν ξέρει αν μετά από λίγες ημέρες έλθει ξανά νέο γενικό λουκέτο, δεν βλέπει προοπτικές για τα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, οπότε πώς να αλλάξει ψυχολογία και να διαθέσει χρήμα, το οποίο εξάλλου ακόμα κι αν ήθελε δεν έχει.

Υπάρχουν και θετικά στην περιπέτεια

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Κρουσανιώτες πάντως φαίνεται να αντιμετωπίζουν με πιο αισιόδοξη ματιά την όλη κατάσταση και με την εμπειρία ζωής που διαθέτουν βλέπουν σε αυτό που περάσαμε και περνάμε και θετικά στοιχεία.
Ο Γιώργος Δρακογιαννάκης ή Γύπας, όπως τον αποκαλούν στο χωριό, βοσκός στο επάγγελμα,μας είπε πως περνούσε και περνά ευχάριστα τις μέρες αυτές. Καθημερινά βγαίνει στη φύση, προσέχει και φροντίζει τα ζώα του ενώ όταν είναι στο χωριό, που τα καφενεία είναι κλειστά, μαζεύονται όλοι οι φίλοι έξω από τον ενοριακό ναό, πίνουν το καφεδάκι τους και τα λένε, σαν να μην υπάρχει ιός, αν και οι περισσότερες συζητήσεις περιστρέφονται γύρω απ αυτόν.
Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφέρει πως οικονομικά η κρίση αυτή γονατίζει και τους κτηνοτρόφους, αφού ζώα δεν έσφαξαν και δεν πούλησαν το Πάσχα ενώ τα τυροκομικά που παράγουν μένουν τα περισσότερα απούλητα.
Το συνταξιούχο Χαράλαμπο Καλομοίρη, που σήμερα ασχολείται με τα αγροτικά και στα νιάτα του έβγαζε εισόδημα και από την οικοδομή, τον ενοχλεί που ακόμα οι εκκλησίες παραμένουν ουσιαστικά κλειστές. «Είναι κακό να μη χτυπά η καμπάνα, να μην μπορείς να πας στην κηδεία ενός χωριανού σου. Είναι κακό πράμα η κλεισούρα, να θες να πας στο αμπέλι σου και να πρέπει να γράφεις χαρτιά για να αποδείξεις πως είσαι αγρότης» μας περιγράφει.
Όμως ο ίδιος βλέπει και θετικά σε ότι πρωτόγνωρο έζησαν και συνεχίζουν να ζουν: «Οι άνθρωποι μερώσανε, κάθονται στα σπίτια τους, βλέπουν τις οικογένειες τους, κι ας κάνουν και κανένα καυγά με τη γυναίκα τους. Η καραντίνα πρέπει να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, να μας διδάξει», τονίζει.
Η Ζαφειρένια Βαμβουκάκη, είναι μητέρα ιδιοκτήτη καφέ λίγο πιο κάτω από την κεντρική πλατεία του Κρουσώνα. Όλο αυτό το διάστημα η επιχείρηση τους λειτουργούσε κάνοντας διανομή καφέ ή προσφέροντας καφέ που έρχονταν οι πελάτες και παραλάμβαναν από εκεί χωρίς να τον απολαμβάνουν καθισμένοι σε κάποιο τραπεζάκι.
Όμως και στον δικό τους τον κλάδο είδαν να καταγράφονται ζημιές.
Όταν κάθε βράδυ είσαι γεμάτος κόσμο και ξαφνικά οι πελάτες περιορίζονται τότε υπάρχει θέμα, μας λέει και προσθέτει πως ακόμα και το επόμενο διάστημα που δεν θα μπορούν να λειτουργούν με όλα τα τραπέζια απλωμένα τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ