Συντάξεις: Οι ασφαλισμένοι που φεύγουν φέτος έως και 12 χρόνια πριν από τα 67 έτη

Petite Perle 300×250

Ευκαιρία για πρόωρη συνταξιοδότηση εντός του 2020, έως και 12 χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών, έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που μπορούν να κάνουν χρήση 24 ειδικών νομοθετικών διατάξεων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο ethnos.gr.

Πρόκειται για «παράθυρα» που μένουν ακόμη ανοικτά στο πλαίσιο της µεγάλης µεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώνεται το 2022. Η μεγάλη… έξοδος αφορά σε ασφαλισμένους που κυνηγούν πλήρη σύνταξη ή και μειωμένη.

Παρά τη νέα αύξηση που έφερε για όλους το 2020 στα όρια ηλικίας και η οποία κυµαίνεται από 3 µήνες για τις 35ετίες έως 21 µήνες – δηλαδή 1,9 χρόνια – για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, υπάρχουν 24 κατηγορίες ασφαλισµένων στο Δηµόσιο και στον ιδιωτικό τοµέα που µπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών. 

Πρόκειται για δηµοσίους υπαλλήλους που είχαν 25ετίες έως το 2012 και µπορούν να φύγουν µε µειωµένη ή συµπληρώνοντας 35ετία, 36ετία ή 37ετία µε πλήρη, όπως επίσης και γονείς που χρειάζεται να έχουν συµπληρώσει και το εκάστοτε όριο ηλικίας τον Αύγουστο του 2015 ή είναι τρίτεκνοι – πολύτεκνοι και φεύγουν χωρίς όριο. Ειδικά όρια ισχύουν επίσης για τους µισθωτούς του πρ. ΙΚΑ και των πρώην ευγενών Ταµείων ∆ΕΚΟ – Τραπεζών, όπως επίσης για όσους συνταξιοδοτούνται µε βαρέα ένσηµα αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελµατίες.

«Ο απαιτούµενος χρόνος ασφάλισης µπορεί να εξασφαλιστεί και µε τη διαδικασία εξαγοράς πλασµατικών ετών» παρατηρεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέµατα κοινωνικής ασφάλισης, προσθέτοντας πως «µοναδική κατηγορία ασφαλισµένων που µένουν ανεπηρέαστοι από τη νέα αύξηση είναι όσοι είχαν οριστικά θεµελιώσει δικαίωµα την 19η Αυγούστου 2015, είχαν δηλαδή συµπληρώσει τότε και τις δύο προϋποθέσεις: το όριο ηλικίας και τον απαιτούµενο χρόνο ασφάλισης».

Για να δείτε τις 24 κατηγορίες ασφαλισµένων που συνταξιοδοτούνται µε ειδικές διατάξεις εντός του 2020, σύµφωνα µε τον κ. Ρίζο, πατήστε εδώ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ