Λαβρόφ στην Αθήνα: Η προοπτική στις Ελληνορωσικές σχέσεις

Petite Perle 300×250

Σε φάση αναθέρμανσης εισέρχονται οι ελληνορωσικές σχέσεις

Σε φάση αναθέρμανσης εισέρχονται οι ελληνορωσικές σχέσεις που ήταν «παγωμένες» τα τελευταία δυο χρόνια, μετα την επίσκεψη  του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια και τον Πρωθυπουργό. Μητσοτάκης και Λαβρόφ συμφώνησαν ότι χρειάζεται ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Από κει και πέρα, όμως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ κινήθηκε αμιγώς διπλωματικά, τηρώντας ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα.

Του Κώστα Πασίση

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας στις δηλώσεις του τάχθηκε υπερ του «απευθείας διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας». Μια θέση που «κουμπώνει» με τον τουρκικό σχεδιασμό.

Ενώ στη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια έβαλε στο «τραπέζι» και το στοιχείο της Χάγης.

Πάντως, προετοιμάζοντας την επίσκεψη του στην Αθήνα και επιδιώκοντας να αλλάξει το κλίμα προς το καλύτερο, ο Σεργκέι Λαβρόφ πήρε ανοικτά θέση υπερ της Ελλάδος στο ευαίσθητο θέμα των 12 ναυτικών μιλίων.

Σε συνέντευξη του υπογράμμισε ότι το άρθρο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Στο σημείο αυτό να  σημειώσουμε επίσης ότι  και ο Κυριάκος Μητσοτακης μιλώντας στη βουλή έστειλε το δικό του καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας  ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ακόμη, ο κ. Λαβρόφ  θύμισε και τη ρωσική συμβολή  στη συντριβή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, τον Οκτώβριο του  1827 στον κόλπο του Ναυαρίνου.

Δυο κινήσεις που προκάλεσαν  εκνευρισμό στην Άγκυρα που γνωρίζει ότι οι σχέσεις της με τη Ρωσική «αρκούδα» είναι ιδιότυπες και ανα πάσα στιγμή μπορεί να περάσουν σε φάση  όξυνσης, λόγω των πολλών και αντιτιθέμενων συμφερόντων.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα

«Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση σε μια κρίσιμη συγκυρία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος πέτσας σχολιάζοντας την άφιξη του υψηλού προσκεκλημένου.

Οι σχέσεις των δυο χωρών διερράγησαν πριν από δυο χρόνια όταν η κυβέρνηση Τσίπρα και ο τότε υπουργός ΥΠΕΞ Νικος Κοτζιάς είχαν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, λόγω εμπλοκής τους στη συμφωνία των Πρεσπών. Έκτοτε οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών σκεπάστηκαν από «βαρυχειμωνιά».

Το πρώτο βήμα αποκατάστασης  των επαφών των δυο κρατών το έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισκεπτόμενος τη Μόσχα.

Η Ρωσία μπορεί να μην είναι εταίρος της Ελλάδος, αλλά είναι μια υπερδύναμη και μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ. Και αυτός είναι ένας παράγοντας που προσμετρά  η Ελλάδα σε διπλωματικό επίπεδο, αν και δεν περιμένει  σημαντική βοήθεια από τη Ρωσία.

Επιπλέον ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ  Πούτιν  ανήκει στον κύκλο των ηγετών που είναι συνομιλητές του Ταγίπ Ερντογάν και μπορεί να διαδραματίσει έναν διακριτό  ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά η επίσκεψη του κ Λαβρόφ στην Αθήνα, μετα από τέσσερα χρόνια, έχει τη δική της εξήγηση, ενώ …συνέπεσε και με την προ ημερών άφιξη στην Ελλάδα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικλ Πομπέο.

Η Ρωσία με την έλευση Λαβρόφ στην Αθήνα θέλει να δηλώσει και αυτή παρούσα στο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκοντας στο στενό «πυρήνα» της, μπορεί κάλλιστα να γίνει μια «γέφυρα» επικοινωνίας Ρωσίας και Ευρώπης.

Εν κατακλείδι το Μαξίμου βάζει θετικό πρόσημο στην επίσκεψη του επικεφαλής της Ρωσικής Διπλωματίας. Επίσης έχει προσκαλέσει τον Ρώσο Πρόεδρο να έλθει στην Αθήνα και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 25 Μαρτίου του 2021 για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Πηγή: www.thepresident.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ