Σε κόκκινο συναγερμό το ΕΣΥ

Petite Perle 300×250

Σε μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια έχει μετατρέψει όλη τη χώρα η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με COVID-19. Οι μονάδες Υγείας της επικράτειας είναι σε κόκκινο συναγερμό, ενώ στη δύσκολη μάχη του ΕΣΥ με τον κορωνοϊό τίθεται σήμερα και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, το οποίο θα καλύψει επικουρικά την εφημερία στην πόλη. 

Σε πλήρη εγρήγορση έχει τεθεί και το ΕΚΑΒ για διακομιδές και αεροδιακομιδές με ειδικές κάψουλες αρνητικής πίεσης διασωληνωμένων ασθενών, κυρίως από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας είχε φτάσει στο 90% χθες, σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι υγειονομικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ανοίξουν επιπλέον κλίνες για ασθενείς με COVID-19. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές το βράδυ έγιναν 28 εισαγωγές σε ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ μόνο το ΑΧΕΠΑ έκανε 87 εισαγωγές ασθενών (απλές κλίνες και ΜΕΘ) στην εφημερία του. Χθες το πρωί από τις 148 κλίνες εντατικής COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν μόλις 16 που σημαίνει ότι με τον ρυθμό που κινείται η επιδημία αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα, αυτές καλύπτονταν εντός 24ώρου.

Υπό αυτές τις συνθήκες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη χθες το πρωί υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του γ.γ. Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, των διοικητών της 3ης και 4ης ΥΠΕ, λοιμωξιολόγων και εντατικολόγων, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση έως την Κυριακή 50 νέων κλινών –επιπλέον των 50 που ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός– σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με μετατροπή ειδικών μονάδων σε ΜΕΘ. Ειδικότερα, ανοίγουν έξι κλίνες στο ΑΧΕΠΑ, 15 στο Ιπποκράτειο, έξι στο «Γεννηματάς», επτά στο Ξάνθης, πέντε στο Αλεξανδρούπολης, πέντε στο Σερρών, και έξι στο Γιαννιτσών. Σήμερα μπαίνει επικουρικά στην εφημερία του ΕΣΥ και το ιδιωτικό Διαβαλκανικό Ιατρικό Θεσσαλονίκης, για να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές στην εφημερία του ΑΧΕΠΑ απευθύνθηκαν 500 άτομα (ύποπτα περιστατικά και ασθενείς με άλλα έκτακτα προβλήματα υγείας).

Το επόμενο βήμα σε αυτή τη φάση του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης είναι οι διακομιδές ασθενών μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες υγειονομικές περιφέρειες. Εως τώρα αυτό γινόταν στο πλαίσιο της ίδιας ΥΠΕ, ωστόσο όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Κικίλιας, «πλέον η χώρα είναι μία υγειονομική περιφέρεια». Σύμφωνα με τον υπουργό, κατόπιν επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα διατεθεί ένα C-130 για αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες υγειονομικές περιφέρειες.

Στην Αττική

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη πίεση δέχονται οι μονάδες Υγείας της Αθήνας, όπου η πληρότητα στις κλίνες εντατικής ήταν χθες το μεσημέρι στο 63% (206 κλίνες στο λεκανοπέδιο εκ των οποίων 130 ήταν κατειλημμένες). Είναι ενδεικτικό ότι στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων, η πληρότητα σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ-COVID πλησίαζε το 100%. 

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όπου χθες κατά πληροφορίες νοσηλεύονταν περίπου 120 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ οι ΜΕΘ είχαν γεμίσει. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι η διεύρυνση της συνεργασίας του με στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ έχει ανοίξει διάλογο με ιδιωτικές κλινικές για την εξ ολοκλήρου διάθεσή τους στο ΕΣΥ σε πόλεις με μεγάλη πίεση, όπως η Λάρισα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διάταξη νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ανασφάλιστοι που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Το ίδιο ισχύει ήδη για τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ