Κατά πλειοψηφία η απόφαση για τη δημιουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στο Γάζι

Petite Perle 300×250

Προβλέπεται να φιλοξενηθεί στους χώρους του Γυμνασίου

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, η πρόταση του αντιδημάρχου Παιδείας, Μπάμπη Κουτσογιάννη, για τη δημιουργία εσπερινού ΕΠΑΛ, στο Γάζι.

Το προτεινόμενο ΕΠΑΛ θα φιλοξενηθεί στο Γυμνάσιο Γαζίου και ήδη το αίτημα έχει γίνει αποδεκτό από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .

Στην εισήγηση αναφέρονται οι ειδικότητες και το σκεπτικό για τη δημιουργία του Εσπερινού ΕΠΑΛ.

"Ο Δήμος Μαλεβιζίου με το με αρ. 17993/29.10.2020 έγγραφό του προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρότεινε την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ με έδρα το Γάζι.

   Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου με το υπ' αριθμό πρωτ. Φ.2.1/19239/05.11.2020 έγγραφό της εισηγείται για το Δήμο Μαλεβιζίου την ΙΔΡΥΣΗ σχολικής μονάδας  ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ με έδρα το Γάζι.  

    Ο Δήμος Μαλεβιζίου τοποθετείται στην παραπάνω πρόταση και :

Α. Γνωμοδοτεί θετικά για την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ με την επωνυμία «ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ» με έδρα το Γάζι, έχοντας ως κύριο στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα:  

  1. Γνωμοδοτεί θετικά για την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στον Δήμο Μαλεβιζίου, με την ονομασία ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ με έδρα το Γάζι

Το προτεινόμενο προς ίδρυση ΕΠΑΛ, θα στεγαστεί στο κτίριο του Γυμνασίου Γαζίου, στην οδό Καμαριώτη αρ. 44, στο Γάζι, με δυνατότητα στέγασης 400 μαθητών.   

2.   Οι προτεινόμενοι τομείς και ειδικότητες όπως προβλέπεται στον ν. 4386/2016 (Α΄ 83) «Καθορισμός Τομέων και Ειδικοτήτων ανά Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.)», όπως κάθε φορά ισχύει, είναι οι εξής:

      1. Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, με ειδικότητες:

         α)Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής (με πιθανό αριθμό μαθητών 20)

          β) Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής (με πιθανό αριθμό μαθητών 15)

      2. Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας με ειδικότητα:

         «Υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων» (με πιθανό αριθμό μαθητών 10)

      3. Τομέας Πληροφορικής με ειδικότητα :

         «Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής» (με πιθανό αριθμό μαθητών 10)

      4. Τομέας υγείας – προνοίας – ευεξίας με ειδικότητες:

        α) Αισθητικής Τέχνης (με πιθανό αριθμό μαθητών 15)

        β) Κομμωτικής Τέχνης (με πιθανό αριθμό μαθητών 20)

  Η ίδρυση του προτεινόμενου ΕΠΑΛ, θα βοηθήσει σημαντικό αριθμό μαθητών των τριών Γυμνασίων του Δήμου μας, που έχουν διαφορετικές δεξιότητες και ενδιαφέροντα, να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να ακολουθήσουν τομείς πέρα των καθιερωμένων αυτών του Γενικού Λυκείου, ώστε να αποκτήσουν ενδιαφέρον στις σπουδές και ένα απολυτήριο το οποίο θα τους χρησιμεύσει στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.      

   Η λειτουργία ενός εσπερινού ΕΠΑΛ, θα δώσει σε αυτά τα παιδιά την «ευκαιρία στο όνειρο», να μπορέσουν δηλαδή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με παράλληλη εξειδίκευση, η οποία θα τους καταστήσει ως ενήλικες, ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.

  Να αναφερθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών, λόγω μεγάλων οικονομικών δυσχερειών και οικονομικής αδυναμίας της οικογένειάς τους, αναγκάζεται να σταματήσει το σχολείο για να εργαστεί ή μετακινείται καθημερινά στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου, με ότι οικονομικό κόστος αυτό συνεπάγεται.

   Επιπρόσθετα η ίδρυση νέου ΕΠΑΛ θα συντελέσει και στην αποσυμφόρηση του 4ου  Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου, του  μοναδικού εσπερινού ΕΠΑΛ στην ΠΕ Ηρακλείου

  Οι προτεινόμενες ειδικότητες είναι συνδυασμός των εκτιμώμενων αναγκών και προτιμήσεων της μαθητικής κοινότητας και ανάγκη λειτουργίας τομέων, που δεν λειτουργούν ή λειτουργούν με υπεράριθμα τμήματα σε άλλα ΕΠΑΛ.

  Εκτιμάται ότι ιδιαίτερα για τις ειδικότητες του τομέα της Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και της Υγείας – προνοίας – ευεξίας, θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον μαθητών για φοίτηση, καθώς το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου, δεν διαθέτει τις συγκεκριμένες ειδικότητες.   

  •  Ο Δήμος Μαλεβιζίου αναλαμβάνει να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες της προτεινόμενης σχολικής μονάδας, τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και διαθέτει τις απαιτούμενες δημοτικές εκτάσεις για να στεγάσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (όπως θερμοκήπιο) για την εκπαίδευση των μαθητών στον τομέα «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος».

Από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προτείνεται ότι το 1ο και 2ο Ε.Κ. Ηρακλείου μπορούν να εξυπηρετήσουν προσωρινά, τις εργαστηριακές ανάγκες του υπό ίδρυση ΕΠΑ.Λ.

  • Για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της προτεινόμενης σχολικής μονάδας, θα εκδοθούν οι αντίστοιχες βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης"

Η παράταξη Νέοι Δρόμοι ψήφισε αρνητικά (δείτε εδώ).

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου, ψήφισε παρών, και τοποθετήθηκε για τα πρακτικά της 24ης δια περιφοράς συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και για το συγκεκριμένο θέμα, όπως παρακάτω: «Τον Γενάρη του 2020 πάρθηκε απόφαση να δημιουργηθεί ημερήσιο ΕΠΑΛ γιατί θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες της περιοχής σε αντίθεση με ένα εσπερινό – όπως ήταν η αρχική πρόταση. Αυτό δεν υλοποιήθηκε χωρίς εξήγηση. Τώρα επανέρχεται η πρόταση για εσπερινό χωρίς να διευκρινίζεται αν θα γίνει και το ημερήσιο. Επίσης, δεν συμφωνούμε να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη χρηματοδότησης των λειτουργικών αναγκών και προμήθειας εξοπλισμού και να τα αναλάβει ο δήμος. Υπενθυμίζουμε ακόμα την γενικότερη θέση μας γ ια τα ΕΠΑΛ, ότι το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση και όχι μόνο την καλλιέργεια δεξιοτήτων. Συμφωνούμε για την ίδρυση 2ου Γυμνασίου, αλλά η ανέγερση του κτηρίου πρέπει να γίνει με κρατική χρηματοδότηση και όχι με δάνειο που θα επ ιβαρύνει για δεύτερη φορά τους δημότες, πέρα από την φορολογία».

 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ