ΚορωνοΧριστούγεννα με περιορισμούς ακόμα και στις οικογενειακές συνάξεις

Σε όλες τις κυβερνητικές συχνότητες ηχούσε χθες το μήνυμα της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, καθώς η χώρα διανύει την τελευταία -θεωρητικά- εβδομάδα ισχύος του δεύτερου στην ίδια χρονιά lockdown, το οποίο ήρθε για να μείνει για τα καλά, όπως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι και τα φετινά Χριστούγεννα.

Εκτιμώντας ως «ανεδαφική» τη συζήτηση περί άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξήγησε χθες πως «όταν θα έρθει η ώρα να αρθούν ένα-ένα τα περιοριστικά μέτρα», προσθέτοντας παράλληλα όμως ότι «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Είναι ανεδαφική αυτή η κουβέντα».

Την πόρτα της άρσης των περιοριστικών μέτρων από την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών στα τέλη Νοέμβρη έκλεισε χθες με θόρυβο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όσα μέτρα εισηγηθεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τις… δόσεις κανονικότητας λόγω των γιορτών τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης την 7η Δεκέμβρη.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται εντός των οικογενειών», ο κ. Πέτσας κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να περιορίσουν αριθμητικά τον κύκλο των συναναστροφών τους, αποφεύγοντας να συναντούν πρωτίστως άτομα της τρίτης ηλικίας. «Ο ιός – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί – πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε, λέγοντας πως «τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού στους ηλικιωμένους τις τελευταίες ημέρες επηρεάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ετοιμάζεται να κάνει… Πάσχα, χριστουγεννιάτικα, επαναφέροντας ανάλογους περιορισμούς με το αναστάσιμο τραπέζι. Στα σενάρια που εξετάζονται, η επιστροφή του «πλαισίου εορτασμού του Πάσχα» με οικογενειακό τραπέζι σε πολύ στενό κύκλο και χωρίς μετακινήσεις εκτός νομού είναι ένα από τα επικρατέστερα, ώστε να μην αποπειραθούν οι επίδοξοι οικοδεσπότες να διοργανώσουν ρεβεγιόν κατ' οίκον και να μην ακολουθήσει και φέτος η πατροπαράδοτη ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών.

Στα… κορωνοχριστούγεννα, απούσα θα είναι και η μουσική, καθώς μετά το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (για το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να κλίνει προς τις 7 Δεκεμβρίου), θα ακολουθήσει η επιστροφή στο λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τελευταία, αλλά πιο κρίσιμη διαδρομή στον χάρτη επαναφοράς της χώρας στην καθημερινότητα αποτελεί η εστίαση, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεν κατά πάσα πιθανότητα παραμονές Χριστουγέννων (μάλλον 21 Δεκεμβρίου), αλλά με πολλούς δε αστερίσκους.

Συγκεκριμένα, όσα εστιατόρια ανοίξουν, δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια. Προς μεγάλη απογοήτευση του νεανικού κυρίως πληθυσμού της χώρας, ούτε για την πρωτοχρονιάτικη πρόποση θα ανοίξουν τα μπαρ φέτος, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα συνωστισμού και μαζικής διασποράς του ιού.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών, όπως και το Πάσχα:

· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά

Διαλέγοντας… φούσκα

«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη», υπογράμμισε χθες από την πλευρά της και η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα, «η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του», σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας με τον όρο «φούσκα» μια μικρή, αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους, με τους οποίους και μόνο πρέπει κανείς να συναναστρέφεται.

Η λύση της … φούσκας φαίνεται πως προκρίνεται τις τελευταίες ώρες από τους επιστήμονες, όταν μάλιστα «τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι τα αναμενόμενα» μετά από 20 ημέρες lockdown, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Κληθείς μάλιστα να απαντήσει για τον πιθανό χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς δεν έκρυψε πως αντιλαμβάνεται την προσδοκία που δημιουργούν στους πολίτες και τους επαγγελματίες οι γιορτές, αλλά αυτή τη στιγμή μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, παραπέμποντας στους λοιμωξιολόγους για την εισήγηση αναφορικά με το χρόνο λήξης του lockdown. Πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται περισσότερο μέρα με την μέρα ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όταν «στη Βόρεια Ελλάδα, για παράδειγμα, περιμέναμε σε κάποιες περιοχές νωρίτερα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, κάτι που δείχνει μεν ορατό, αλλά δεν έχει γίνει στο βαθμό που θα θέλαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Χαρδαλιάς έθεσε χθες ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα θέμα «πιστής τήρησης των μέτρων», καθώς μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η οδός διαφυγής του ιού προς την κοινότητα, παρά τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί στην πόλη για τη στεγανοποίησή της, οδηγώντας σε 300 νέα κρούσματα χθες. Με τις κλίνες ΜΕΘ να έχουν υπερβεί τα όρια πληρότητάς τους, σοκ και δέος προκάλεσε χθες η «ανακάλυψη» 60 νέων κρουσμάτων στο ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμων», μεταξύ των οποίων είναι περιθαλπόμενοι (ηλικιωμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία) και εργαζόμενοι. Καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προνοιακές δομές στην πόλη, συναγερμός σήμανε χθες για τυχόν ύπαρξη περισσοτέρων κρουσμάτων, με δεδομένο ότι στους χώρους του ιδρύματος είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ