Στρογγυλό Τραπέζι από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης για τη συμβολή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Κρήτης

Θέμα: Στρογγυλό Τραπέζι από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης για τη συμβολή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Ένας από τους βασικούς θεματικούς άξονες των εκδηλώσεων είναι η Επανάσταση στην Κρήτη το 1821 και η συμβολή των Κρητικών στον αγώνα της εθνεγερσίας. Για τη διερεύνηση αυτής της ιστορικής πτυχής της Επανάστασης, θα πραγματοποιηθεί,στις 14 Απριλίου 2021, ώρα 18:00-20:30, στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Η συμβολή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Πρόκειται για το 3ο κατά σειρά στρογγυλό τραπέζι, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα των κεντρικών δράσεων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης στο πλαίσιο του επετειακού έτους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης και με ζωντανή ροή στο διαδίκτυο.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετέχουν ως ομιλητές:

  • Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Νίκος Ανδριώτης, Δρ Ιστορίας, εκπαιδευτικός.

Οι ομιλητές θα προσεγγίσουν τις βασικές πτυχές του κεντρικού θέματος, ως εξής:

α) Έναρξη και εξέλιξη του επαναστατικού αγώνα στην Κρήτη (φάσεις, γεγονότα, ιστορικό πλαίσιο, τόποι, πρωταγωνιστές).

β) Το κοινωνικό τοπίο στην Κρήτη στα χρόνια της Επανάστασης (κοινωνικές δομές, κοινωνικές σχέσεις και συνθήκες, οικονομία, δημογραφία, πολιτισμός, εκπαίδευση, επιρροές/εξαρτήσεις).

γ) Η εξέλιξη του Κρητικού ζητήματος, από το 1830 έως το 1913, και η διεθνοποίησή του (παράμετροι, γεγονότα, προεκτάσεις).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης.

Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Το στρογγυλό τραπέζι επιμελήθηκαν, συντονίζουν και παρουσιάζουν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Κρήτης και υποστηρίζει τεχνικά η ομάδα τεχνικής και ψηφιακής υποστήριξης του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης.

Η εκδήλωσηαπευθύνεται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, πρωτίστως στους εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Οι εργασίες θα μεταδοθούν με ζωντανήροή στο Youtube, στη διεύθυνση: https://youtu.be/XzYux0s_Zto

Περισσότερες για το πρόγραμμα των δράσεων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες:

https://pekes.pdekritis.grκαι https://pekes.pdekritis.gr/1821draseis

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Α. Θεοχάρης Δετοράκης

Ο Θεοχάρης Δετοράκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σπουδές: Πανεπιστήμιο Aθηνών-Φιλοσοφική Σχολή .

Ειδικά Ενδιαφέροντα: BυζαντινήYμνογραφία και Aγιολογία, Iστορία της Kρήτης.
Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Oι άγιοι της πρώτης βυζαντινής περιόδου της Kρήτης και η σχετική προς αυτούς φιλολογία (Aθήναι 1970).

'Αλλες πληροφορίες:

  • Πρόεδρος της EταιρίαςKρητικώνIστορικώνMελετών
  • Eταίρος της EταιρείαςBυζαντινών Σπουδών
  • 'ΑρχωνMέγας Πρωτονοτάριος της Aγίας και Mεγάλης του XριστούEκκλησίας (Oικουμενικό Πατριαρχείο)
  • Bραβείο "NίκοςKαζαντζάκης" του Δήμου HρακλείουKρήτης
  • BραβείοEνώσεωςEλλήνων Λογοτεχνών
  • 21 βιβλία (μεταξύ των οποίων: Iστορία της Kρήτης, Aθήνα 1986, καθώς και πολλές ειδικές μελέτες σε θέματα τοπικής ιστορίας) και πάνω από 35 εργασίες επιστημονικής αρθρογραφίας.

Β. Ελευθερία Ζέη

Η Ελευθερία Ζέη είναι Επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεννήθηκε στο HράκλειοKρήτης το 1961. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του  Πανεπιστημίου Aθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (ParisI, Panthéon-Sorbonne). Aπό το 1992 ως το 1998 εργάστηκε ως μεταπτυχιακός υπότροφος στο Kέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 2008 διδάσκει Νεότερη Iστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο AtelierdeTraductionLittéraire του Γαλλικού IνστιτούτουAθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι κυριότερες δημοσιεύσεις της αφορούν την κοινωνική και οικονομική ιστορία του ελληνικού νησιωτικού χώρου, αστικού και αγροτικού, στα νεότερα χρόνια.

Γ. Νίκος Ανδριώτης

Ο Νίκος Ανδριώτης είναι Δρ Ιστορίας-Αρχαιολογίας, συγγραφέας, εκπαιδευτικός.

Γεννήθηκε το 1963 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου ParisI (Σορβόνη) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα κοινωνικής και δημογραφικής ιστορίας. Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα, έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, επιμελήθηκε εκδόσεις βιβλίων και οργάνωσε συνέδρια-ημερίδες και εκθέσεις.

Η διδακτορική διατριβή του «Πληθυσμός και οικισμοί της ανατολικής Κρήτης (16ος-19ος αι.)» έχει εκδοθεί από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου (α΄ έκδοση 2006, β΄ έκδοση 2020). Πριν λίγους μήνες εκδόθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία το βιβλίο του Πρόσφυγες στην Ελλάδα 1821-1940: άφιξη, περίθαλψη και αποκατάσταση. Μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ηλία Κολοβό επιμελήθηκαν τον τόμο Όψεις της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη, έκδοση τριών φορέων της Κρήτης, ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε.

Έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως καθηγητής στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως διδάσκων νεότερης ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγητής στο  Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης

Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Κρήτης".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ