Καθηγητής Μαγιορκίνης: " Η ανάγκη να εμβολιαστούμε έχει αυξηθεί υπό το πρίσμα της μετάλλαξης Δέλτα"

Petite Perle 300×250

Την ανάγκη εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Γκ. Μαγιορκίνης υπογραμμίζει ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία συγκλίνουν ότι υπάρχει πλεονέκτημα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού έναντι της μετάλλαξης «Άλφα», ενώ παραθέτει και σχετικό πίνακα με συγκεκριμένα στοιχεία.

Όπως επισημαίνει πάντως, «έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να κατανοήσουμε τη φύση αυτού του πλεονεκτήματος».

«Εκκρεμεί μία ανάλυση που θα αναλύει τους λεγόμενους συγχυτικούς παράγοντες Ηλικία και Εμβολιασμός ώστε να κατανοήσουμε τη φύση του πλεονεκτήματος της Δέλτα. Είναι σημαντικό να μην εξάγουμε επιπόλαια συμπεράσματα», σημειώνει.

«Το σίγουρο είναι ότι η ανάγκη να εμβολιαστούμε έχει αυξηθεί υπό το πρίσμα της Δέλτα», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γκ. Μαγιορκίνης.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γκ. Μαγιορκίνη: 

«Σχετικά με την μεταδοτικότητα των Άλφα και Δέλτα.

Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα συγκλίνουν σαφώς ότι υπάρχει πλεονέκτημα της Δέλτα έναντι της Άλφα στις δεδομένες συνθήκες. Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να κατανοήσουμε την φύση αυτού του πλεονεκτήματος.

Παραθέτω τον πίνακα από τα secondary attack rates του Άλφα έναντι του κλασικού από το Technical Briefing 3 του Public Health England. Όπως είναι προφανές το συνολικό attack rate στις δηλωμένες επαφές ήταν 15% για το Άλφα έναντι 11% για τα "κλασικά στελέχη".

Στο Technical Briefing 14 του Public Health England το attack rate του Άλφα έχει πλέον πέσει στο 8% ενώ του Δέλτα είναι 12.4%.

Η σύγκριση των 2 πινάκων λοιπόν δείχνει τα εξής:

α) Βλέπουμε μία πτώση στο attack rate του Άλφα της τάξης του 50% σε σχέση με την δυναμική του χειμώνα

β) Η δυναμική της Δέλτα είναι χαμηλότερη από την δυναμική που είχα η Άλφα Δεκέμβριο κατά 20%, αλλά υψηλότερη από αυτήν που έχει η Άλφα επί του παρόντος κατά 60%

Εκκρεμεί λοιπόν μία ανάλυση που θα αναλύει τους λεγόμενους συγχυτικούς παράγοντες Ηλικία και Εμβολιασμός ώστε να κατανοήσουμε την φύση του πλεονεκτήματος της Δέλτα. Είναι σημαντικό να μην εξάγουμε επιπόλαια συμπεράσματα.

Το σίγουρο είναι ότι η ανάγκη να εμβολιαστούμε έχει αυξηθεί υπό το πρίσμα της Δέλτα.»

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ