Oι κάθετες ανεμογεννήτριες η λύση για τα πλωτά πάρκα;

Petite Perle 300×250

Τι δείχνει μελέτη Αγγλικού Πανεπιστημίου με υπογραφή από την Κρήτη

Ρεπορτάζ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Σε ένα σημαντικό εύρημα που μπορεί να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα κατέληξε, νέα επιστημονική μελέτη που ολοκλήρωσε το πανεπιστήμιο Oxford Brookes υπό τον καθηγητή Ιάκωβο Τζανάκη.

Η έρευνα έγινε για να καλύψει ένα βασικό κενό που υπήρχε ως προς τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου τύπου ανεμογεννητριών, όταν αυτές είναι σε διάταξη πάρκου.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να επιτευχθεί άνοδος έως και 15% στην απόδοση των θαλάσσιων ανεμογεννητριών κοντά στις ακτές και σε βαθιά νερά εφόσον αντικατασταθεί η τεχνολογία των οριζοντίων ανεμογεννητριών με αυτή των κάθετων.

Όπως είπε στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" ο κ. Τζανάκης, η έρευνα αφενός έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη γνώση αφετέρου τα σημαντικά της συμπεράσματα έχουν ήδη προσελκύσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Οι κάθετες ανεμογεννήτριες έχουν μια άλλη "φιλοσοφία" σύμφωνα με τον ίδιο και είναι πιο εύχρηστες.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουν τον όγκο των οριζόντιων ανεμογεννητριών και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο επιπλέον είναι και πιο οικονομικές στη συντήρησή τους. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν τοποθετήσεις τις ανεμογεννήτριες σε πάρκο η απόδοσή τους συνολικά αυξάνει κατά 15% σε αντίθεση με τις κλασικές ανεμογεννήτριες αυτές με τα τρία πτερύγια, που η απόδοσή τους πέφτει ως και 40% λόγω του wake effect.

Τα απόνερα δηλαδή της ανεμογεννήτριας, δημιουργούν τύρβη/τυρβώδη ροή, ρίχνουν την ποιότητα του αέρα που τραβάει η επόμενη σειρά όποτε η απόδοση μειώνεται (και κατ΄ επέκταση η συνολική απόδοση του πάρκου. Οι κάθετες ανεμογεννήτριες λύνουν αυτό το πρόβλημα βελτιώνοντας την απόδοση και των γειτονικών ανεμογεννητριών».

Το άλλο σημαντικό είναι ότι λόγο του σχεδιασμού τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλωτά πάρκα επειδή το κέντρο βάρους τους είναι χαμηλά και δεν χρειάζεται θεμελίωση. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύχρηστες και δεν έχουν πολλές δεσμεύσεις ως προς τη χωροθέτηση.

Όπως εξηγεί ο κ. Τζανάκης αυτή η διαπίστωση παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

«Οι κάθετες ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν σε βαθιά νερά σε αντίθεση με του οριζόντιου άξονα που χρειάζονται θεμελίωση στον πυθμένα και αναγκαστικά τοποθετούνται κοντά στις ακτές».
Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, «εξασφαλίζουν ελάττωση της οπτικής ρύπανσης από την ακτή και προάγουν λύσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος που βασίζεται στο απέραντο γαλάζιο και στην ομορφιά των παράκτιων πόλεων/χωριών κλπ».

Αυτή η λύση θα μπορέσει όπως εκτιμά να κατευνάσει την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και νησιωτών κι αυτό επειδή:
«Οι τουρμπίνες κάθετου άξονα θα ήταν μια εξαιρετική λύση για τα νησιά.
Για τα ίδια μεγαβάτ ισχύος είναι μικρότερες σε ύψος και δεν φαίνονται εύκολα από την ακτή. Μικρότερο ύψος μικρότερο γενικά κόστος συντήρησης. Έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν 100 φορές λιγότερο χώρο από τις οριζόντιες για την ίδια απόδοση/πυκνότητα ισχύος (power density)».

Ένα άλλο επίσης βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχουν σύστημα προσανατολισμού αέρα και λειτουργούν με όποια κατεύθυνση και αν φυσάει ο άνεμος.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές πραγματοποίησαν 11.500 ώρες προσομοιώσεων και ανέλυσαν τις επιδράσεις των ρευμάτων.

H έρευνα είχε ως στόχο την αριθμητική προσομοίωση και βελτιστοποίηση του καθέτου άξονα ανεμογεννητριών σε διάταξη ζεύγους: εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα.

Την ιδέα είχε ο προπτυχιακός φοιτητής Joachim Toftegaard Hansen.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ