Ικανοποιημένος αλλά όχι εφησυχασμένος

Petite Perle 300×250

 Ο Δήμαρχος  ενημέρωσε το  δημοτικό συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις για τον κόμβο της Αχλάδας και για το θέμα που έχει προκύψει με τη νέα χάραξη και τα Λινοπεράματα

Της Κορίνας  Καφετζοπούλου

Τιτάνια χαρακτήρισε τη συλλογική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες για το θέμα των κόμβων της Αγίας Πελαγίας αλλά και της Αχλάδας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου.

 Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στην Τύλισο, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα σε συνδυασμό με τη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη για την νέα χάραξη στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος και αισιόδοξος τουλάχιστον για το θέμα που έχει προκύψει με τον κόμβο της Αχλάδας, μετά την ενημέρωση που είχε που είχε την Τετάρτη από τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργος Καραγιάννη,

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραγιάννης δεσμεύτηκε  για λύση την οποία θα παρουσιάσει αρχές Γενάρη.

Πριν από αυτή την ενημέρωση είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις και ένα πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα , για το ζήτημα.

Μιλώντας στους δημοτικούς συμβούλους ο κ. Μποκέας είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στην Περιφέρεια διατυπώθηκε η πρώτη επίσημη ενημέρωση για ρεαλιστική λύση η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Υποδομών.

Νέα χάραξη ΒΟΑΚ

Όσον αφορά στο θέμα με τις ενστάσεις που διατυπώνει το Μαλεβίζι, η Περιφέρεια, και το ΤΕΕ/ΤΑΚ επί της νέας χάραξης καθώς η περιοχή δεν έχει πρόσβαση στο νέο δίκτυο αφού πρόκειται για νέα χάραξη, έκανε μια επιγραμματική αναφορά.

Εκεί που στάθηκε ωστόσο ήταν στο θέμα της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων από τα Λινοπεράματα.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό διάστημα ότι έχει προκύψει ένα θέμα με τα Λινοπεράματα καθώς η νέα χάραξη προβλέπει ως σημείο έναρξης την κατασκευή του νέου δρόμου με κατεύθυνση το Ρέθυμνο από αυτό το ύψος με νότια όδευση με τη χάραξη να διασχίζει το βουνό ανάμεσα σε Ροδιά και Παλαιόκαστρο.

Η περιοχή των Λινοπεραμάτων θεωρείται υψηλού κινδύνου.

Η κατασκευή του νέου δικτύου βρίσκεται σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας .

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης αυτή τη ζώνη την έχει οριοθετήσει στην ειδική κατηγορία SEVESO για την εναρμόνιση με τις διατάξεις του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης.

Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι αυτές οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι 600 μέτρα μακριά από αυτοκινητόδρομους.

Κι αυτό εισηγήθηκε.

 Το θέμα αυτό απασχόλησε εκτενώς την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 Ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γ. Αγαπάκης που τοποθετήθηκε πρώτος έθεσε το θέμα λέγοντας ότι η δεν μπορεί να γίνει δεκτή η έκθεση της Πολιτικής Προστασίας για τη ζώνη των Λινοπεραμάτων.

 «Δεν μπορεί να φύγει ο αυτοκινητόδρομος 600 μέτρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του αερίου και τις εγκαταστάσεις των καυσίμων».

Λίγο μετά για το ίδιο θέμα ο κ. Μποκέας είπε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η χάραξη αν κάτι πρέπει να μετακινηθεί αυτά είναι τα Λινοπεράματα κι όλες οι ενέργειες γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

 Ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Καρνέσης που άκουγε προσεκτικά όλες τις τοποθετήσεις χωρίς να παρεμβαίνει απάντησε και σε αυτό το ζήτημα αλλά και στο θέμα της Κορακιάς.

Για τα Λινοπεράματα δήλωσε ότι κατασκευάστηκαν μετά το δρόμο

Αν κάποιος πρέπει να φύγει είναι οι εγκαταστάσεις και όχι ο δρόμος.

«Οι εγκαταστάσεις στα Λινοπεράματα υπήρξαν μετά την κατασκευή του δρόμου. Κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να γίνουν εκεί διότι τα θέματα ασφαλείας που τίθενται τώρα από πλευράς Πολιτικής Προστασίας έπρεπε να είχαν τεθεί και τότε διότι ο δρόμος που προϋπήρχε από τη δεκαετία του ' 60».

 Ο κ. Μποκέας ζήτησε διευκρινήσεις και ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος.

 «Εννοώ ότι ο δρόμος θα παραμείνει εκεί. Αν πρέπει να φύγει κάποιος είναι οι εγκαταστάσεις. Διότι όταν έγιναν οι εγκαταστάσεις δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια για να γίνουν. Η χάραξη θα μείνει οι εγκαταστάσεις θα φύγουν».

Είπε επίσης ότι έχει συζητηθεί με τον μελετητή το έργο του ΑΔΜΗΕ για το μεγάλο καλώδιο όπως επίσης και η προοπτική που έχει η περιοχή της Κορακιάς.

Με αφορμή αυτήν την τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μποκέας είπε ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παραδοχές από πλευράς του Υπουργείου καθώς πλέον με όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ωριμάζουν οι συνθήκες για την μετεγκατάσταση των οχλουσών δραστηριοτήτων στην Κορακιά.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ