SOS από τα φαρμακεία του Ρεθύμνου – «Απειλούνται» με κλείσιμο λόγω των αυξημένων rapid tests

Petite Perle 300×250

«Καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ με την πρόσληψη νοσηλευτών»

Η Κρήτη είναι από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη διασπορά κρουσμάτων covid τις τελευταίες μέρες. Χθες ανακοινώθηκαν 2.338 κρούσματα εκ των οποίων 363 στο Ρέθυμνο. Η υποστελέχωση των τοπικών κλιμακίων του ΕΟΔΥ με υγειονομικό προσωπικό για την διενέργεια rapid test,έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί ένα τεράστιο βάρος στα φαρμακεία όπου συρρέουν εκατοντάδες πολίτες για διαγνωστικό έλεγχο. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν συμμετέχουν όλα τα φαρμακεία στον διαγνωστικό έλεγχο, οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τόσο πολύ κόσμο καθώς εκτός του διαγνωστικού ελέγχου καλούνται να εξυπηρετήσουν τους πολίτες διαθέτοντας self test,μάσκες και φυσικά φάρμακα.

Επιπλέον, ανακύπτει ένα ακόμη πρόβλημα που σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου φαρμακοποιών Ρεθύμνου θα οδηγήσει στο κλείσιμο φαρμακείων. Και το πρόβλημα αυτό είναι η ενδεχόμενη μόλυνση των ιδίων των φαρμακοποιών με τον ιό. Ήδη τουλάχιστον δυο φαρμακεία του Ρεθύμνου έχουν κλείσει λόγω θετικότητας των ιδιοκτητών τους.

Εκατοντάδες πολίτες, άλλοι με συμπτώματα αλλά και άλλοι χωρίς συμπτώματα αλλά είτε επειδή έχουν κάποιο άτομο στο περιβάλλον τους που νοσεί είτε επειδή παρακάθισαν σε γιορτινό τραπέζι με άλλους συνδαιτυμόνες χωρίς προστασία και θέλουν να ελεγχθούν προληπτικά, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, περιμένουν στις ουρές αναμονής των φαρμακείων για να υποβληθούν σε rapid test.

Οι φαρμακοποιοί σηκώνουν ψηλά τα χέρια και δια του προέδρου του συλλόγου τους Κώστα Βαρδιάμπαση, κάνουν έκκληση στην κεντρική πολιτεία να ενισχύσει με υγειονομικό προσωπικό τα δυο τοπικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, καθένα εκ των οποίων έχει μόλις ένα άτομο για να διενεργεί τεστ κι όπως είναι αυτονόητο δεν δύναται να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

«Κάνουμε έκκληση προς τους αρμόδιους, ως Φαρμακευτικός Σύλλογος, να ενισχυθούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ όπου γίνονται rapid test. Η εξάπλωση του ιού είναι μεγάλη και έντονη. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος! Όχι απλά δεν προλαβαίνουμε, έχουμε και κρούσματα με συναδέλφους! Θα κλείσουμε κι εμείς οι ίδιοι τα φαρμακεία μας, παρότι εμβολιασμένοι! Κι εμείς είμαστε ευάλωτοι, κανείς δεν είναι άτρωτος. Αυτή τη στιγμή, το σύστημα υγείας είναι πάρα πολύ φορτωμένο και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να γίνει ό,τι δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση. Ζητάμε να ενισχυθούν άμεσα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ με την πρόσληψη νοσηλευτών για να μπορούν να διενεργούν μεγαλύτερο αριθμό τεστ και να εξυπηρετούν περισσότερους πολίτες. Αν η διασπορά περάσει στους συναδέλφους φαρμακοποιούς, θα έχουμε κλειστά φαρμακεία τη δυσκολότερη στιγμή».

Παράλληλα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, κάνει έκκληση και στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας προειδοποιώντας ότι η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αν σε κάθε οικογένεια εμφανίζεται ένα κρούσμα, τονίζοντας ότι μπορεί η μετάλλαξη «Όμικρον» να έχει ήπια συμπτωματολογία, ωστόσο «υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όλων των ηλικιών, που είναι πιο ευάλωτα και πρέπει να τα προστατεύσουμε».

Αναλυτικά,

Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Κρήτη

Σημαντικά αυξημένος ήταν και χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καταγράφοντας ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ με 36.246 νέες μολύνσεις. Στην Κρήτη επιβεβαιώθηκαν 2338 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 1.109 στο Ηράκλειο, τα 687 στα Χανιά, τα 363 στο Ρέθυμνο και τα 109 στο Λασίθι.

Προς το παρόν και παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο οι νοσηλείες παραμένουν σταθερές. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 11 ασθενείς στην κλινική covid και δυο διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Οκτώ άτομα με ύποπτα συμπτώματα παραμένουν για νοσηλεία αναμένοντας τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 36.246 , εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741 (ημερήσια μεταβολή +2.9%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615 (58.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (84.88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15.12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.780 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 437 (ημερήσια μεταβολή +9.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 413 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Έκκληση του φαρμακευτικού συλλόγου

Έκκληση στην κεντρική πολιτεία να ενισχύσει με υγειονομικό προσωπικό τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν rapid test, απευθύνουν οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου διά του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστα Βαρδιάμπαση.

Είναι τεράστιος ο αριθμός των ατόμων που συρρέουν στα φαρμακεία για διαγνωστικό έλεγχο, καθώς δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα δυο κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που έχουν μόνο από ένα υγειονομικό για την διενέργεια των τεστ. Όμως, το βάρος δεν μπορούν να το σηκώσουν τα φαρμακεία που αφ ενός εκτός του διαγνωστικού ελέγχου καλούνται να εξυπηρετήσουν τον κόσμο διαθέτοντας self test, μάσκες, φυσικά φάρμακα.

Επιπλέον, ανακύπτει ένα ακόμη πρόβλημα που σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου φαρμακοποιών θα οδηγήσει στο κλείσιμο φαρμακείων. Και το πρόβλημα είναι η μόλυνση των ιδίων φαρμακοποιών με τον ιό. Ήδη τουλάχιστον δυο φαρμακεία του Ρεθύμνου έχουν κλείσει λόγω θετικότητας των ιδιοκτητών τους.

«Κάνουμε έκκληση προς τους αρμόδιους, ως Φαρμακευτικός Σύλλογος, να ενισχυθούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ όπου γίνονται rapid test. Η εξάπλωση του ιού είναι μεγάλη και έντονη. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος! Όχι απλά δεν προλαβαίνουμε, έχουμε και κρούσματα με συναδέλφους! Θα κλείσουμε κι εμείς οι ίδιοι τα φαρμακεία μας, παρότι εμβολιασμένοι! Κι εμείς είμαστε ευάλωτοι, κανείς δεν είναι άτρωτος. Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας είναι πάρα πολύ φορτωμένο και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να γίνει ό,τι δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση. Ζητάμε να ενισχυθούν άμεσα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ με την πρόσληψη νοσηλευτών για να μπορούν να διενεργούν μεγαλύτερο αριθμό τεστ και να εξυπηρετούν περισσότερους πολίτες. Αν η διασπορά περάσει στους συναδέλφους φαρμακοποιούς, θα έχουμε κλειστά φαρμακεία τη δυσκολότερη στιγμή».

Εκατοντάδες πολίτες, άλλοι με συμπτώματα αλλά και άλλοι χωρίς συμπτώματα, αλλά είτε επειδή έχουν κάποιο άτομο στο περιβάλλον τους που νοσεί, είτε επειδή παρακάθισαν σε γιορτινό τραπέζι με άλλους συνδαιτυμόνες χωρίς προστασία και θέλουν να ελεγχθούν προληπτικά, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, περιμένουν στις ουρές αναμονής των φαρμακείων για να υποβληθούν σε rapid test. «Αν αυτό το μεγεθύνουμε και το διευρύνουμε, σε κάποιο βαθμό, είμαστε βέβαιοι ότι τις επόμενες μέρες, δηλαδή στον χρόνο που απαιτείται η επώαση -το διάστημα των τριών – τεσσάρων ημερών- θα φανεί ακριβώς τί έχει συμβεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς», τονίζει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου.

Η θετικότητα φαίνεται να είναι μεγάλη στον τοπικό πληθυσμό αφού, σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο κ. Βαρδιάμπασης από τα φαρμακεία, ο ένας στους τρεις πολίτες που υποβάλλεται σε rapid test είναι θετικός στον ιό.

O Σύλλογος Φαρμακοποιών Ρεθύμνου κάνει έκκληση και στον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα προστασίας, ενώ η άποψη του είναι πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 του μήνα αλλά αργότερα διότι, όπως τονίζει ο κ. Βαρδιάμπασης, η κατάσταση θα γίνει περισσότερο επικίνδυνη και το σύστημα υγείας ενδέχεται να καταρρεύσει λόγω της έκρηξης της διασποράς του ιού: «Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. Και τα σχολεία ας ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα. Τι θα συμβεί αν κάθε σπίτι έχει ένα κρούσμα ή και περισσότερα; Ποιος θα επιβλέψει την τήρηση της καραντίνας; Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα πλέον».

Στο 70% των κρουσμάτων η Omicron στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ στο 70% φτάνει ο μέσος όρος των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Omicron στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίας από 5 περιφέρειες (Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη) δείχνουν ότι «ο μέσος όρος των κρουσμάτων της Όμικρον είναι κοντά στο 70%», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτη. Από την πλευρά της, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης να εκφεύγει της ανοσίας. Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων είναι ανεπαρκής έναντι της Omicron. Αντίθετα, η τρίτη δόση παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή η διάρκειά της. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητα κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Θετικά νέα για την πορεία της πανδημίας

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.

Με την Omicron, θεωρείται πλέον γεγονός η αυξημένη μεταδοτικότητά της και η ήπια κλινική νόσος. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα.

Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται συλλοιμώξεις ατόμων τόσο με τη Δέλτα όσο με την Omicron, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους.

«Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε. Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες. Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στο 67,3% το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%.

Η τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά.

Ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, άτομα με θετικό PCR είχαν και θετικό rapid test στο 95%, κάτι που υποδηλώνει την αξιοπιστία των τεστ.

Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών.

Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.485.000 πολίτες, δηλαδή το 71,3% του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,7% του γενικού πληθυσμού και 83,6% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.070.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% του γενικού πληθυσμού και 76,8% του ενήλικου πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 69,1% και 79,1% αντίστοιχα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι 85.500 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους και περισσότερα από 21.500 έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Στους άνω των 60, από την ημέρα της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 160.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ το ποσοστό των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί μαζί και με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ανέρχεται στο 88,3%.

Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.783.000 πολίτες, ποσοστό 82% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.610.000, εμβολιασμοί ποσοστό 62% επί των δικαιούχων και σχεδόν 1 εκ πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 17% των δικαιούχων. Από τους δικαιούχους, στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 91,4%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 70,3%.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 71.634 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 47.100 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 386 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 26 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 30.165 εμβολιασμοί.

Πηγή: rethnea

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ