ΟΗΕ: Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Petite Perle 300×250

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) δήλωσε σήμερα ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, με ένα μέρος της υποδομής να έχει καταστραφεί και πολλά καταστήματα και αποθήκες να είναι πλέον άδεια.

Ο Τζέικομπ Κερν, συντονιστής εκτάκτων αναγκών του WFP για την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση σε «πολιορκούμενες πόλεις» όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι προμήθειες εξαντλούνται και ότι οι οχηματοπομπές δεν μπόρεσαν ακόμη να εισέλθουν στην πόλη.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του WFP ανέφερε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί ένα κύμα «παράπλευρου λιμού» παγκοσμίως.

Δεκάδες χώρες εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για την επάρκεια, καθώς είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς βασικών αγροτικών προϊόντων όπως σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, ηλιέλαιο.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες καλύπτουν το 35% των παγκόσμιων αναγκών σε σιτηρά, το 52% σε ηλιέλαιο αλλά και το 40% σε λιπάσματα, απαραίτητα για την αγροτική παραγωγή.

Τουλάχιστον 50 χώρες του κόσμου εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 30% από τις δυο αυτές χώρες για την επάρκεια τους σε σιτηρά. Αμεσότερο ζήτημα διατροφικής ασφάλειας αντιμετωπίζουν οι χώρες τη βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής (Ερυθραία, Κονγκό, Ρουάντα, Καζακστάν) γιατί εκεί δεν μπορεί να φθάσει επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η εξάρτησή της από τις ρωσο-ουκρανικές εισαγωγές τροφίμων αγγίζει το 27%, ενώ στην Κύπρο στο 28%.

Η διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας συστήνει στις χώρες να αναζητήσουν άμεσα εναλλακτικούς παρόχους τροφίμων και να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή τους.

Προς στιγμήν φαίνεται ότι το πρόβλημα επάρκειας τροφίμων μπορεί να αντιμετωπιστεί, όμως με αρκετά υψηλότερες τιμές. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2022-2023 αναμένεται αύξηση από 8%, στο καλό σενάριο γρήγορου τερματισμού και μέχρι 22% των ήδη αυξημένων τιμών. Αν πάντως συνεχιστεί αυτή η πολεμική σύρραξη αναμένεται αύξηση του πληθυσμού που υποσιτίζεται απο 8-13 εκατομμύρια κυρίως σε Ασία, υποσαχάρια Αφρική, Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική.

ΑΠΕ- ΜΠΕ , ertnews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ