Μάχη στήθος με στήθος σε ποσοστό ψήφων δίνει ο συνασπισμός, υπό τον Εμμανουέλ Μακρόν με τη σύμπραξη της Αριστεράς, υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, στον α` γύρο των βουλευτικών εκλογών που σημαδεύτηκαν με αποχή ρεκόρ κοντά στο 53%. Η παράταξη «Μαζί» του Γάλλου προέδρου, έρχεται πρώτη, με 25,75%, έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ένωσης». Αβέβαιη διαφαίνεται η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, καθώς η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει μόλις 20.000 περισσότερες ψήφους.
Η διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι μόλις 0.09%:
Ensemble : 25,75 % (Macron)
NUPES : 25,66 % (Mélenchon)
RN : 18,68 % (Le Pen)
LR (et alliés) : 10,42 % (Κλασική Δεξιά)
Reconquête : 4,24 % (Ζεμμούρ)
Divers gauche : 3,14 %
Éco : 2,67 %
Το κόμμα του Μακρόν εμφανίζεται νικητής γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν περιλαμβάνει τα 2 τελευταία κόμματα στη συμμαχία της Αριστεράς του Μελανσόν αν και πρόσκεινται. Γι' αυτ;o η εφημερίδα Le Monde αντιστρέφει τον νικητή, δηλαδή προκρίνει τη Συμμαχία της Αριστεράς του Μελανσόν, με ελάχιστη διαφορά.
Όποια εκδοχή κι αν επιλέξουμε, η διαφορά είναι ελάχιστη: θρίαμβος για τον Μελανσόν, κινδυνεύει να μην κατοχυρώσει απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν. Ο ίδιος ζήτησε από τους υποψήφιους του κόμματος του που προκρίθηκαν στον 2ο γύρο «ταπεινότητα».
Τέσσερις υποψήφιοι της Αριστεράς εξελέγησαν από τον 1ο γύρο. Ένας μόνο για το κόμμα του Εμ. Μακρόν.
Η αποχή ήταν ο πραγματικός νικητής, 52,49% , ρεκόρ για 1ο γύρο βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.
Αυτό έχει όχι μόνο συμβολική επίπτωση, δημοκρατικό έλλειμμα, αλλά και συγκεκριμένες συνέπειες:
Η Μαριν Λε Πεν έλαβε 53,96% των ψήφων αλλά δεν εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο λόγω υπερβολικά χαμηλής συμμετοχής. Ο εκλογικός νόμος επιβάλει την ψήφο τουλάχιστον του 25% των εγγεγραμμένων.
Και φυσικά δεν υπάρχει καμία τριγωνική αναμέτρηση στο 2ο γύρο πάντα λόγω υψηλού ποσοστού αποχής.
Η Συμμαχία της Αριστεράς θα μπορούσε να περισυλλέξει μεγαλύτερο ποσοστό αν οι νεότερες ηλικίες έφταναν μέχρι τις κάλπες. Στόχος του Ζαν Λιk Μελανσόν είναι να πείσει αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων να ενδιαφερθούν πριν τον δεύτερο γύρο την Κυριακή 19 Ιουνίου.
Το διακύβευμα είναι αν τελικά ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Εμ. Μακρον θα εξασφαλίσει ή όχι απόλυτη πλειοψηφία για να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Οι εκτιμήσεις μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δίνουν στο κόμμα του 260 ως 295 έδρες (289 στις 577 έδρες θεωρείται απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση).
160 με 210 στη Συμμαχία της Αριστεράς. Οι Ρεπουμπλικάνοι, κλασική Δεξιά, θα καταλάβουν 50-65 έδρες ενώ το ακροδεξιό Εθνική Συσπείρωση της Μαριν Λε Πεν θα εξασφαλίσει 25-35 έδρες παρ' ολη την κατάταξη του ως τρίτο κόμμα.
Όλα δείχνουν ότι η Συμμαχία της Αριστεράς θα μετατραπεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά ο Ζαν Λιk Μελανσόν που ονειρεύεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός πρωτοτυπεί γιατί δεν ζήτησε το χρίσμα του βουλευτή. Πως θα ασκήσει αντιπολίτευση όντας απών από την Εθνοσυνέλευση;
Ίσως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο άσκησης πολιτικής, ένας συνδυασμός κοινοβουλευτισμού και «δρόμου» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιλέγει / προτιμάει να βρίσκεται «έξω», στις διαδηλώσεις και απεργίες για να σαμποτάρει τις μεταρρυθμίσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν και παράλληλα οι βουλευτές του που πίνουν νερό στο όνομα του να τις υποθάλπουν «εσωτερικά» στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Πηγη: ΕΡΤ
ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου