Αυτοψία στο εργοτάξιο της Δαμάστας έκανε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ – Τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του μεγάλου καλωδίου

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ένα βήμα πιο  κοντά καθημερινά έρχεται η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Το έργο της λεγόμενης «μεγάλης διασύνδεσης», την οποία «τρέχει» η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection, στη Δαμάστα είναι σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα από τη Δαμάστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, στο τέλος του 2024 το έργο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί .

 Ο κ. Μανουσάκης που επισκέπτεται για δεύτερη φορά το εργοτάξιο συνοδευόταν από τον Διευθυντή του έργου,  Άγγελο Σταμέλο.

Η επίσκεψη στη Δαμάστα έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης μαζί με τον δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα και τους αντιδημάρχους. Γ. Πετούση, Γρηγ. Περισυνάκη, Μπ. Κουτσογιάννη, τον πρόεδρο του Τοπικού, Κώστα Μαυράκη ενώ από την Περιφέρεια, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης.

 Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου είναι σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν η θεμελίωση του Σταθμού Μετατροπής αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου.

Το project προϋπολογισμού 1 δις ευρώ προβλέπει δύο Σταθμούς Μετατροπής στη Δαμάστα και τον Ασπρόπυργο. Ο καθένας θα έχει συνολική ονομαστική ισχύ 1000 MW (2 x 500 MW) και τάση έως 500 kV, με συμμετρική διπολική λειτουργία.

Ο κ. Μανουσάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των εργασιών και σημείωσε τη σημαντικότητά του, που είναι ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, αλλά και η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι όλες οι εργασίες γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον κι ότι τα συμφωνηθέντα με την τοπική κοινωνία θα τηρηθούν.

Όσον αφορά στις εργασίες σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί ότι αυτές που έχουν ξεκινήσει υποθαλάσσια με την πόντιση των καλωδίων είναι ακριβώς εντός χρονοδιαγράμματος, αφού δεν σκόνταψαν στην γραφειοκρατία των υπηρεσιών.

Στα τα οφέλη του έργου τόσο για την Κρήτη όσο και για την τοπική κοινωνία αναφέρθηκε ο δήμαρχος, Μενέλαος Μποκέας.

Ο κ. Μανουσάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι εργασίες έχουν εντατικοποιηθεί . Οι εργασίες θεμελίωσης των κτηρίων θα ξεκινήσουν αρχές Σεπτεμβρίου. Οι εργασίες είναι τέτοιες ούτως ώστε να σεβόμαστε το περιβάλλον διότι κατεβάζουμε το σταθμό όπως είχαμε συμφωνήσει και με την τοπική κοινωνία.

Το έργο αυτό ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, στην κορύφωση της πανδημίας τον Ιούνιο 2020 που υπογράψαμε τις συμβάσεις.

Μετά από δύο χρόνια με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε την πρόοδο του έργου και θεωρούμε ότι μέσα στο 2024 δεδομένων των συνθηκών ότι είναι ρεαλιστικό να έχει ολοκληρωθεί το έργο και να ηλεκτρίσουμε μέσα στο 2024 την Αττική με την Κρήτη.

Το έργο αυτό πέρα από το ότι θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην πράσινη  μετάβαση της χώρας συνολικά.

Δεν σταματάμε εδώ από το αυτό το μέρος θα ξεκινήσει η σύνδεση ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο έτσι ώστε η Κύπρος να πάψει να είναι πια απομονωμένη να ενωθεί ηλεκτρικά με την Ελλάδα και μέσα από την Ελλάδα με ολόκληρη την Ευρώπη, ένα έργο στο οποίο ήδη συμβάλει ο ΑΔΜΗΕ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει κι αυτό το έργο.

Ότι έχουμε υποσχεθεί από την αρχή στην τοπική κοινωνία θα υλοποιηθεί.

 Σεβόμαστε τις τοπικές κοινωνίες και κάνουμε συμφωνίες τις οποίες τηρούμε.

Στο τέλος του έργου εδώ όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Ρεαλιστικός στόχος είναι ότι το έργο θα είναι έτοιμο τέλος του 2024.

Ο Άγγελος Σταματέλος, διευθυντής του έργου, αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη. Όπως είπε τέλος του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την  υπογειοποίηση του καλωδίου που έρχεται από Κορακιά.

Από την πλευρά της Αττικής το έργο έχει φτάσει στο 70%

 Μέσα στο φθινόπωρο θα αρχίσει η πόντιση του δεύτερου καλωδίου και για τα 333 χιλ. με μια επιχείρηση και αναμένουμε να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Τα υποθαλάσσια έργα είναι εντελώς μέσα στον προγραμματισμό.

Αναφέρθηκε και στα αντισταθμιστικά και στη σημαντική συμφωνία με τον δήμο Μαλεβιζίου.  

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει ένα σημαντικό ποσό για τα αντισταθμιστικά και έχουμε οριστικοποιήσει ποιο είναι το πλάνο και τα έργα. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία μας με τον Δήμαρχο».

 Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας δήλωσε:

«Έχουμε αγωνιστεί για αυτό το έργο από την πρώτη στιγμή και νομίζω ότι συμβάλλαμε τα μέγιστα σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ για τη βελτίωση των συνθηκών του έργου, που έχουν σχέση με την τοπική κοινωνία

 Πετύχαμε μια πολύ καλή συμφωνία που αφορά στα ανταποδοτικά έργα για την τοπική κοινωνία. Πριν λίγες ημέρες από την Οικονομική Επιτροπή έχουμε εγκρίνει τις πρώτες 700.000 ευρώ για τα έργα σε όλα των δήμο. Έργα όπως παιδικές χαρές, στην κοινότητα της Δαμάστας, μελέτες και γενικότερα προμήθειες και έργα.

Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή με τον ΑΔΜΗΕ και την ΤΕΡΝΑ.

Συνεχίζουμε να προγραμματίζουμε τα έργα που θα γίνουν με τα ανταποδοτικά. Τα οφέλη μπορεί ο κόσμος σήμερα να μην τα έχει αντιληφθεί αλλά καθημερινά τα οφέλη θα γίνονται ορατά στην καθημερινότητα στην αλλαγή ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

 Ο δρόμος που θα οδηγεί προς το Φόδελε από τη Δαμάστα από εκεί που θα περάσει το καλώδιο είναι ένα σημαντικό έργο που θα γίνει επίσης και θα διευκολύνει και θα αλλάξει τις συνθήκες της σύνδεσης της Δαμάστας με το παραλιακό μέτωπο.

Το έργο αυτό αποτελεί κομμάτι του έργου και είναι στο πλαίσιο της υπογειοποίησης του καλωδίου που θα έρθει από την Κορακιά.

Όμως μαζί με την υπογειοποίηση θα γίνει ο δρόμος.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και η Τοπική Κοινότητα και η Περιφέρεια Κρήτης».

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Ξυλούρη, είπε ότι η Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχει κα στηρίζει αυτό το μεγάλο έργο που θα καθορίσει την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Να πω επίσης ότι στην Περιφέρεια έχει έρθει η ΜΠΕ για το έργο της ηλεκτρικής. διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου και είμαστε σε συνεννόηση για την έγκριση των όρων».  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ