"Αιμορραγεί" η ΔΕΑΥΜ

Petite Perle 300×250

Στα 4,6 εκ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές στα 2,5 εκ. ευρώ σήμερα το χρέος προς τη ΔΕΗ

Ρεπορτάζ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Η δημοσιοποίηση του Ισολογισμού του 2021, απλά έρχεται να επιβεβαιώσει όλα αυτά που είναι γνωστά στη ΔΕΥΑΜ και στον Δήμο Μαλεβιζίου με μια κατάσταση πλέον εκτός ελέγχου.

Δεν είναι μόνο η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που έχει γίνει "θηλιά στον λαιμό" σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας, είναι επίσης ότι η ΔΕΥΑΜ κουβαλάει στις πλάτες της, πολλά χρόνια τώρα το υπέρογκο χρέος των οφειλετών που δεν μπόρεσε να ρυθμίσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισολογισμού του 2021, αυτό ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 4.635.656,07 ευρώ. Το 2020 το χρέος αυτό ήταν 4.11.801,97 ευρώ.
Την ίδια ώρα το 2021, εμφανίζεται αυξημένο κατά περίπου 1 εκ. περίπου είναι το χρέος της ΔΕΑΥΜ προς την ΔΕΗ, σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα το χρέος προς την ΔΕΗ το 2020 ήταν 946.141 ευρώ, το 2021, 1.848.444 ευρώ, και το 2022, μέχρι σήμερα, 2,5 εκ. ευρώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία.
Όσες ενέργειες και αν έγιναν για ρυθμίσεις οφειλών δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από τους οφειλέτες και αυτό λειτουργεί εις βάρος των συνεπών καταναλωτών και όσων πραγματικά βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και είναι πίσω στους λογαριασμούς τους.
Την ίδια ώρα, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της πίεσης που ασκείται σε χιλιάδες νοικοκυριά, πολλές διοικήσεις των ΔΕΥΑ διατηρούν σταθερές τις τιμές στα τιμολόγια του νερού, δεδομένου ότι πολλοί καταναλωτές αδυνατούν ήδη να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού και της αποχέτευσης, σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα την πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας της ΔΕΑΥΜ, για αύξηση της τάξης του 15% στα τιμολόγια, ούτε καν τη συζήτησε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, σύμφωνα με τις πληροφορίες καθώς οι οικονομικές συγκυρίες και οι πιέσεις που δέχονται οι πολίτες δεν επιτρέπουν αυξήσεις.

Αρρύθμιστο

Όμως η ΔΕΥΑΜ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά. Είναι αντιμέτωπη και με αυτούς που "στρατηγικά" δεν πληρώνουν.
Το χρέος των μεγαλο-οφειλετών (κυρίως επιχειρήσεις όχι ξενοδοχεία όπως διευκρινίστηκε) αθροιστικά ξεπερνάει το 1 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ, Τάσο Λιαδάκη. Πρόκειται για οφειλές που φτάνουν ανά πελάτη τις 20.000 ευρώ και ακόμα και τις 30.000 ευρώ.
Τώρα η ΔΕΥΑΜ έχει προχωρήσει σε αγωγές ως έσχατο μέτρο πίεσης.
Μεγαλοφειλέτες χαρακτηρίζονται όσοι έχουν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ.
Στον αριθμό είναι 60, εντοπίστηκαν ωστόσο μόνο οι 37. Το χρέος των 3,5 εκ. ευρώ αφορά οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ.
Η ΔΕΑΥΜ προχωράει σε διακοπές υδροδότησης όμως ούτε αυτό είναι λύση. Διακανονισμοί γίνονται, οι υποχρεώσεις πληρώνονται για ένα διάστημα και στη συνέχεια τα νοικοκυριά που έχουν υπέρογκες οφειλές δεν μπορούν και πάλι να ανταποκριθούν.
Υπό αυτή την πίεση τα έσοδα ύδρευσης της ΔΕΥΑΜ, το 2021 ήταν ύψους, 1.656.128 ευρώ και τα έσοδα της αποχέτευσης, 681.156 ευρώ.
Τέλος να αναφερθεί ότι ο κύκλος εργασιών έφθασε το ποσό 2.420.421,23 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση της τάξεως του 5,3% περίπου (123 χιλ. περίπου).
Οι ζημιές της χρήσεως ανήλθαν σε 226 χιλ. ευρώ σε σχέση με κέρδη ποσού 721 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, τα οποία οφείλονταν κυρίως στην ανάληψη από το Δήμο υποχρέωσης της επιχείρησης προς τη Δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ποσού περίπου 894 χιλ. ευρώ.
Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (ενεργητικού) ανέρχεται σε 34.086.291,99 ευρώ (2020: 32.180.091,92 ευρώ), οι υποχρεώσεις σε 22.340.330,00 ευρώ (2020: 20.128.721,72 ευρώ), η καθαρή θέση ανήλθε σε 11.652.364,34 ευρώ (2020: 11.968.966,95 ευρώ), ενώ οι προβλέψεις ανήλθαν σε ποσό 93.597,65 ευρώ (2020: ευρώ 82.403,25).
Για την οικονομική στήριξη των ΔΕΥΑ, η ΚΕΔΕ έχει απευθύνει δραματική έκκληση στην κυβέρνηση καθώς οι περισσότερες εξ αυτών κινδυνεύουν είναι πνιγμένες στα χρέη με επιπτώσεις στους πολίτες που θα στερηθούν το νερό και την αποχέτευση.

Πιστωτικός κίνδυνος και κίνδυνος ρευστότητας

Στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου για τα πεπραγμένα της εταιρικής χρήσης τους έτους 2021, υπογραμμίζεται η ζημιογόνα χρήση αλλά και οι κυριότεροι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μαλεβιζίου που είναι ο πιστωτικός κίνδυνος, ο κίνδυνος αγοράς, ο κίνδυνος επιτοκίου, και ο κίνδυνος ρευστότητας. Πολιτικές διαχείρισης κινδύνου εφαρμόζονται προκειμένου να αναγνωρίζονται και να αναλύονται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και να τίθενται όρια ανάληψης κινδύνου και να εφαρμόζονται έλεγχοι ως προς αυτά. Οι πολιτικές διαχείρισης κινδύνου και τα σχετικά συστήματα εξετάζονται περιοδικά ώστε να ενσωματώνουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στις συνθήκες της αγοράς και στις δραστηριότητες της δημοτικής επιχείρησης. Είναι ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που αναφέρονται παραπάνω.
Πιστωτικός κίνδυνος
Ο πιστωτικός κίνδυνος είναι ο κίνδυνος της οικονομικής ζημιάς για την επιχείρηση σε περίπτωση που ένας τρίτος σε μεταξύ τους συναλλαγή δεν εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τις απαιτήσεις της επιχείρησης από τους πελάτες/καταναλωτές. Η Έκθεση της επιχείρησης σε πιστωτικό κίνδυνο επηρεάζεται κυρίως από τα χαρακτηριστικά κάθε καταναλωτή. Ο πιστωτικός κίνδυνος της επιχείρησης είναι κατανεμημένος σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών.
Κίνδυνος ρευστότητας
Ο κίνδυνος ρευστότητας συνίσταται στον κίνδυνο η επιχείρηση να μη δύναται να εκπληρώσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις όταν αυτές λήγουν. Η προσέγγιση που υιοθετεί για τη διαχείριση της ρευστότητας είναι να διασφαλίζει, όσο γίνεται περισσότερο, ότι πάντα θα έχει αρκετή ρευστότητα για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος καθώς παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στις εισπράξεις των εμπορικών της απαιτήσεων. Για την αποφυγή των κινδύνων ρευστότητας η επιχείρηση διενεργεί πρόβλεψη ταμειακών ροών για περίοδο έτους κατά τη σύνταξη του ετήσιου προϋπολογισμού.
*Ο Ισολογισμός αναρτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και φέρει ΑΔΑ: Ψ2Τ6ΟΡΧΖ-Π1Ρ

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Φωνή του Μαλεβιζίου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ