Συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη: «Τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι τα έχουμε δει»

Petite Perle 300×250

«Πρώτο μέλημα» οι τιμές των τροφίμων ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί – «Zήτημα λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα αν ο λαός μάς εμπιστευθεί»

Την εκτίμηση πως «θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τις τιμές ενέργειας» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

«Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι τα έχουμε δει» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε την ελληνική κοινωνία. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού που έχουμε δει όχι μόνο ως χώρα, αλλά στην παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι τιμές μπορεί ακόμη να είναι υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», παρατήρησε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε ωστόσο, «εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα» και αυτό «είναι το πρώτο μας μέλημα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση απάντησε στο κύμα ανατιμήσεων με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα «που μας απέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μία σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτά που αφορούσαν τους λογαριασμούς ρεύματος».

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση» και πως «για πρώτη φορά έχουμε τα νομοθετιικά και ρυθμιστικά εργαλεία ώστε να μπορούμε να ελεγχουμε την αγορά πιο αποτελεσματικά από ό,τι στο παρελθόν».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά πως «η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την μείωση των φόρων». Ανέφερε ακόμη πως «αν πρόκειται κάποια στιγμή να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων – κάτι το οποίο θεωρώ πιθανό στη διάρκειας της δεύτερης τετραετίας – να είστε σίγουροι ότι αυτή θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά αλλά θα είναι μία μείωση που δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Intime News/ Λιάκος Γιάννης

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών. Όπως είπε, η 1η Απριλίου είναι μια απολύτως εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος. Σημείωσε ακόμη πως η αύξηση που έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό είναι σημαντική. «Έχουμε πάει από τα 650 στα 713 ευρώ και αναμένεται μια ακόμη αύξηση σε συνέχεια της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δρομολογήσει φέτος την επιστροφή αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους χαρακτήρισε τη συζήτηση «πρόωρη» τονίζοντας πως «βρισκόμαστε ακόμη στις 23 Ιανουαρίου» και πως το οικονομικό επιτελείο δεν θα είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο».

Τόνισε επίσης πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοι γιατί οι κρίσεις καραδοκούν». «Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον» πρόσθεσε.

«Zήτημα λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα αν ο λαός μάς εμπιστευθεί ξανά»

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική βαθμίδα επανέλαβε πως «είναι απολύτως εφικτό να επιτευχθεί εντός του 2023». «Εχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις, έχουμε φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το μόνο κομμάτι του παζλ για να επαναφορά στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας» είπε.

Έσπευσε πάντως να επισημάνει πως «βεβαίως οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί θα είναι ζήτημα λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το ίδιο μπορουν να πουν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» είπε για να συμπληρώσει: «Αν για οποιονδήποτε λόγο από τις εκλογές προκύψει παρατεταμένη αστάθεια ή μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».

«Πιο εξωστρεφής η ελληνική οικονομία»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας «έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας». «Συνολικά η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο εξωστρεφής και ανταγωνσιτική. Εξάγουμε το 41% του ΑΕΠ μας σε αγαθά και υπηρεσίες και αυτό δεν αφορά μόνο τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αλλα πολλούς τομείς» σημείωσε.

Στα 39 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα ταμειακά αποθέματα της κυβέρνησης είναι σήμερα στα 39 δισ. «Γι' αυτό το μαξιλάρι για το οποίο μιλάει ο κ. Τσίπρας δεν θα έπρεπε να είναι πολύ περήφανος, για αυτό ήταν το προϊόν μίας λυσσαλέας υπρρφορολόγησης της μεσαίας τάξης». Όπως είπε, ήταν ένα «μαξιλάρι που του επέβαλαν οι δανειστές να το έχει στην άκρη γιατί κανείς δεν τον εμπιστευόταν».

«Κλειστά χαρτιά» για την ημερομηνία των εκλογών

Σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Θα σεβαστώ τη συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας ότι θα περιορίσουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου σε ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία» είπε.

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων είπε πως «τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί προς παραχώρηση είναι συγκεκριμένα» και «δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα γιατί έκεί έχουμε τις πρώτες ενδείξεις που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον». «Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις, υπάρχει έρευνα εν εξελίξει. Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε μία καλή εικόνα αν αυτή η έρευνα μας κάνει αισιόδοξους ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσουκαι της Κρήτης».

«Στις προθέσεις μας η μείωση των εργοδοτικών εισφορών»

Γνωστοποίησε ακόμη πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, προσθέτοντας πως θα «μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά της για τη δεύτερη τετραετία».

Σημείωσε επίσης πως τον Φεβρουάριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Όταν ξεπερνούμε τους στόχους και δεν διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα, γιατί τα μέτρα αυτά δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα – εκτός αν η βελτίωση στην απόδοση του προυπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Μόνιμα μέτρσα για μόνιμες μειώσει προσωρινά μέτρα για προσωρινές παρεμβάσεις όπως η φορολόγηση των διυλιστηρίων» είπε.

naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ