«Αδύνατη η εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών»

Petite Perle 300×250

Ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου ζήτησε ο ΟΗΕ προειδοποιώντας για τραγωδία

«Αδύνατη η μετακίνηση πληθυσμού 1,1 εκατομμυρίου χωρίς ανθρωπιστική καταστροφή», απάντησε ο ΟΗΕ στο τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών. «Αυτό θα ήταν ισοδύναμο με θανατική ποινή ασθενών και νοσηλευόμενων», πρόσθεσε σε επείγουσα ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πανικός και σύγχυση επικρατεί στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας που στη διάρκεια της νύχτας ήρθε αντιμέτωπος με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον 750 στόχων-θέσεων της Χαμάς. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι με 150 πυραύλους στο νότιο Ισραήλ, «δόθηκε απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα και στους εκτοπισμούς αμάχων.

Στο Τελ Αβίβ βρίσκονται οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Στην Ανατολική Μεσόγειο εστάλη μετά το USS Gerald R. Ford και δεύτερο αεροπλανοφόρο ενώ προσεγγίζουν επίσης δύο πλοία του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη επιτήρησης.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι σημειώθηκαν «βαριές επιδρομές» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το πρωί της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati και της πόλης της Γάζας, με στόχο κυρίως κτίρια κατοικιών.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για τον θάνατο 13 από τους ομήρους, «μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί, όπως ανακοίνωσε χωρίς διευκρινίσεις.

«Αν η Χαμάς κρατήσει τους κατοίκους ως ασπίδα φέρει κάθε ευθύνη καθώς κάθε μέρος της θα δεχθεί επίθεση» τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες», σύμφωνα με το ισραηλινό ανακοινωθέν.

Εκκλήσεις για ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου εκκένωσης

Μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική τραγωδία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα ενημέρωσαν ότι ήταν αδύνατη η εκκένωση νοσοκομείων από τη βόρεια Γάζα. «Υπάρχουν βαριά άρρωστοι, με μηχανική υποστήριξη που η μετακίνηση τους θα ήταν σαν θανατική ποινή», επισημαίνεται.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, μίλησε για «ντροπή», σχολιάζοντας την αντίδραση του ΟΗΕ και κατηγόρησε τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ανακοίνωσε ωστόσο ότι μετακινεί «διεθνές προσωπικό» στη νότια Γάζα.

Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», ανακοίνωσε ο στρατός.

Το τελεσίγραφο εκκένωσης περιλαμβάνει:

Την πόλη της Γάζας και δύο μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων, το Jabalya και το Beach Camp. Περιλαμβάνει επίσης εκκένωση των πόλεων Beit Hanoun και Beit Lahia, οι οποίες είναι και οι δύο δίπλα στο κύριο σημείο διέλευσης Erez στο βόρειο άκρο της Λωρίδας. Τουλάχιστον έξι νοσοκομεία μαζί με 20 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βρίσκονται εκεί.

Από έναν και μόνο δρόμο βορρά-νότου, θα πρέπει να κινηθούν δηλαδή, 1,1 εκατομμύριο άμαχοι σε μήκος ως και 40 χιλιομέτρων.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών.

χάρτης Γάζα

Ήδη, τουλάχιστον 423.000 άνθρωποι —σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Γάζας— έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν γίνεται να αφανιστούν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μια μικρή λωρίδα γης»

 

«Μας ζητάνε να μην παραμείνει στη Βόρεια Γάζα ούτε ένας. Ακόμη και τα παιδιά από τα καταφύγια που λειτουργούν ως δημοτικά σχολεία υπό την προστασία του ΟΗΕ» ανέφερε ο Τζεμίλ Σουλεϊμάν, διευθυντής του νοσοκομείου της Γάζας, μιλώντας στην ΕΡΤ. « Είμαστε χωρίς φως, νερό και καύσιμα. Αυτό που ζούμε δεν έχει ξαναγίνει. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα χειρουργεία. Πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας», είπε προσθέτοντας ότι στόχος ισραηλινής επιδρομής έγινε και το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής

Από το Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετέβη στην Ιορδανία που συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Η γειτονική Αίγυπτος έχει λάβει «πρωτοφανή μέτρα» για να αποτρέψει μια παραβίαση των συνόρων της με τη Γάζα, δήλωσε στο μεταξύ ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Αιγύπτου.

Ιράν: Ο πόλεμος θα γενικευτεί εάν οι ΗΠΑ «δεν ελέγξουν το Ισραήλ»

Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας ότι :"Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί". Ο Ιρανός αξιωματούχος, μετέβη στη Βηρυτό για συνομιλίες με την Χεζμπολάχ που ήδη εξαπέλυσε ρουκέτες από το νότιο Λίβανο κατά του βόρειου Ισραήλ.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι ΗΠΑ και Κατάρ συμφώνησαν να εμποδίσουν το Ιράν να χρησιμοποιήσει ένα ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμφωνία», δήλωσε ο Αλί Καρίμι Μάγκαμ, εκπρόσωπος της μόνιμης αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει πάνω από 2.800 ζωές και από τις δύο πλευρές.

Τα διεθνή πρακτορεία υπενθυμίζουν ότι το ισραηλινό τελεσίγραφο εκκένωσης ανασύρει μνήμες από τα γεγονότα του 1948 όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες ή εκτοπίστηκαν.

«Όχι άλλη Νάκμπα», ήταν σύνθημα που παραπέμπει στην καταστροφή του 1948 και ακούστηκε σε διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους, που έγιναν από το Ιράν και το Ιράκ μέχρι το Παρίσι.

Διπλωμάτης της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο νοσηλεύεται μετά από επίθεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σύμφωνα με Ισραηλινά μέσα.

Η Χαμάς «είχε πολλούς χώρους εκπαίδευσης» και ο στρατός του Ισραήλ «έπληξε πολλούς όλα αυτά τα χρόνια στους διάφορους γύρους κλιμάκωσης» απάντησε ο διεθνής εκπρόσωπός τους των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους σχολιάζοντας νέα αμερικανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ολομέτωπη επίθεση κατά του Ισραήλ σχεδιάστηκε «κάτω από την μύτη των Ισραηλινών».

 

Παρασκήνιο - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ