Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο φράγμα Αποσελέμη

Petite Perle 300×250

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού του φράγματος Αποσελέμη, πραγματοποίησε, την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, επίσης, η Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης και ο Δημόκριτος Σαλούστρος, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ξεναγήθηκε στους χώρους των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του νερού, των εργαστηρίων, κτλ, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του έργου και  συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

Στη διάρκεια της συζήτησης,  το κλιμάκιο του ΚΚΕ    αναφέρθηκε στο απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας τόσο  για το επιστημονικό όσο και για το εργατοτεχνικό προσωπικό. Τόνισε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι σε ένα κρίσιμο τομέα που αφορά την ποιότητα και την επάρκεια του νερού ύδρευσης. Κι όμως, ενώ το έργο για τη λειτουργία του στηρίζεται από την κατασκευή του σε αυτούς τους εργαζόμενους, εκείνοι παραμένουν συμβασιούχοι για χρόνια. Αναδείχθηκε πόσο αναγκαίο είναι αυτό το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό να μονιμοποιηθεί και ταυτόχρονα να γίνουν και άλλες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε την πάγια θέση του Κόμματος για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζόμενων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και επιστημονικά δικαιώματα. Υπογράμμισε την ανάγκη της οργάνωσης των αγώνων τους απέναντι στο καθεστώς εργασιακής ομηρίας,  στο οποίο βρίσκονται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το ΚΚΕ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103 και την κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης του νερού, σημειώθηκε  ότι το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Τα προβλήματα με την επάρκεια και την ποιότητα του νερού έχουν σχέση με  την πολιτική που δεν το αντιμετωπίζει ως κοινωνικό αγαθό, αλλά θεωρεί δεδομένο να πουλιέται το νερό ως πανάκριβο εμπόρευμα.  Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ, επεκτείνοντας το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων  ευθυγράμμισης  με την πολιτική της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση του νερού,  μετέτρεψε  τη «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», επιταχύνοντας την παραχώρηση της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ως  κερδοφόρα επένδυση για το κεφάλαιο.

Τέλος  η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την πολεμική σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, όπως και στα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες με την ακρίβεια, τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού για το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας δωρεάν Υγείας, όπως εκφράστηκε στις κινητοποιήσεις πχ για το Βενιζέλειο κτλ και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο αγώνας του εργατικού- λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για τη διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ